Annons:
Etikettövrigt
Läst 1116 ggr
[Göstage]
2018-10-06 16:18

Folktro och sägner till sjöss

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns gott om tecken, tydor, sägner och sagor förknippat med livet ombord, till exempel från Bohuslän:

"Samhällena längs Bohusläns kust har ofta varit väldigt kyrkliga, men folktron var också stark. – På land fanns kvinnorna och kyrkan, på havet fanns männen – och folktron. Så var det när samhällena var fiskesamhällen. Fiskandet var en nyckfull näring. Man tog det säkra före det osäkra, säger Mats Nilsson. Det fanns mängder av regler kring fisket och mycket gick ut på att de som hade fått mycket fisk hade gjort rätt. Man fick inte gå över sina redskap när de låg på land och det var otänkbart att ha en präst med i fiskebåten. – När man fiskade förr, det finns berättelser ända fram till 1970-talet, fick en fiskare inte möta en kvinna på vägen när han gick ner till fiskebåten. Då fick han vända och gå hem igen."---

https://gu-spegeln.gu.se/tidigare_nummer/guspegeln2-10/skronor-viktiga-i-nyckfullt-hav

Vinjett: montage av egna bilder.

Annons:
[Göstage]
2018-10-15 23:48
#1

"Det finns en ö i Mälaren, strax väster om Björkö, som bär på landets kanske gruvligaste historia.”---

En skräckis kanske kan vara trevligt - eller? 🥶 SR: "Creepypodden" (68 min.)

[Göstage]
2018-10-16 13:25
#2

På Island lever man fortfarande nära sina naturväsen, både på land och till sjöss.

"Monster, som på isländska kallas skrimsli, lever enligt många i havet. Reuters intervjuade Thorvaldur Fridriksson, som forskar om havsmonster och inte helt utesluter möjligheten att de existerar.

"En del av dessa monster är väldigt farliga" säger han. "Människor är ovilliga att prata om dem eftersom de tror att andra människor kommer att skratta åt dem. Men 70 procent av jorden täcks av vatten, vem vet vad som göms i havets djup?"

Även om skrimsli inte utgör något större hot mot din kryssning, så kan man ändå känna sig lite orolig om natten i särskilt kusliga farvatten."

Källa

[Göstage]
2019-04-16 21:39
#3

Fyrar har hjälpt generationer av sjöfarare och räddat oräkneliga liv. Samtidigt så är det något med dem som är spännande och kanske lite skrämmande - det är till exempel ingen brist på deckare som utspelar sig i fyrmiljöer, här är några exempel.

Även rena spökhistorier kan man än i våra dagar höra berättas kring fyrplatserna, Harrbådan är en ö i norra Kvarken, 20 km sydväst om Vasa omges av en del sådana.

Fyr uppförd 1953 står redan och förfaller, men utgör en lockelse för bland annat fågelskådare och spökjägare. Faktum är att en av spökhistorierna från Harrbådan handlar just om en fågelskådare som blev inlåst i det öde fyrtornet…👻

Lite mer om Harrbådan i verklighet och fantasi berättade Svenska Yle i höstas.

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/10/14/overgiven-star-harrbada-fyr-och-forfaller-omringad-av-sagner-sangsvanar-och

[Göstage]
2020-12-13 21:59
#4

I folktro ombord på fartyg och i kustsamhällena ansågs mareld vara ett förebud om storm. Numera vet man att det rör sig om lysande plankton som man brukar kunna se på sommaren och en bit in på hösten, men nu har västkustborna kunnat glädja sig åt mareldsken under vinterkvällar och nätter en längre tid.

Rapporter om mareld och folk som lägger upp bilder i sociala medier kommer just nu ända från Strömstad ner till Varberg. Marinbiolog Martin Larsvik förklarar
[Jimmy.L]
2020-12-14 07:36
#5

#4: Häftigt.

[Göstage]
2020-12-20 12:48
#6

#4 Marelden fortsätter att fascinera kustbefolkningen.

När Eva Häggedal, 68, var ute och promenerade i Rörvik upptäckte hon något märkligt i vattnet. – Det såg ut som nyponsoppa i vattnet, säger hon. Fenomenet visade sig vara mareld – och att det dyker upp i december är ovanligt.
Annons:
[Göstage]
2021-05-10 09:37
#7

På torsdag är det Kristi Himmelsfärdsdag, som också brukar kallas första metaredagen. Fiskejournalen skriver:

"Man tror att detta möjligen kan gå tillbaka på en rituell kyrklig ingivning av fiskeredskapen. Av hur fisket utfaller denna dag, är ett tecken på hur det fortsatta fisket kommer att gå under året. Så är du vidskeplig, kanske du ska låta bli att fiska idag…

I Kristendomen används fisken som symbol som en kvarleva från förföljelsetiden i romarriket. När en person mötte någon som skulle kunna vara kristen ritade man upp en halv stiliserad fisk på marken. Var den andra personen också kristen förstod denne gesten och fyllde i den andra halvan vilket skapade symbolen ICHTHYS."---

Idag är det Kristi Himmelfärds dag, också kallad första metardagen i folkmun.Man tror att detta möjligen kan gå tillbaka på en rituell kyrklig ingivning av fiskeredskapen. Av hur fisket utfaller denna dag, är ett tecken på hur det fortsatta fisket kommer att gå under året. Så är du vidskeplig, kanske du ska låta bli att
  • Redigerat 2021-05-10 09:37 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-06-07 15:59
#8

En del människor är övertygade om att båtar har en själ, men det håller Lars Karlsson - yrkesfiskare på Läjet söder om Varberg sedan 30 år tillbaka - inte med om.

"Det tänker vi inte på särskilt. Det är bara badgäster som håller på med sådant trams" säger han.

https://sverigesradio.se/artikel/fiskaren-bara-badgaster-som-haller-pa-med-sadant-trams

En del människor är övertygade om att båtar har en själ, men det håller Lars Karlsson - yrkesfiskare på Läjet söder om Varberg sedan 30 år tillbaka - ...
[Göstage]
2021-06-07 21:33
#9

#8 Han borde ta ett snack med Anders Wiss. Jag är säker på att de skulle komma bra överens.😉

Anders Wiss gjorde sig ett namn när han blev mannen bakom timmerflottfärderna på Klarälven. Men när vildmarksföretaget såldes lämnade han det råa timret bakom sig till förmån för gamla träbåtar. Nu har han för femte gången fått ett av sina renoveringsobjekt K-märkt. – Träbåtar har själ på ett sätt som plastbåtar inte har, förklarar Anders Wiss sitt engagemang.
[Göstage]
2021-06-07 22:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Eftersom tråden är öppen får det bli lite mer skrock och skrömt i kajutalyktans sken.

"Folkdiktning, visor, folktro, sägner samlade och upptecknade i Skåne 1881 av Eva Wigström."

"En och annan af våra yngre sjömän låtsa väl, som om de hvarken trodde på hafsfru eller skeppsrå ,men de få dock någon gång sanna sagan. Så t. ex. är det ej länge sedan, att flere af våra fiskare hörde hafsfrun ropa ute på viken här, och på Mölle fiskeläge blef, under det att ett fartyg der låg för ankar, en knut slagen på dess ankartåg, och det kunde dock ingen annan, än antingen hon eller någon af hennes följe ha gjort. På ett af våra nybyggda fartyg; fortforo rå´n, äfven sedan det var under lastning, att arbeta af alla krafter; då tog sig styrmannen för att noga undersöka, om det ej hade något fel, och se!då fann han ett litet hål efter en kvist i en planka; det var derför råen arbetade, de ville varna.

En skeppare från Torekov förtäljde, att det från ett af våra skeppsvarf en gång skulle utlöpa ett nytt fartyg; men det var ej möjligt att på något sätt fadet ur stapeln. Då gick kaptenen, som skulle föra skutan, om bord, och fick han då se två sképpsrå, hvaraf det ena stod i fören och sköt på fartyget, det andra stod i aktern och höll igen; derför kom det ej ur fläcken. Kaptenen sporde råen, hvad denna strid skulle betyda, och de svarade, att de båda ville ha fartyget, och den ene ville ej vika för den andre.

»När kom du hit?» frågade kaptenen det rå, som stod i skeppets akter. »Jag kom hit med masten», lydde svaret. »Och du då?» sporde han det, som stod i fören. »Jag kom hit med kölen», svarade det. »Den som kom först, d. v. s. med kölen, har största rättigheten att stanna här», afgjorde kaptenen. »Men», tillade han, »der ligger timmer till ett nytt fartyg,skynda dig dit, så kan du bli rå der!» Rådet följdes på stund, och nu gled fartyget obehindradt ut i hafvet.

Forts.

  • Redigerat 2021-06-07 22:16 av [Göstage]
[Göstage]
2021-06-07 22:11
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

#10 Forts.

"Förutom sådant, som står i sammanhang med hafsfrun och skeppsrå, kunna vi, som bo vid stränderna af hafvet, ofta få höra strandvaskare, eller drunknade, obegrafda personer. Vid Nyhamns fiskeläge, här i Kullen, hörde en gång en vandrare ropet af en sådan drunknad ute vid stranden, och kort derpå kom. gasten och hängde sig på honom och bad om kristlig begrafning. Då lemnade vandraren honom sin käpp, med tillsägelse att sätta den som märke der hans kropp låg, så skulle mannen styra om hans begrafning. Följande dag stod käppen ute i den uppflutna tången, och i denna låg äfven ett lik. Sådana olyckliga längta så efter en graf i vigd jord, att om man kör med deras lik förbi en kyrkogård, så resa de sig då på knä i vagnen.

Vi ha här på Arilds läge haft äfven andra gastar än strandvaskare, ty här dog en gubbe, som gick igen, fastän hans svägerska, då hans lik var klädt, öfverströdde det med linfrö och sade då till honom, att om han ändå kom igen, skulle hon slå ett helt ämbar vatten på hans bak. Min hund mötte honom sedan en natt och skällde på gasten; då vred han nacken om på hunden, så nosen satt bakvänd om morgonen. Vi hade också en kvinna, som gick igenbåde nätter och dar och var så verldslig, att hon både väfde och spolade. Detta hade väl gått an, men hon var dertill så elak, att hon kramade i hjel sitt eget barn samt vred nackarne af allt fjäderfä i huset. Då prejade presten henne an, och derefter blef hon borta."---

"Folkdiktning, visor, folktro, sägner samlade och upptecknade i Skåne 1881 av Ea Wigström."

  • Redigerat 2021-06-07 22:12 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-10-17 09:19
#12

Ingen annanstans i Sverige eller Finland finns så många bevarade fiskarkapell som längs kusten i Västernorrland, det är 18 kapell som nu har dokumenterats och blivit till en bok.

Det var strömmingsfiskare från Gävle som använde kapellen både som kyrka men också som förråd för fiskeredskapen.

https://sverigesradio.se/artikel/fiskarkapellen-langs-vasternorrlands-kust-har-blivit-en-bok

Ingen annanstans i Sverige eller Finland finns så många bevarade fiskarkapell som längs kusten i Västernorrland, det är 18 kapell som nu har dokumenterats ...
[Göstage]
2021-12-14 18:59
#13

Korpoborna och statsöverhuvudets gädda, från möjlig myt till dagens sanning.

Redan i mitten på 1450-talet finns dokumentation om hur öborna från Korpo i Åbolands skärgård levererade julfisk till ståthållaren på Åbo slott. Där anges det visserligen inte vilken fisk det rörde sig om, men senare blev julgäddan uppmärksammad gåva till kungens representant på slottet. Det har också uppstått en traderad berättelse, kanske en sägen, att Korpoborna på 1700-talet även begav sig till kungliga Stockholm för att överlämna julgädda direkt till kungen, men slottets arkivarier har inte kunnat styrka den uppgiften från befintliga handlingar.

Hur som helst, när Kekkonen var president återupptog hans fiskekompis Anders Danielsson från Brunskär traditionen att överlämna en julgädda till till rikets överhuvud, som nu alltså var den finske presidenten. Och den traditionen håller Korpoborna till liv sedan dess, så om några dagar kommer president Sauli Niinistö att kunna ta emot årets julgädda på Talludden.

Om denna tradition plus fyllig läsning om Åbolands skärgårds fiskarbefolkning, deras fångster och deras affärsidkande i Stockholm och den svenska ostkusten kan man ta del i en intressant text från Åbo Akademi.

Korpo jwlafisk hara" – Korpo hade att till julen leverera julfisk. Så står det i marginalen i Birger Trolles skatteräkenskap för Åbo slott år 1464.
Annons:
Fornöga
2023-01-19 11:46
#14

Namnet "Kraken" på en covidvariant har återupplivat intresset för havsmonstret med samma namn, noterar Torbörn Dalnäs på Sjöfartstidningen.


Re:tired.

Sjöfartsnyheter från den svenska och nordiska sjöfartsnäringen
  • Redigerat 2023-01-19 11:46 av Fornöga
Fornöga
2023-09-26 12:24
#15

#4 ff Bioluminiscensen förtrollar i Kalifornien.


Re:tired.

Ett unikt blått skimmer i vattnet och på stranden i södra Kalifornien i USA intresserar många människor. Hör dykaren förklara vad det handlar om.
Fornöga
2023-12-19 22:31
#16

Skrock var förr en påtaglig del i många människors liv, och det gällde inte minst sjöfolket. Här är något av det man skulle akta sig för om man inte ville utmana ödet.


Re:tired.

Här är några saker du absolut inte bör göra på sjön om du tror på gamla rövarhistorier.
Fornöga
2023-12-20 10:21
#17

#13 I år lyckades inte Korpogillet fånga den traditionella julgäddan till den finske presidenten på grund av isläget så han fick istället några burkar vassbuk, skriver Svenska Yle.


Re:tired.

Tidiga isar gjorde det knepigt att fånga årets gädda, men Korpoborna var inte sena med att hitta en lösning.
Fornöga
2024-01-12 08:42
#18

Missade att åka till närmaste hamn under nyår för att se om Takarabune skulle lägga till.

"En för Japan unik nyårstradition är den med de sju lyckogudarna och skattskeppet Takarabune," skriver Torbjörn Dalnäs i Sjöfartstidningen.

"Takarabune seglar i hamn varje nyårsafton, med sin last som består av åtråvärda skatter. Det fiktiva anlöpet firas med glada ceremonier."---


Re:tired.

Sjöfartsnyheter från den svenska och nordiska sjöfartsnäringen
  • Redigerat 2024-01-12 08:46 av Fornöga
Upp till toppen
Annons: