Annons:
Etiketterartiklarfyrarsjömärken
Läst 2241 ggr
[Göstage]
10/16/18, 5:27 PM

Heidenstam och hans fyrar

Nils Gustaf von Heidenstam föddes i Blekinge 1822 i en gammal sjöofficerssläkt, och hans far var chef för Blekinge båtmanskompani. Även Nils Gustaf var väl tänkt att fortsätta släktens tradition, och han gick in i flottan 14 år gammal. Tre år senare, som nybliven artilleriofficer, valde han att hoppa av och läste istället in en ingenjörsexamen, men 1849 fick han användning även av sin sjömanserfarenhet då han anställdes som ingenjör vid Lotsverkets fyr- och båkinrättning.

1857 företog von Heidenstam en resa längs våra kuster för att inventera fyrbeståndet. Han insåg att det fanns ett behov av att utöka antalet fyrar, samtidigt som han konstaterade att de gamla fyrarna i sten och trä led skada av väder och vind och att de var svåra att uppföra. Vid denna tid hade Nils Gustaf von Heidenstam avancerat till överfyringenjör, och det blev han själv som kom att organisera nytänkandet i fyrbyggandet - nu kom de konstruktioner som fick namnet Heidenstamfyrarna. Det blev totalt elva stycken så kallade Heidenstammare  (med öppet torn) plus ett fyrskepp (Finngrunden). Dessutom gjorde han  ett antal fyrkonstruktioner med hel ytterbeklädnad.

Heidenstammarna byggdes helt i järn på land, för att sedan monteras ner och skeppas ut till sina fasta placeringar och uppföras där. Ludvigsbergs Mekaniska Verkstad på Söder Mälarstrand var en av de verkstäder som gjorde fyrarna. De två första sattes upp 1863, en på Häradskär i Östergötlands yttre skärgård, och den andra (en dubbelfyr) på Sandhammaren i Skåne. 

Mest känd av alla Heidenstamtornen var dock Pater Noster på Hamneskären där Marstrandsfjorden möter Skagerack, och det är rätt fantasieggande att tänka sig att Pater Noster en gång faktiskt stått på Söder Mälarstrand( (i samband med att fyren sattes samman på Ludvigsberg). Bild.

Det tog två somrar att slutligen få tornet på plats, och von Heidenstam var själv på plats när tornet uppfördes. Även hans familj var med, däribland sonen Verner, långt senare (1916) Nobelpristagare i litteratur. År 1868 var fyren Pater Noster klar, och den var sedan i funktion till 1977, då den släcktes. Efter en insamling till renovering var den åter på plats 2007 och tändes igen.

Sitt sista stora uppdrag fick Nils Gustaf von Heidenstam av finska myndigheter, som ville ha en fyr på Bogskär på en liten klippa ungefär sex mil syd ut i havet från Åland. Det var ett komplicerat bygge som löstes 1882 till allmän belåtenhet (fyren förstöres dock under första världskriget). 

År 1887, natten till sin födelsedag den 2 juni, tog Nils Gustaf von Heidenstam sig av daga genom att skjuta sig i huvudet. Hans aska spreds i enlighet med hans testamente på Vätterns vatten utanför släktens lantställe Olshammar. von Heidenstam blev med detta en av de första i modern tid i Sverige vars kropp brändes efter begravningen. 

Källor:

Video: Jörgen Stjernström.

Tråd om icke Heidenstamfyrar här.

  • Redigerat 6/10/22, 8:11 AM av Cojimar
Annons:
[Göstage]
10/16/18, 7:36 PM
#1

Har läst valda bitar ur Evert Taubes bok "Västlig horisont" (1957) de senaste kvällarna, och där finns det några rader om Pater Noster. Han skriver där:

"…kan man överblicka Pater Nosters fruktade barriär av holmar, skär och flyn, med den berömda fyren i järnskelett som Verner von Heidenstams fader byggde när jag var nyfödd. Den patetiska benämningen Pater Noster hör man inte så ofta här. Det skär som fyren står på heter Hamneskär. Fiskare och annat sjöfolk säger inte fyren på Pater Noster utan endast Hamneskär.  Därmed menas då både skäret och fyren.

 När man talar om hela radbandet av skär säger man däremot Pater Noster. Däri ligger en på samma gång symbolisk och rent poetisk logik som jag tror nedärvts från katolsk tid, förmodligen från franciskanerna. Munkarna kom ju hit sjövägen. Att de bad sitt Pater Noster i sjönöd är självfallet. Men de bad sitt Pater Noster även utan att vara i sjönöd. Däremot hade de väl aldrig förr sett en slinga holmar i havet som till den grad liknade ett radband. Att räkna in dem på det egna rosariet och be ett Pater Noster för varje skär som bröt bör ha fallit sig naturligt för en from franciskan. Eller är kanske Pater Noster av yngre datum än det medeltida klostret i Marstrand?" 

Mer om fyrar här.

[Göstage]
6/12/20, 10:45 AM
#2

Trevlig nyhet för alla fyrvänner i allmänhet  och Pater Nosterälskare i synnerhet:

"I juli öppnar Pater Noster som ny turistdestination med kafé och övernattning i fyrmästarens hem.

– Det är en fantastisk miljö. Och vi gör det som en hyllning till historien, säger Mirja Lilja Hagsjö, driftansvarig på Top Lite Invest."---

"– Man kan ta sig dit med egen båt, men om man bokar ett boende så har vi i vårt bolag en certifierad ribbåt, så ger vi ett pris för att hämta upp med vår transport från Koön eller Marstrand så att man åker säkert ut, säger hon."---

https://www.gp.se/ekonomi/snart-kan-man-bes%C3%B6ka-pater-noster-och-bo-p%C3%A5-%C3%B6n-1.29383962 (i nuläget ej betalartikel)

  • Redigerat 10/26/20, 9:51 PM av [Göstage]
[Göstage]
8/3/20, 10:25 AM
#3

Ett besök på fåglarnas ö Måseskär bjuder även  en titt på dess Heidenstamfyr.

[Göstage]
8/20/20, 6:33 PM
#4

Fyren på Häradskär är en av de två första Heidenstamfyrarna som uppfördes.

[Göstage]
10/26/20, 9:48 PM
#5

Pater Noster har plötsligt fått stjärnstatus.

"Efter att hotellet mitt i havet lyfts som drömdestination av franska Vogue kastas ny stjärnglans över Pater Noster. 25 av världens bästa skådisar kommer att få gratis övernattning på hotellet, i den presentpåse som delas ut på Oscarsgalan.

Kargt och svårtillgängligt, men ändå det perfekta stället för en paus från ett hektiskt cityliv. Ett intimt hotell perfekt isolerat från resten av världen. Så beskrevs Pater Noster i den ikoniska modetidningen franska Vogue.

Hotellet är inhyst i den gamla fyrväktarbostaden på Hamneskär i den yttersta delen av den karga arkipelagen på västkusten."---

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/pater-noster-hoppas-p%C3%A5-brad-pitt-som-g%C3%A4st-1.36143003

  • Redigerat 10/26/20, 9:52 PM av [Göstage]
[Göstage]
11/29/20, 4:24 PM
#6

Månadens fyr i GP är den första Heidenstamaren - fyren på Sandhammaren.

"Årtalet 1862 läser jag på en stilig blå skylt med gul infattning ovanför porten. Bygget är ytterst elegant med sitt 29 meter höga järntorn i mitten, hopsnört av stag fastbultade i 12 meterstora plattor i marknivån.

Teknik från mitten av 1800-talet med stadiga bultar, smidesgrejor. Känns förvånansvärt modern ändå, Heidenstammaren, tillverkad på Hällefors Bruk. Linssystemet kom från en firma i Paris och kostade nästan lika mycket som hela fyren; det är dyrt att handla kvalitetsgrejor från Paris.

Från början fanns två fyrar ”byggda på skrufpålar af jern” berättar en av många informationstavlor uppsatta av Föreningen Sandhammarens Fyrplats. 1891 monterade man ner den ena fyren, ljuset från bara en fyr var tillräckligt starkt för sjöfarten och 1979 avbemannades fyren."---

https://www.gp.se/livsstil/v%C3%A4rldens-g%C3%A5ng/str%C3%A4ndernas-svall-p%C3%A5-sandhammaren-1.37505661

Artikeln är i nuläget inte betalspärrad - hoppas att det förblir så!

Artikeln är i nuläget inte betalbelagd - hoppas att det förblir så!

Månadens fyr i GP i november 2018 är Sandhammare - en vacker och fullständigt livsfarlig plats.
  • Redigerat 11/29/20, 4:30 PM av [Göstage]
Annons:
[Göstage]
12/8/20, 10:07 AM
#7

Pater Noster i pepparkaksversion. Betalartikel.

När det var dags för pepparkaksbygge hos familjen Johansen var valet självklart: Hamneskär där fyren Pater Noster står. Nu vill GP få in bilder på era peppa
[Göstage]
1/4/21, 7:34 AM
#8

Under Göteborgs filmfestival finns det möjlighet till en exklusiv filmvisning på Pater Noster.

Den som väljs ut skall tillbringa en vecka i ensamhet (det finns dock en säkerhetsvakt på ön) och bara se på film -plus äta och sova, får vi hoppas…

Se film i fyren Pater Noster? Göteborgs filmfestival visar film på bio i fyren som ligger utanför Marstrand och Tjörn, och som utgör gränsen mellan två hav.
  • Redigerat 1/4/21, 7:38 AM av [Göstage]
[Jimmy.L]
1/13/21, 9:52 AM
#9

Social distansering är temat för Göteborgs filmfestival som i år genomförs digitalt. Några få personer får dock följa festivalen på biograf. En person ska utses för att under en vecka isoleras och frossa film i fyren Pater Noster på den karga och vindpinade ön Hamneskär i Bohuslän.

https://www.svt.se/kultur/9-000-vill-se-film-ensam-i-fyren

Social distansering är temat för Göteborgs filmfestival som i år genomförs digitalt. Några få personer får dock följa festivalen på biograf. En person ska utses för att under en vecka isoleras och frossa film i fyren Pater Noster på den karga och vindpinade ön Hamneskär i Bohuslän.
[Göstage]
1/24/21, 2:48 PM
#10

#8 #9 Det blev till slut 12.000 personer som ansökte om att få se på film i ensamt majestät på Pater Noster.

12 000 personer. Så många personer, från flera olika länder, ansökte om att isoleras i fyren Pater Noster under Göteborgs filmfestival. Det var i början av januari
  • Redigerat 1/24/21, 2:49 PM av [Göstage]
[Göstage]
1/30/21, 8:05 AM
#11

#8 Det blir akutsköterskan Lisa som får njuta av lyxen att i sin ensamhet kunna masskonsumera film i fyren.

12 000 personer sökte, en valdes ut. Akutsjuksköterskan Lisa Enroth blir den som isoleras i fyren Pater Noster för att frossa film under Göteborgs filmfesti
[Göstage]
2/7/21, 10:45 AM
#12

Lisa har filmfrossat färdigt, men hann även njuta av naturen.

Under en vecka har akutsjuksköterskan Lisa Enroth suttit isolerad på Pater Noster utanför Göteborg
  • Redigerat 2/7/21, 10:46 AM av [Göstage]
[Jimmy.L]
2/7/21, 11:08 AM
#13

#12: Härlig upplevelse.

Annons:
[Göstage]
3/13/21, 9:03 AM
#14

Svenska högarna är enligt Wikipedia landets mest isolerade bebodda ö. Den fick sin Heidenstamfyr 1874.

[Göstage]
3/21/21, 4:23 AM
#15

#5 Stjärnglans över Pater Noster...

Pater Noster är med som en upplevelse i den exklusiva goodiebag som delas ut till samtliga nominerade i Oscarsgalans kategorier i april.
  • Redigerat 3/21/21, 4:23 AM av [Göstage]
[Jimmy.L]
4/28/21, 7:20 AM
#16

#15: Det kan bli kändistätt på den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand i sommar. Alla oscarsnominerade fick en goodiebag efter oscarsgalan – med bland annat övernattningar på Pater Noster-hotellet i Sverige.

– Först trodde jag det var ett skämt, säger Erik Nissen Johansen som är delägare.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/oscarsnominerade-fick-resa-till-pater-noster

Det kan bli kändistätt på den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand i sommar. Alla oscarsnominerade fick en goodiebag efter oscarsgalan – med bland annat övernattningar på Pater Noster-hotellet i Sverige. – Först trodde jag det var ett skämt, säger Erik Nissen Johansen som är delägare.
[Göstage]
9/13/21, 10:06 AM
#17

Majoritetsägaren i företaget som abonnerar Pater Noster av Statens Fastighetsverk meddelade nyligen på Facebook att ön hade blivit abonnerad – och att allmänheten inte var välkommen förrän dagen därpå.

"– Det rimmar inte väl med varken allemansrätten eller strandskyddet, säger Robert Knubb på länsstyrelsen", kan man läsa i Expressen i en betalartikel med läsbar ingress.

”Hyr din egen ö”. Med det lockbetet har fyren Pater Noster utanför Västkusten fått internationell uppmärksamhet. Nu svallar känslorna.
  • Redigerat 9/13/21, 10:07 AM av [Göstage]
[Göstage]
9/13/21, 10:09 AM
#18

Statens Fastighetsverk presenterar Pater Noster.

Hamneskär var varje sjöfarares mardröm. Nu är det turisternas önskedröm. Besökare från hela världen är på ingång för att leva av det som ön och dess fruktade vatten erbjuder.
[Göstage]
9/21/21, 11:36 AM
#19

#3 Måseskär- månadens fyr i GP.

"Den drygt 21 meter höga fyren ritades av Gustaf von Heidenstam, överingenjör på Sjöfartsverket. Fyrbyggaren var mycket medveten om sitt värde, om sin geniala byggmetod. I sitt patentbrev skriver han: ”Exempelvis må anföras, att ett dyligt jerntorn med 8 våningars höjd blifvit af undertecknad med en arbetsstyrka af 15 man, uppsatt på 12 arbetsdagar under sistlidna års sommar.

Tolv dagar för en fyr! Det kunde ta månader och år att bygga en stenfyr, det här var framtiden."---

Ej betalartikel i nuläget.

Måseskär är västkustens vackraste vy - men vädret är mördande. Det sitter en mås på fyrens kopparhatt. Jag såg när den landade. Hur den bröt sig loss ur molnet
  • Redigerat 9/21/21, 11:37 AM av [Göstage]
[Göstage]
1/20/22, 5:51 PM
#20

#5 ff I november fick Pater Noster pris för Europas bästa hotellkoncept med "Pater Noster – ett hem vid horisonten", och det kvalificerade dem till världsfinalen, som de nu också har vunnit.

Pater Noster utanför Marstrand utses till världens bästa hotellkoncept. I konkurrens med lyxhotell från hela världen, vinner den 154 år gamla vindpinade fyrmästarbostaden guld i prestigefyllda AHEAD Global Awards.
Annons:
[Göstage]
1/20/22, 5:52 PM
#21

#20 Inte illa med tanke på att fyrplatsen låg i träda för inte så länge sedan, och där det måste frivilliginsamling till för att rusta upp fyren, som åter kom på plats 2007.

På onsdagen klockan 17.30 rörde fyren Pater Noster åter vid sitt fundament på Hamneskär, efter fem års frånvaro. Jubel och applåder hördes från en ...
[Göstage]
1/23/22, 1:10 PM
#22

Det saknas dock förstås inte en del kritiska röster i hyllningskören, som brukligt är i dessa sammanhang.

I konkurrens med hotell från hela världen har Pater Noster utanför Marstrand utsetts till världens bästa hotellkoncept.
Cojimar
4/23/22, 7:54 PM
#23

Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Pater Noster - aprils GP-fyr - var en del av den stora svenska fyrrevolutionen. Fyrplats Pater Noster på Hamneskär. Det blåser mot i inloppet, men vi sitter
Upp till toppen
Annons: