Särskilda fartyg

Från Nilen till fånge i Vallgraven

2018-11-10 14:10 #0 av: Göstage

Flytetyget på bilden är välkänt för göteborgarna och även många turister, i synnerhet de som åkt sightseeing med Paddanbåtarna, men inte så många vet kanske dess spännande historia.

Pråmen som ligger vid Kungsportsplatsen intill Paddanbåtarnas utgångspunkt har en lokal historia som sträcker sig ända tillbaka på 1930-talet, när Sessanlinjen ägde Paddanbåtarna. Man var i behov av en pråm för Paddanresenärerna att stiga  på och av båtarna från, och  hittade då skrovet av en före detta kanalpråm i London. Pråmen hade dock en historia ännu längre tillbaka - den tillverkades vid sekelskiftet 1900, och gick som pråm på Nilen under sina två första decennier. Därefter lär den ha stulits av pirater som efter en seglats på franska floder kantrade med den i Biscayabukten och övergav den. Hur den därefter blev flodbåt i England återstår att reda ut...

Även i Göteborg har den som bliven flytande restaurang en brokig historia under tidigare ägare med indragna alkoholtillstånd, skattebråk med mera, och 2011 såg det riktigt illa ut, då den kantrade och var på väg att sjunka. Det lär även ha inträffat tidigare, så Göteborgshumorn har döpt den till "matvraket". Tidigare namn på restaurangen har varit "Port Said", "Åtta glas", "Mindcom", "Pir 31"  och "Styrbord babord".  Idag heter den "La Sombrita", och den ser faktiskt fräschare ut utvändigt än vad man minns den från förr.

Påbyggnaderna har gjort att om någon får idén att flytta ut den från vallgraven så måste överbyggnaderna först avlägsnas, så den är något av en fånge där den nu ligger.

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Styrbord_Babord
http://www.gp.se/nyheter/göteborg/restaurangbåt-öppnar-efter-läcka-1.1160556
https://veiken.wordpress.com/2011/04/22/en-gammal-dam-valter/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-10 14:14 #1 av: Jimmy.L

Spännande historia bakom den. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-10 14:18 #2 av: Göstage

Ja, om båtar bara kunde berätta - vilka historier man skulle kunna få höra! Glad

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-10 14:36 #3 av: Jimmy.L

Ja verkligen. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-10 15:04 #4 av: Lona

Den historian hade jag ingen aning om, tack för inlägget! Kul att veta bakgrunden till byggnader och annat i ens omgivning.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-11-10 15:09 #5 av: Göstage

#4 Ja, vi blir alla lätt hemmablinda! Jag har inte ägnat pråmen någon uppmärksamhet (jag har aldrig varit ombord och ätit), men råkade ha en bild på den, och då visade det sig att där fanns en historia också.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.