Byråkratin kan ge mindre av svensk fisk på bordet
"Ny byråkrati försvårar för oss att äta svensk fisk", skriver representanter för svensk livsmedels- och fiskerinäring i en debattartikel.
"Fisken är en central del av vår svenska matkultur. Vi äter gärna fredagsräkor, lägger en bit gös på grillen eller tar med en take-away-sushi på stan. Intresset för fisk ökar och försäljningen likaså. Vi uppmanas genom de nationella kostråden att äta ännu mer fisk för hälsans skull.
_Men samtidigt minskar den svenska fiskerinäringen och allt fler yrkesfiskare lägger ner, en utveckling som går mot regeringens livsmedelsstrategi.
_
Nu riskerar det komma ett nytt hårt slag mot en redan plågad näring. Den bakomliggande orsaken är ett uppseendeväckande agerande från oväntat håll, nämligen den egna myndigheten Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) som bygger upp krånglig byråkrati som riskerar att göra att det säljs mindre svensk fisk."---
_"Konsekvenserna av HaV:s, enligt vår mening, bristfälliga hantering av frågan drabbar näringslivet och i slutändan konsumenten. Det är ett risktagande för näringslivet att registrera sig i ett system som kostar både ekonomiska och personella resurser och som med största sannolikhet kommer behöva göras om på grund av den nya lagstiftningen som kommer från EU."---
_
Tråkigt för fisk är gott.