segelfartyg,motorbåtar

Barken Viking

2018-10-28 14:44 #0 av: Göstage

Frågar man en göteborgare om vilka de de mest framträdande symbolerna för deras stad är så lär nog Viking hamna högt upp på listan, och utan henne hade den inre hamnen tett sig betydligt fattigare.

Barken Viking sjösattes i december 1906 vid Burmeister & Wains skeppsvarv i Köpenhamn och är det största segelfartyg som byggts i Norden. I dansk ägo tjänade hon som utbildningsfartyg i dryga tjugo år med elever som seglade henne  som fraktfartyg på de stora världshaven med resor till Australien och Sydamerika. Sitt absoluta hastighetsrekord satte hon redan 1909 på the roaring forties, då hon med full last av vete från Australien kom upp i 15,5 knop.

År 1929 kom Viking i den åländske storredaren Gustav Erikssons ägo och förblev där till hans bortgång. Därefter var det ytterst nära att Viking blev upphuggen, men istället inköptes hon till Göteborg 1951, och från 1957 har hennes placering varit vid Gullbergskajen/Lilla Bommen. Precis som i Danmark blev Viking sjömansskola, men numera är hon hotell, restaurang och konferensanläggning. Verksamheten drivs från 2015 av förre fotbollsspelaren Muhammed Ali Khan, men kommunen svarar för skötseln genom Higab.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Barken_Viking
 https://www.higab.se/fastigheter/barken-viking/
http://www.barkenviking.com/om-oss/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-28 15:13 #1 av: Göstage

Viking där vi vant oss att se henne.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-28 15:29 #2 av: Pyttelite

Bidrar verkligen till Göteborgs siluett! (och läppstiftet med …)

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.