Mat från havet

Byråkratin kan ge mindre av svensk fisk på bordet

2018-10-23 09:34 #0 av: Göstage

"Ny byråkrati försvårar för oss att äta svensk fisk", skriver representanter för svensk livsmedels- och fiskerinäring i en debattartikel. 

"Fisken är en central del av vår svenska matkultur. Vi äter gärna fredagsräkor, lägger en bit gös på grillen eller tar med en take-away-sushi på stan. Intresset för fisk ökar och försäljningen likaså. Vi uppmanas genom de nationella kostråden att äta ännu mer fisk för hälsans skull. 

Men samtidigt minskar den svenska fiskerinäringen och allt fler yrkesfiskare lägger ner, en utveckling som går mot regeringens livsmedelsstrategi.

Nu riskerar det komma ett nytt hårt slag mot en redan plågad näring. Den bakomliggande orsaken är ett uppseendeväckande agerande från oväntat håll, nämligen den egna myndigheten Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) som bygger upp krånglig byråkrati som riskerar att göra att det säljs mindre svensk fisk."---

"Konsekvenserna av HaV:s, enligt vår mening, bristfälliga hantering av frågan drabbar näringslivet och i slutändan konsumenten. Det är ett risktagande för näringslivet att registrera sig i ett system som kostar både ekonomiska och personella resurser och som med största sannolikhet kommer behöva göras om på grund av den nya lagstiftningen som kommer från EU."---

http://www.gp.se/debatt/ny-byr%C3%A5krati-f%C3%B6rsv%C3%A5rar-f%C3%B6r-oss-att-%C3%A4ta-svensk-fisk-1.10106021

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-23 11:29 #1 av: Jimmy.L

Tråkigt för fisk är gott.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.