Övrigt

Mineralbrytning på havsbotten nytt hot mot haven

2018-12-19 06:43 #0 av: Göstage

Våra hav far illa: orenade utsläpp, nedskräpning och oljeföroreningar plus utfiskning är ständiga hot mot en resurs som man förr trodde, och vissa fortfarande kanske tror, är oändliga.  

Genom ny teknik tillkommer nu ytterligare ett hot: exploatering av havsdjupens mineraltillgångar. Processen har redan startat på sina håll, innan det har hunnit ske några internationella överenskommelser om skydd av utsatta miljöer.

"Under världshavens bottnar finns åtråvärda ädelmetaller och exploatering har redan inletts. Men regleringar för mineralbrytning i havsdjupen saknas.
– Havsfrågan tillhör alla. Ingen är heller skyldig att försvara. Och då blir det som det blir. Den som kommer först den tar och sen så roffar man åt sig helt enkelt. Och det har ju visat sig förut att det inte fungerar särskilt bra, säger FN:s havsambassadör Lisa Emelia Svensson.

 Djuphaven, de som sträcker sig mellan 200 meter till 11 km ner, är nästan helt outforskade. Men det man vet finns bland annat olja, gas men även nickel, kobolt och koppar. Metaller som är mycket viktiga komponenter till batterier som ses som en miljövänligare energi. Men hur miljöfarligt det är att ta upp dessa metaller från ett djupt hav, det vet ingen idag."---

"FN jobbar nu för att få till ett regelverk, men de flesta tror att det kommer att bli mycket svårt att nå det. Företag som tillverkar de stora maskinerna som på larvfötter ska köra omkring flera kilometer ner på havets botten och bryta metallerna har redan kommit långt. Flera länder söker redan på havsbotten efter de åtråvärda metallerna inom den zon på 200 nautiska mil som tillhör landet."---

SR

https://www.youtube.com/watch?v=l8Cg8huFMTU

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-19 07:09 #1 av: Jimmy.L

Dom skadorna ser inte roliga ut.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-26 13:00 #2 av: Göstage

I Norge har prospekteringen av havsbottnarna kommit längre än hos oss, och naturvårdsorganisationer oror sig över att de som vill bedriva gruvdrift i djupen, såväl staten som gruvföretag, är beredda att hoppa över de konsekvensutredningar som borde ske innan man sätter borret i bottnen.

Länk

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.