Annons:
Etikettövrigt
Läst 2779 ggr
[Göstage]
2018-09-24 09:15

De stora haven

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Visste du att…

"Världshaven delas in i tre oceaner, Stilla Havet, Atlanten och Indiska Oceanen. Stilla havet är det i särklass största av världshaven och täcker 1/3 av jordens yta."--- 

"Mer än hälften av världshavens yta har en yttemperatur som är högre än 20 grader Celsius. Kallt polarvatten fyller däremot de stora djupvattenbassängerna, och världshavens medeltemperatur är därför bara ca 3,5 grader Celcius."---

 "Medeldjupet i världshaven är 3729 m. Det största djupet är 11 034 m, och finns i Marianergraven i Stilla havet. Men även om vi kan uppfatta havsdjupen som väldigt djupa, såväl som vi tycker att de högsta bergen är väldigt höga, så ryms alla höjdskillnader på jordens yta inom 20 kilometer."---

Om detta och mer därtill kan läsas på havet.nu.

Bilden är tagen från Hönö i Göteborgs norra skärgård i Kattegatt.

Annons:
[Göstage]
2018-09-24 09:34
#1

Skagerrak och Kattegatt är två namn som vi hör dagligen i sjörapporten. Men vad omfattar de, och var kommer de märkliga namnen ifrån som har brukats åtminstone sedan 1600-talet? Så här förklarar Wikipedia:

"Skagerrak, alternativt Skagerack eller Skagerak är den del av Atlanten som ligger mellan danska Jylland, svenska Bohuslän och södra Norge. Skagerrak gränsar i väster till Nordsjön och i söder till Kattegatt. Gränsen mot Nordsjön går mellan Hanstholm i Danmark och Lindesnes i Norge. Gränsen mellan Skagerrak och Kattegatt går mellan danska Skagens norra udde och Pater Nosterskären sydväst om Tjörn i Bohuslän."--- 

"Skagerrak innehåller i förledet en form av Skagen (Jyllands norra udde) och i efterledet ett holländsk / plattyskt ord rak i betydelsen ’’rak sträcka’’. Namnet Skagerrak kan alltså tolkas som ’’den raka sträckan förbi Skagen’’.--- 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skagerrak

"Kattegatt är ett havsområde utanför södra delen av Sveriges västkust. Kattegatt avgränsas i öster av den södra delen av Sveriges västkust (till största delen Halland), i norr av en linje mellan Pater Nosterskären vid Marstrand och Skagen på Jyllands nordspets, i söder av Själland, Fyn, Stora och Lilla Bält samt Öresund och i väster av Jylland. 

I vissa administrativa och meteorologiska sammanhang brukar Kattegatts nordgräns vanligen anges till en linje mellan Jyllands norra spets (Grenen, norr om Skagen) och Pater Nosterskären nordväst om Marstrand (resten av gränsen fram till svenska kusten brukar då inte nämnas). Linjen mellan Gilbjerg hoved och Kullen i Sverige, bildar avgränsningen mot Öresund. 

I fiskesammanhang är gränsen internationellt definierad något längre söderut, från Skagens fyr till fyren Tistlarna och därifrån vidare till den närmast belägna svenska kusten vid Vallda Sandös västra udde."--- 

"Kattegatt är ett holländskt ord med den ursprungliga betydelsen ’’katthål’’; ett hål i dörr eller vägg för huskatten. Senare har ordet kommit att beteckna smal och trång passage eller, i äldre holländskt sjömansspråk, ett trångt farvatten i allmänhet. Och i fallet Kattegatt, ett helt havsområde med stora risker för den sjöfarande."---

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kattegatt

[Göstage]
2018-09-24 09:48
#2

Vi kan väl ta lite om "gamla Nordsjön" också då:

"Nordsjön är en del av Atlanten, farvattnen väster om Skagerack. Av de nordiska länderna är det Norge, Danmark och Island som har kust mot Nordsjön  I öster går gränsen mellan Nordsjön och Skagerack i den tänkta linjen mellan Hanstholm (Danmark) och Lindesnes (Norge).  I norr går gränsen mellan Nordsjön och Norska havet vid den norska fyren Kråkenes och den 62:a breddgraden. I söder går gränsen vid Engelska kanalen."---

https://fyr.org/wiki/index.php/Nordsjön

[Jimmy.L]
2018-09-24 14:44
#3

Det gungade lite där.

[Göstage]
2018-09-24 16:17
#4

Ja, Nordsjön är inte att leka med!

[Göstage]
2018-09-24 16:34
#5

I "Gamla Nordsjön" sjungs det ju om "Doggers bankar". Liksom för Skagerrak och Kattegatt kommer namnet från holländskan- "dogge"  är ett gammalt ord för fiskebåt.

Doggers bankar är ett förhållandevis grunt sandbanksområde tio mil öster om Storbritannien, omtalat för oberäkneliga strömkantringar vid ebb och flod.

Här har också flera stora sjöslag ägt rum, bland annat under första världskriget. 

Långt före vår tid var det landområde, "Doggerland", och man tror att det finns lämningar där efter stenåldersboplatser som nu ligger under vatten.

Källor:
http://www.lasarnasfria.se/artikel/107922
https://sv.wikipedia.org/wiki/Doggers_bankar

[Göstage]
2018-09-26 10:43
#6

Inte bara benämningarna Skagerrak,  Kattegatt och Doggers bankar härstammar från Nederländerna - mycket av våra ord med väder- och sjöfartsanknytning kommer från samma språkområde. Urban Österberg skriver om det på den finska sajten Språkbruk:

"Vilka är då de nederländska orden i svenskan? En stor grupp skulle kunna sammanfattas som termer för sjöfart och båtbyggande. Hit hör vanliga ord som akter, durk, koj, reling, fock, babord, gast och matros, liksom gatt (i exempelvis Kattegatt). Stiltje – med den nederländska diminutivändelsen ‑tje (som i detta fall dock saknas på nederländskan) – kan ha tillkommit under påverkan från det inlånade, men numera föråldrade kultje (dagens kuling, även detta av nederländskt ursprung). Samma diminutivändelse finner vi för övrigt i matjes(sill)."---

https://www.sprakbruk.fi/-/svensk-nederlandsk-sprakkontakt

Mer om sjömansspråk utöver namngeografi och vädertermer finns i tråden "Ord ombord".

Annons:
[Göstage]
2019-02-07 08:44
#7

Med bas på det danskregistrerade forskningsfartyget Ocean Zephyr skall en expedition bege sig ner i djup i Indiska Oceanen dit ingen mänskliga forskningsapparatur tidigare varit.

"En expedition ledd av det brittiska havsforskningsinstitutet Nekton ska undersöka tidigare outforskade delar av Indiska oceanen. Förhoppningen är att bland annat hitta hundratals nya arter, däribland många nya koraller, och ta reda på vilken inverkan plast har långt under havsytan.

Projektet, som kallas "First Descent", kommer att inledas i mars utanför Seychellerna."---

TT

[Jimmy.L]
2019-02-07 08:47
#8

#7 Spännande.

[Göstage]
2019-09-02 12:07
#9

"De första amerikanerna kom sjövägen från Stilla havet och inte över den landförbindelse som tidigare fanns mellan Asien och Nordamerika, vilket man tidigare trott. Det konstaterar en grupp forskare efter att ha hittat bevis för att det bodde människor i Nordamerika redan för 16 000 år sedan", skriver TT.

Svindlande perspektiv…

[GIKmio]
2019-09-05 18:24
#10

#9 Jag har nyss läst ut norrmannen Thor Heyerdahls bok om flotten Kon-Tikis resa i Stilla havet 1947 där Heyerdahl själv tillsammans med fem övriga besättningsmän ( däribland svensken Bengt Danielsson ) under 101 dagar tog sig från hamnstaden Callao i Peru till ett korallrev vid ön Raroia i Polynesien. En oerhört bra bok och fascinerande resa.. Heyerdahls mål med expeditionen var att  bevisa att dåtidens folk kunde ta sig över Stilla havet med en flotte från Sydamerika till Polynesien i Oceanien. Och bevisa tidigare kolonisationsresor över det stora havet.

[Göstage]
2019-09-05 18:34
#11

Ja, det är en klassiker! Har även läst något av Bengt Danielsson senare, han bosatte sig ju i Polynesien.

[GIKmio]
2019-09-05 18:39
#12

#11 Ja han skrev ju boken om Villervalle i Söderhavet som blev en populär TV-serie på 60-talet. Danielsson som var ensam svensk tillsammans med fem norrmän  på expeditionen var den enda som kunde tala spanska.

[Göstage]
2021-06-24 12:44
#13

Ännu ett hav? Nja, snarare samma vatten med nytt namn.

"Södra Oceanen? Javisst. National Geographics kartografer lägger nu till ytterligare ett världshav på kartan, skriver CNN. Södra Oceanen blir namnet på det som tidigare kallats Antarktiska oceanen, Södra ishavet och Sydpolshavet.

Alex Tait på National Geographic säger att förändringen är i linje med hur forskare, resenärer och beskriver världen."---

Nu har det hänt. De fyra världshaven har blivit fem – i alla fall enligt National Geographics kartografer. Södra Oceanen är namnet på det ”nya” havet.
  • Redigerat 2021-06-24 12:44 av [Göstage]
Annons:
Fornöga
2023-03-06 09:13
#14

Efter 17 år av förberedelser och förhandlingar har 100 medlemsländer i FN ratificerat en överenskommelse om skydd för världshaven. Det lär dock dröja ytterligare några år innan den är klar att sättas i verket.


Re:tired.

  • Redigerat 2023-03-06 09:13 av Fornöga
Fornöga
2023-09-23 09:44
#15

#14 Flera avtal i omlopp? 🤔

"75 länder undertecknade avtalet om skydd av världshaven i veckan. Det är ett steg mot att skydda det fria havet bortom nationell lagstiftning," konstaterar HBL.

"Härnäst förväntas de länder som signerade avtalet också ratificera det. Avtalet träder i kraft när 60 stater har ratificerat det."


Re:tired.

75 länder undertecknade avtalet om skydd av världshaven i veckan. Det är ett steg mot att skydda det fria havet bortom nationell lagstiftning.
Upp till toppen
Annons: