Annons:
Etikettövrigt
Läst 624 ggr
[Göstage]
2018-10-23 14:23

Skeppsbiblioteket

tlf018.jpg
Bild skapad av AI på Stable Diffusion Online.

Vilken bok med maritimt motiv skulle du ta med dig som läsning på en havskryssning?

Några förslag: Robinson Crusoe- Daniel Defoe, Den gamle och havet - Ernest Hemmingway, Ett köpmanshus i Skärgården - Emilie Flygare-Carlén, och Myteriet på Bounty - Charles Nordhoff och James Norman Hall - se där några böcker med havsmotiv- men det finns flera!

I den här tråden finns det plats att  berätta om sina favoritböcker med havsmotiv.

  • Redigerat 2023-04-19 08:26 av Fornöga
Annons:
MonicaLagerquist
2018-10-23 14:27
#1

Alfvén, Inger S /y Glädjen

Stolt ägare till fem La permer

[Göstage]
2018-10-25 09:55
#2

Läser just nu historien om Johanna Hård, en sann sjörövarhistoria som slutade med ond bråd död för några sjöfarande och i galgen för förövarna. Förlaget presenterar boken så här:

"Johanna Hård, född franska revolutionens år 1789, död 1851, är mytomspunnen i Göteborgs södra skärgård. Det finns två föreställningar om Johanna Hård. Den ena visar upp en rå och hänsynslös brottsling, en person utan respekt för andras liv och egendom. En förhärdad människa som tog initiativet till ett av de mest uppmärksammade brotten i västkustens kriminalhistoria. Den andra visar en kvinna, som visserligen inte är en liljevit oskuld, men som av liv och omständigheter tvingades till drastiska och ibland kanske dåligt övertänkta åtgärder för att överleva. Oavsett vilken bild man väljer så hamnar den på kollisionskurs med samtidens kvinnosyn."--- 

"Johanna Hård" av Marianne Kindgren och Birgitta Tingdal.

Läs mer om Johanna här:

https://larsgahrnskriver.wordpress.com/2018/07/19/johanna-hard-fran-piratdrottning-till-valfrejdad-postanstalld/

[Göstage]
2018-10-25 17:46
[Göstage]
2019-05-19 16:30
#4

Innevånarna i Stockholms skärgård gillar att läsa deckare, skvallrar bibliotekarierna på bokbåten M/S Rödlöga.

http://www.skargarden.se/i-obornas-litterara-tjanst/

[Göstage]
2019-07-12 06:34
#5

Intressant artikel om diverse maritima händelser med göteborgsk  prägel i GP idag. Passa på och läs- riskerar att snart vara betalartikel!

https://www.gp.se/kultur/kultur/den-största-smällen-i-göteborgs-historia-1.15996295

[Jimmy.L]
2019-07-12 07:16
#6

#5 Intressanta händelser. Poona orsakade stor förödelse.

Annons:
[Göstage]
2019-07-12 07:21
#7

Ja, den händelsen minns jag väl! Jag befann mig bara ett par hundra meter från explosionsplatsen med öppen yta dit. Ytterdörrarna stod och skakade och ingen vågade gå ut först, med tanke på risken för nedfallande föremål.

Poona drev sedan brinnande flera dygn på älven- en surrealistisk och skrämmande syn…

[Göstage]
2019-09-18 14:05
#8

Varg Gyllander född 1964 är en deckarförfattare som jag bara hört talas om genom hans ovanliga namn. Gyllander arbetar som presschef vid polismyndigheten i Stockholms län, men har en bakgrund som  kriminalreporter, lärare, marinofficer och köksmästare.

Vill man ha en deckare i skeppsbiblioteket kanske hans  "Det som vilar på botten" från 2011 (nyutgiven på annat förlag 2017) kan vara något? Introtext: "Ulf Holtz kallas mitt i natten ut till kryssningsfartyget M/S Vega som ligger och cirklar i ett stormigt hav utan tillstånd att angöra land. En man har hittats död i fartygets omgjorda spa-avdelning och det är först oklart vilket lands polis som ska leda utredningen.

När den första förvirringen har lagt sig, börjar Holtz undersöka brottsplatsen och påbörjar snart en mordutredning. Kryssningsfartyget går tillbaka till Stockholm där det blir liggande vid kajen medan Holtz försöker bringa klarhet i mordet."

http://varggyllander.se/

[Göstage]
2019-09-18 14:08
#9

#4 Rödlöga förgyller boktörstande skärgårdsbors tillvaro igen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/nu-besoker-bokbaten-skargarden

[Göstage]
2019-10-02 10:59
#10

Den som har sjöfolk bland förfäderna kan nog ha glädje av en bok om släktforskning om sjöfolk.

"Programmet i Sjöfartsmontern på Bokmässan i Göteborg avslutades i fredags med utdelning av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris, som i år går till släktforskaren Eva Johansson med motiveringen: ”Boken ’Släktforska om sjöfolk’ är ett utomordentligt värdefullt och användbart tillskott till den maritima litteraturen. Därför har Stiftelsen valt att tilldela Eva Johansson 2019 års litteraturpris om 20.000 kronor.”---

https://www.sjofartstidningen.se/handbok-slaktforskning-prisad/

[Göstage]
2019-11-11 14:50
#11

I Vatikanens arkiv finns en bok som förtäljer historien om adelsmannen och handlaren Pietro Querini från Venedig, som under resa till Belgien för 600 år sedan  råkade ut för en förödande storm i Engelska kanalen. I en hel månad drev hans skepp redlöst norrut, för att stranda på Røst i Lofoten. Då fanns det 11 besättningsmän kvar i livet av de ursprungligen 68.

Querini och hans landsmän mottogs gästfritt av lokalbefolkningen, man fick omvårdnad och  mat, och man kom i kontakt med torrfisken. Så när den italienske gästen omsider kom hem till Venedig  igen skrev han om  Røst som "Paradisets första krets". Boken ger en ögonblicksbild av den tidens Lofoten, med den bildade besökarens skildring av hur man då levde, vad man åt, och hur man gick klädda. Och Querini kom att bli "en influencer av sin tid" - hans berättelse satte nämligen fart på handeln med torkad fisk från Norge. 

Forskaren och fotografen Valentina Tamborra fick, som en av få, tillträde till Vatikanens bibliotek, och lade märke till den lilla skriften. Det gav henne blodad tand, så hon fick tillstånd att titta i ett bibliotek i Venedig, och hittade där en skildring av samma resa, nedtecknad av lärde män efter besättningens berättelser.
Nu har det hela dels blivit ett fotoprojekt, dels är en bok om Querinis resa under arbete, dessutom planerar Tamborra redan ytterligare en bok i ämnet.

Och även om Querini inte var upphovsman till den norska fiskexporten så var han dock en föregångsman, all torkad fisk som italienarna importerar än idag har Norge som ursprungsland, och den årliga torrfiskefestivalen i staden Sandrigo lockade i år 60.000 besökare. Dessutom har Querinis besök givit upphov till en opera som har uppförts i Røst vid flera tillfällen.

Källa

Inte minst så här i lutfisktider (snart!) kan den här historien ha sitt intresse.Torrfisken omnämns för övrigt  i svenska skrifter i början av 1500-talet av Olaus Magnus, och hans samtida biskop Hans Brask, han med den berömda lappen, åt gärna lutfisk. Om detta kan man läsa på sajten lutfisk.nu.

[Göstage]
2021-04-29 17:10
#12

#4 #9 Rekordintresse för bokbåten Rödlögas besök i år - 30% fler tingade böcker än i fjol.

Två gånger om året besöker Bokbåten 22 öar i Stockholms skärgård – från Utö i söder till Arholma i norr. Med ombord finns drygt 3000 böcker för alla åldrar och i år har intresset för Bokbåten varit ovanligt stort med nästan 30 procent fler tingade böcker än ifjol. – Vi har haft rekord på antalet förbokade böcker, säger Maria Anderhagen som är samordnare för båten.
anarki
2023-04-19 07:41
#13
1953 kastade länets första bokbåt loss. Det var 70 år sedan. Nu är det åter dags för båten att besöka öar i skärgården, från Norrtälje till Haninge.
Annons:
Upp till toppen
Annons: