Annons:
Etikettövrigt
Läst 386 ggr
[Göstage]
2018-12-19 06:43

Mineralbrytning på havsbotten nytt hot mot haven

Våra hav far illa: orenade utsläpp, nedskräpning och oljeföroreningar plus utfiskning är ständiga hot mot en resurs som man förr trodde, och vissa fortfarande kanske tror, är oändliga.  

Genom ny teknik tillkommer nu ytterligare ett hot: exploatering av havsdjupens mineraltillgångar. Processen har redan startat på sina håll, innan det har hunnit ske några internationella överenskommelser om skydd av utsatta miljöer.

"Under världshavens bottnar finns åtråvärda ädelmetaller och exploatering har redan inletts. Men regleringar för mineralbrytning i havsdjupen saknas. – Havsfrågan tillhör alla. Ingen är heller skyldig att försvara. Och då blir det som det blir. Den som kommer först den tar och sen så roffar man åt sig helt enkelt. Och det har ju visat sig förut att det inte fungerar särskilt bra, säger FN:s havsambassadör Lisa Emelia Svensson.

 Djuphaven, de som sträcker sig mellan 200 meter till 11 km ner, är nästan helt outforskade. Men det man vet finns bland annat olja, gas men även nickel, kobolt och koppar. Metaller som är mycket viktiga komponenter till batterier som ses som en miljövänligare energi. Men hur miljöfarligt det är att ta upp dessa metaller från ett djupt hav, det vet ingen idag."---

"FN jobbar nu för att få till ett regelverk, men de flesta tror att det kommer att bli mycket svårt att nå det. Företag som tillverkar de stora maskinerna som på larvfötter ska köra omkring flera kilometer ner på havets botten och bryta metallerna har redan kommit långt. Flera länder söker redan på havsbotten efter de åtråvärda metallerna inom den zon på 200 nautiska mil som tillhör landet."---

SR

https://www.youtube.com/watch?v=l8Cg8huFMTU

Annons:
[Jimmy.L]
2018-12-19 07:09
#1

Dom skadorna ser inte roliga ut.

[Göstage]
2018-12-26 13:00
#2

I Norge har prospekteringen av havsbottnarna kommit längre än hos oss, och naturvårdsorganisationer oror sig över att de som vill bedriva gruvdrift i djupen, såväl staten som gruvföretag, är beredda att hoppa över de konsekvensutredningar som borde ske innan man sätter borret i bottnen.

Länk

Fornöga
2023-03-05 21:25
#3

Efter 17 år (!) av förarbete och förhandlingar har nu FN tagit fram ett bindande avtal för att skydda djuphaven, och det kommer att ytterligare ett antal år innan det kommer igång.


Re:tired.

FN har enats om ett avtal för att skydda djuphaven, efter ett decennium av förhandlingar. – Det är ett jätteviktigt framsteg, inte minst för att kunna skydda klimatet mot klimatförändringar, säger Sveriges chefsförhandlare Niklas Kebbon i SVT Direkt.
Fornöga
2023-07-17 14:58
#4

Fiskar och kräftdjur flydde området när testbrytning av mineraler skedde på havsbottnen utanför den japanska kusten, visar en unik studie.


Re:tired.

Fiskar och kräftdjur blev tydligt påverkade av ett test att utvinna metaller från en djuphavsbotten utanför Japan enligt en ny studie."Det här är en väldigt ...
Fornöga
2023-07-19 07:43
#5

Även här finns det ett intresse för mineraler på havsbotten, och tillstånd till utökat mineralsökande har nu givits till ett företag som garnerat sin ansökan med "miljöintressen"- kanske för att göra den lättare att bevilja?🤔


Re:tired.

I höstas provdök företaget Scandinavian Ocean Minerals efter mineraler från Bottenviken utanför Skellefteå, nu har företaget fått tillstånd att göra undersökningar på ett större område som sträcker sig utanför Sveriges territorialgräns.
  • Redigerat 2023-07-19 07:45 av Fornöga
Fornöga
2023-07-27 21:53
#6

#3 Dessvärre har förhandlingarna i FN om antagandet av ett bindande avtal mot djuphavsgruvbrytning strandat, vilket kan leda till en oreglerad exploatering av mineraltillgångar på och under havsbotten.


Re:tired.

Framtiden för världens sista orörda ekosystem håller på att avgöras. FN:s havsbottenmyndighet har under ett möte på Jamaica försökt enas om ett regelverk för hur djuphavsgruvbrytning får gå till på internationellt vatten. Men oenigheten är stor och inga beslut har kunnat tas. Det lämnar en öppning för oreglerad gruvbrytning till havs.
  • Redigerat 2023-07-27 21:54 av Fornöga
Annons:
Fornöga
2023-12-14 15:20
#7

"Som första land i världen har Norge beslutat att tillåta gruvdrift på havsbotten. Kritiken är massiv och kommer från såväl miljörörelsen som forskare och politiker," skriver havet.se


Re:tired.

Fornöga
2024-01-09 18:42
#8

#7 Norska stortinget har röstat ja i frågan om godkännande av utvinnande av mineraler från havsbotten, meddlear Aftonbladet. 😧

#Omröstningen var en formalitet efter att regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet enats i frågan i december."---

"Kritikerna svarar med att gruvdrift på havsbotten kan få katastrofala följder för det marina livet."


Re:tired.

Senaste nytt • Snabba nyheter från Aftonbladet
  • Redigerat 2024-01-09 18:43 av Fornöga
Fornöga
2024-01-09 18:46
#9

#8 Beslutet väcker protester.


Re:tired.

En räddning för Norges gröna omställning eller ett förödande slag mot havens ekosystem? I dag togs ytterligare ett beslut i det kontroversiella förslaget om djuphavsgruvor i norska Stortinget. ”En ödesdag” enligt Världsnaturfonden WWF Norge som samlat aktivister i protest.
anarki
2024-01-15 15:09
#10
Efter den här veckan står det 2-0 mellan gruvindustrin och den norska marina naturen.
Fornöga
2024-02-24 12:38
#11

De norska planerna om gruvdrift på havsbotten fortgår obevekligt, trots nationella internationella protester.


Re:tired.

Mineralene er helt nødvendige, men svært risikable å skaffe. I Rogaland vil man bruke flere titalls milliarder for å bygge Norges største gruve.
  • Redigerat 2024-02-24 12:40 av Fornöga
Upp till toppen
Annons: