Annons:
Etikettlots-arbetsfartygfiskebåtar
Läst 2884 ggr
[Göstage]
3/7/19, 1:26 PM

Expeditioner och forskningsfartyg

Allt fler forskningsfartyg tycks produceras på varv världen runt, så varför inte uppmärksamma dessa fartyg och deras expeditionsresor i en egen tråd?

  • Redigerat 9/6/20, 8:44 AM av [Jimmy.L]
  • Redigerat 3/16/22, 9:30 PM av Moon AppleGrey
Annons:
[Göstage]
3/7/19, 2:23 PM
#1

Unik svenskägd undervattensfarkost på uppmärksammat uppdrag under isen.

"Som den första i världen har nu den svenska förarlösa undervattensfarkosten Ran tagit sig in under Thwaites glaciär, som också kallas Domedagsglaciären."---

 "Thwaites glaciär i västra Antarktis kallas för ”Domedagsglaciären” eftersom en del forskare hävdat att klimatkatastrofen kommer att börja med att denna glaciärtunga ger vika. Thwaites är en av jordens största glaciärer och ger den sig av försvinner en stor del av västantarktiska halvöns is, vilket skulle leda till tre meters havsytehöjning. - Vi är de första i världen som kommit in under Thwaites glaciär och vår undervattensfarkost Ran kom ut igen med massa spännande data från undersidan av isen, säger Anna Wåhlin, forskare vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet."---

"Rans simtur varade i totalt 13 timmar. Under de timmarna genomförde undervattensfarkosten en undersökning av botten utanför glaciären, samt mätte de havsströmmar som gick in under glaciären. Ran tog sig också in en kilometer under glaciären för att mäta havsströmmarna där inne.

– Vi var lite nervösa innan vi fick upp henne eftersom det hade flutit in en hel del driv-is i upptagningsområdet. Men vi lyckades som tur var få kontakt med Ran utan problem och kunde skicka en ny position för uppstigning, där det var öppet vatten. Stämningen ombord är nu väldigt upprymd. Det här en väldigt spännande expedition!"---

https://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//pionjar-tar-sig-under--domedagsglaciaren-.cid1619481

Ran är en specialutrustad Hugin AUV byggd det norska företaget Kongsberg. Det tog drygt fem år att upphandla och bygga den, och det finns bara två liknande farkoster i drift, en i Storbritannien och en i Australien. 

https://www.youtube.com/watch?v=jf2qehJZNP0

Fartyget man dök från är Nathaniel B. Palmer.

Mer om expeditionen: https://thwaitesglacier.org/blog/snow-ice-little-orange-submarine-3

[Göstage]
3/7/19, 2:45 PM
#2

I motsats till ovanstående beställning har Göteborgs Universitets upphandling av det tilltänkta  forskningsfartyget Skagerak från ett varv i Polen kantats av problem med tillhörande förseningar, något vi redan avhandlat på annan plats

Nu verkar man ha nått fram till en kritisk punkt, då man måste bestämma sig för slutförande av affären eller att avbryta den, med risk för att redan investerat kapital kan gå förlorat. GP skriver:

"– Den här gången har vi satt en skarp deadline och den 2 april ska tar vi över fartyget – om vi ska ta över det, säger Göran Hilmersson, dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet."---

"GU och Nauta kom i november förra året överens om att varvet har fram den 2 april i år på sig att färdigställa att vissa funktioner och delar. Fartyget framdrivningssystemet är det absolut viktigaste att få på plats. Hittills har fyra femtedelar av köpesumman på drygt 120 miljoner betalats ut till varvet. Den sista femtedelen motsvarar det vitesbelopp som GU krävt det polska varvet på grund av de upprepade förseningarna. 

Om varvet klarar uppdraget enligt senaste avtalet krymper vitet men om GU:s långa åtgärdslista inte är genomförd återstår två vägar att gå – att häva köpet eller hämta hem fartyget i befintligt skick för att färdigställas på annan plats. – Om vi häver köpet innebär det att vi aldrig kommer att få fartyget och då startar en juridisk process och allt vad det innebär för att få pengarna tillbaka. Om vi inte skulle lyckas få alla pengarna tillbaka skulle det vara en fruktansvärt dålig affär eftersom det handlar om skattepengar. Att gå den vägen innebär en stor risk för oss, säger Göran Hilmersson."

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/gu-s-nya-forskningsfartyg-kan-bli-kvar-i-polen-1.13864541  (Ännu ej betalartikel)

Skagerak är tänkt att överta namnet efter en föregångare. Hon är 49 meter långt, 11 meter brett och vikten är ca 1000 ton.Maxfart dryga 12 knop. Skagerak skall ha en besättning på 5 personer och det finns plats för 16 forskare och studenter.

[Göstage]
3/7/19, 2:56 PM
#3

 Som också nämnts på annan plats väntar även Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU,  på ett nytt forskningsfartyg, i deras fall R/V Svea som byggs av det spanska varvet Armon. Till skillnad från Skagerak tycks byggandet av Svea följa tidsschemat, och hon beräknas bli leveransklar i maj, och hon kommer att stationeras i Lysekil.

SLU/GP beskriver Svea: "Sveriges nya oceangående forskningsfartyg, Svea, ska främst användas av SLU och SMHI för att undersöka bland annat fiskbestånd i Kattegatt och Skagerrak samt miljöpåverkan på den marina miljön. Svea blir extremt tystgående för att inte skrämma fisken, och utrustas med specialdesignade laboratorier. Bygget av det 69 meter långa fartyget sker på uppdrag av regeringen. Det är ett varv i spanska Vigo som genomför projektet för en kostnad av 400 miljoner kronor."

[Göstage]
3/14/19, 8:40 AM
#4

#1 Den svenska expeditionen vid "Domedagsglaciären" verkar befinna sig där när det händer saker. Precis som de plockat upp "Ran" efter den lyckade turen under isen började glaciären kalva och förflyttade sig flera kilometer. Någon förklaring till aktiviteten har man inte i befintligt material.

Källa.

[Göstage]
3/28/19, 10:06 AM
#5

Bergens universitets forskningsfartyg Hans Brattström används för tillfället i ett projekt med syfte att spåra DNA i korallreven längs norska kusten.

https://www.nrk.no/hordaland/forskere-bruker-dna-for-a-finne-havets-viktigste-okosystemer-1.14479320

Hans Brattström (1908-2000) var en svensk marinbiolog, verksam primärt i Norge. Han var professor vid Universitetet och byggde upp deras marinforskningsstation till ledande plats i norra Europa. Till minne har Brattström alltså fått ett forskningsfartyg uppkallade efter sig.

[Göstage]
5/14/19, 6:58 PM
#6

Äventyraren och affärsmannen Victor Vescovo har tidigare avverkat de högsta bergen på alla kontinenter, och har därefter intresserat sig för de stora havsdjupen.

Nu har han i en specialbyggd farkost lyckas ta sig ned m Arianergraven till ett djup av 10 928 meter, vilket är knappt femton meter djupare än det tidigare rekordet. 
Vescovo kunde se fiskar och ålar på stort djup, liksom fyra kräftarter som tros vara okända tidigare. Men en annan iakttagelse var långt mindre trevlig - ända nere på botten fann han nämligen en plastpåse och godispapper. "Civilisationen" breder ut sig…

Källa

Annons:
[Göstage]
6/5/19, 7:02 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Askholmen, "survey and ROV". Byggd 2009 på Kewatec Aluboat Oy.
https://www.mmt.se/our-tools/vessels/askholmen/

Kanske smart att ha en räddningsbil istället för båt? Bilen har ju fyra däck, båten bara ett.

[Göstage]
6/12/19, 6:22 AM
#8

#1 Större reportage om expeditionen till glaciären Thwaite.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/antarktis-glaciarer-smalter-underifran

[Jimmy.L]
6/12/19, 8:03 AM
#9

#7 😃

[Göstage]
6/30/19, 10:36 PM
#10

Oden är på väg mot sommarjobb i Arktis.

"Planen är två olika expeditioner där den första är ett återbesök till Nordvästpassagen i Kanada, dit resan gick sommaren 2005. Forskarna ska under tre veckor utforska det arktiska havet och klimatförändringarnas effekt på vattentemperatur, biologi och miljö.

Den andra expeditionen, som inleds den 5 augusti och som planeras ta sex veckor, är av det mer komplicerade slaget. Fartyget sätter kurs mot den svårtillgängliga Ryderglaciären på nordvästra Grönland, dit ingen människa lyckats ta sig tidigare."---

TT

[[eskils_]]
6/30/19, 11:16 PM
#11

#10 Spännande!

[Göstage]
7/3/19, 3:44 PM
#12

#3 Svea har nu levererats av det spanska varvet, och hon beräknas komma till sin hemmahamn Lysekil i mitten på innevarande månad. Då vidtar några månaders uppträning av fartygspersonal och forskarstaber, innan hon är redo för uppdrag i mitten på oktober.

Källa

[Göstage]
7/5/19, 4:29 PM
#13

Sveas resa till sin nya hemmahamn kunde ha börjat bättre - efter ett par timmars gång uppstod ett "tekniskt fel på framdrivningssystemet", så hon fick snöpligen bogseras tillbaka till Vigo.

https://www.expressen.se/gt/fartyget-sveas-haveri-var-pa-vag-till-lysekil/

Annons:
[Göstage]
7/27/19, 3:58 PM
#14

#13 Så är då Svea äntligen hemma i Lysekil, och forskarna har stora förväntningar på sin nykomling, som förhoppningsvis kan tjäna dem en lång tid framöver.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/efter-forseningen-nu-ar-svea-framme-i-lysekil

[Göstage]
8/4/19, 8:50 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Den holländskbyggda men estlandsägda ketchen S/Y Admiral Bellingshausen ser mest ut som ett elegant segelfartyg än ett forskningsfartyg, men hon skall återupprepa den på Ösel födde ryske amiralen Fabian von Bellingshausens resa för 200 år sedan, då han blev Antarktis upptäckare. 

Idag hedrade forskningsgruppen Göteborg och man bjöd in allmänheten att stiga ombord vid Eriksbergspiren under ett par timmar, där man berättade om fartyget och dess kommande resa. Själv nöjde jag mig dock med att beskåda det vackra fartyget från utsidan.

Efter Göteborgsbesöket gör man anhalter i Oslo, Portsmouth och Teneriffa på sin färd mot de södra polartrakterna.

Källa

[Jimmy.L]
8/4/19, 9:13 PM
#16

Kan inte vara vanligt med segelbåt som forskningsfartyg.

[Göstage]
8/4/19, 10:18 PM
#17

Nej, hoppas de undviker isbergen! 😮

[Göstage]
8/7/19, 5:51 PM
#18

Artikeln om Admiralen i GP, risk att det senare blir betalartikel. Jag räddar några utdrag:

"Nu är den här. Nu syns den höga riggen i höjd med Panamaxkranarna på Hisingssidan. Här kommer ”S/Y Admiral Bellingshausen” i god fart förbi Vita gaveln, med en vit styrpulpetare som kronolots. Formspråket påminner om Ola Skinnarmos ”Explorer”, som den svenske äventyraren tog genom Nordostpassagen 130 år efter Adolf Erik Nordenskiöld. Det blev en lång, tuff resa."---

"Jag har ju undrat: varför man tar segelbåten ner till iskalla, blåsiga, livsfarliga Antarktis? Martin Hassellöf visar sig nämligen vara expert på segelbåtar som plattform för studier i polarhaven. – Det är toppen med en segelbåt för oceanografiska studier, säger professor Hassellöf. Den är smidig, kan ha lätt mätutrustning för mikroplaster, den är otroligt kostnadseffektiv och kan ta sig till svåra områden. Vi har provat själva i projektet Sail 4 Science med båten Hrimfare, just nu på land i Kungshamn. Nästa år är vi på gång igen!"---

"Dags att gå ombord då på ”S/Y Admiral Bellingshausen”, holländsk superyacht av typen Jongert 24, ungefär i samma storlek som Kryssarklubbens ”Gratitude”. Generöst teakdäck, hårdspänt mantåg, grov ketchrigg som verkar kunna tåla det mesta. På förstaget fladdrar Volvo Pentas flagga. Man har precis installerat en D 13, en grön diesel på 420 hästkrafter och 6 cylindrar, berättar Estlands honorärkonsul Lars-E Boreström som verkar veta en hel del om motorer."---

https://www.gp.se/kultur/kultur/i-historiens-kölvatten-mot-isbergen-1.16925999

[Göstage]
8/14/19, 5:49 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Den här krabaten som jag fotograferade vid pir på Eriksberg förra sommaren beredde mig problem att identifiera.

Nu har jag dock kommit fram till att det är tidigare forskningsfartyget och numera äventyrsbåten Kinfish, som för övrigt befinner sig uppe vid Grönland i detta nu.

https://www.sjomannen.se/nyheter/aventyrsbaten-kinfish-flaggar-in/

https://www.naturalworldsafaris.com/polar-regions/svalbard/mv-kinfish

[Göstage]
8/21/19, 10:51 PM
#20

I morse placerades den norska flaggan på Nordpolen.

"Det norska kustbevakningsfartyget KV "Svalbard" genomförde på onsdag vad de arktiska seglarna Fridtjof Nansen och Roald Amundsen aldrig lyckades med - nämligen att segla till Nordpolen. Fartyget nådde 90 grader nord klockan 09.32 på onsdag morgon, skriver Aftenposten.

KS "Svalbard" är på uppdrag för Nansen Center i Bergen, och uppdraget består bland annat i att placera mätinstrument på havsbotten som ska observera temperaturer och klimat i Arktis, enligt TV 2."---

https://www.nrk.no/nordland/her-skriver-kystvakten-norgeshistorie-1.14668836

Annons:
[Göstage]
9/1/19, 10:27 PM
#21

3ff Svea döps i Lysekil den 25 september av kronprinsessan Victoria, meddelar SR.

[Göstage]
9/16/19, 8:26 AM
#22

Jätteprojekt i och om Arktis drar igång nu på fredag med den tyska isbrytaren Polarstern som bas. Förmodar att det blir anledning att återkomma om projektet.

"På fredag, den 20 september, startar världens största Arktisexpedition någonsin. Mosaic-expeditionen är ett samarbete mellan 19 länder. 600 forskare samt fyra isbrytare deltar."---

"Tanken är att hitta ett stort isflak där skeppet kan frysa fast och sedan under ett års tid driva med isflaket förbi Nordpolen och till slut hamna mellan Grönland och Svalbard. Under tiden byggs en mindre forskarby upp med olika experiment och mätstationer på isflaket."---

"Även Sverige är med i samarbetet. Vår isbrytare Oden ska leverera nytt bränsle till Polarstern under våren. Fem forskare från Stockholms, Uppsala och Göteborgs universitet ska med i olika omgångar under expeditionen. Totalt kommer 300 forskare vara ute på isbrytaren Polarstern i olika perioder under året. Ytterligare 300 forskare inom olika discipliner är kopplade till projektet men kommer inte vara med fysiskt på båten."

SR

[Göstage]
9/20/19, 10:35 PM
#23

#22 Nu har Polarstern lämnat Tromsö och är på väg för att hitta ett isflak att hänga sig fast i.

Källa

[Göstage]
9/23/19, 9:18 AM
#24

#22ff Marinekolog Pauline Snoeijs Leijonmalm vid Stockholms universitet är deltagare i den stora Arktisexpeditionen, och hon skall bli den första som fiskar vid Nordpolen. Hennes projekt går ut på att hon skall borra sig igenom  istäcket och fiska på 300-600 meters djup med nät, fiskelina med krok och räkor till bete. En fet polartorsk kan vara ett tänkbart byte, och Paulina lovar att pussa den första fisk hon lyckas dra upp.

Källa.

[Göstage]
9/25/19, 10:48 AM
#25

Norge bevakar sina intressen i Arktis.

"Hundratals forskare från tio norska forskningsinstitutioner med marinarktisk expertis har gått samman för att studera det numera isfria området i norra Barents hav och en bit upp i Centralarktiska oceanen. Målet är att bättre förstå ekosystemen - och undersöka möjligheterna för ett framtida hållbart fiske närmare Nordpolen. Näringsväven med allt ifrån fisk till plankton ändrar sig nämligen när isen försvinner från norra Barents hav som till hör till det område där Norge har rätt att fiska."---

_"Tanken är också att skaffa kunskap inför en eventuell framtida prospektering av olja och gas och värdefulla mineraler från botten.
_Men finns det inte en risk att ni öppnar upp för exploatering av olja?_
– Som forskare kan vi ju självklart sätta oss ner och säga att vi inte vill komma med kunskap som kan missbrukas. Samtidigt tycker jag att vi i samhället får lita på att politikerna vi väljer tar bra beslut för framtiden, säger Marit Reigstad."_

SR

[Göstage]
9/29/19, 11:10 PM
#26

En rysk bogserbåt med forskare ombord lade till utanför ön Wilczek i den ryska ögruppen Franz Josefs land. Forskarna klev i en gummibåt och styrde mot land, men hade inte räknat med att det fanns valrossar med ungar i närheten.
En valross punkterade gummibåten, och forskarna fick ta sig i land bäst de kunde. Varken de eller valrossarna kom dock till skada, rapporterar DR.

[Jimmy.L]
9/30/19, 7:10 AM
#27

Ett forskningsteam ifrån Sveriges geologiska undersökning, SGU, har under sommaren och hösten undersökt hur mycket fosfor det finns i havsbotten i Östersjön och Bråviken. Något som är viktigt att veta ifall övergödningen ska bekämpas.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/de-soker-efter-fosfor-i-havsbotten

Annons:
[Göstage]
10/22/19, 7:02 PM
#28

Hittade en spännande "jobbannons" på Dagens Medicin:

"Myndigheten Polarforskningssekretariatet söker läkare och sjuksköterskor som vill jobba på polarexpeditioner. Vapenvana är ett plus, men inget krav. Du kan möta isbjörnar, men sannolikt kommer du mest att arbeta med skavsår."---

Var förstås tvungen att läsa vidare, och här är lite mer om jobbet.

"Myndigheten söker nu medicinsk kompetens till polarexpeditioner som är mellan fyra och tio veckor långa. En del är förlagda till isbrytare, andra till Antarktis. Som läkare eller sjuksköterska får du räkna med att göra mycket som inte har med sjukvård att göra. Till exempel att ställa upp inom isbjörnsskyddet.

– Det är framför allt att hålla utkik och se till att vi tar oss tillbaka till fartyget så fort som möjligt om en isbjörn dyker upp. Vid expeditioner på Antarktis är de stora farorna glaciärsprickor, och där jobbar man mycket med rep och allmän säkerhet, säger Åsa Lindgren."---

"De medicinska uppgifterna är sällan svåra. – Arbetet handlar mycket om mindre saker, som skoskav och huvudvärk. Händer det något allvarligt är det läkarens uppgift att se till att patienten klarar en medevac, alltså medicinsk evakuering. Vi kan vara en hel vecka ifrån hjälp ibland, och största utmaningen är att vi är långt ifrån understöd."---

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/10/18/lakare-sokes-till-polarexpedition/

[Jimmy.L]
11/1/19, 8:39 AM
#29

I tretton månader ska Karin Jansdotter från Hajom ansvara för maten vid en forskningsstation på Antarktis. Först väntar en period med midnattssol – sen nio månader av total isolering genom den becksvarta antarktiska vintern.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=7334956

[Göstage]
11/1/19, 8:50 AM
#30

#29 Hoppas att hon står ut…🌛

[Jimmy.L]
11/1/19, 8:57 AM
#31

#30 Det gäller nog att inte bli osams.

[Göstage]
11/1/19, 9:36 AM
#32

#30 Ja, och att härda ut mörkret!

[Jimmy.L]
11/9/19, 6:54 AM
#33

#2

Nu har Göteborgs universitet beställt en extern utredning för att reda ut vad som kan göras med problemfartyget nya Skagerak. Forskningsfartyget beställdes 2013 och skulle vara färdigt 2015. Men snart fem år försenat ligger det fortfarande fastsurrat vid det polska varvets kaj. Och det kan sluta med en hävd affär och förlust på runt 100 miljoner kronor.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/extern-utredning-skall-genomlysa-fiaskofartyget

[Göstage]
11/9/19, 7:01 AM
#34

#33 Inte en dag för tidigt…

Annons:
[Göstage]
12/20/19, 8:49 AM
#35

En svensk-argentisk expedition skall med början av januari nästa år undersöka lämningar från tidigare Antarktisexpeditioner, bland annat efter Nordenskiölds vistelse där i början på förra seklet. Lämningarna hotar att gå förlorade, så man är ute i angeläget ärende.

"CHAQ 2020 är ett samarbete mellan Sverige och Argentina. Argentina står för expeditionens logistik. Forskarna blir transporterade med militärt flyg från Argentina till den argentinska basen Marambio på den antarktiska halvön. Därifrån ska de sedan ta sig runt till Snow Hill Island, Esperanza och Paulet Island, med hjälp av helikopter och fartyg.

Expeditionen väntas ta ungefär en månad men vid dåliga väderförhållanden kan den ta upp till två månader. Forskarna ska bo i tält under stor del av tiden och har fått genomgå en säkerhetskurs på forskningsstationen i Abisko för att testa utrustning och öva på säkerhetsrutiner."---

https://www.ltu.se/research/subjects/Historia/Nyheter-och-aktuellt/Forskare-fran-Lulea-i-ledningen-for-Antarktisexpedition-1.194220

[Jimmy.L]
1/19/20, 5:37 PM
#36

#22

Inom kort, den 27 januari, drar Adam Ulfsbo, forskare vid Göteborgs universitet till Nordpolen för att se hur mycket miljön där påverkats av våra utsläpp. Den första tiden i kompakt mörker. - Mitt livs äventyr hittills.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/manader-infryst-i-centrala-arktis-vantar-adam-och-han-kan-knappt-barga-sig

[Göstage]
3/14/20, 1:05 PM
#37

#2 #33 Efter sju sorger och åtta bedrövelser har nu GU övertagit Skagerak från det polska varvet och kommer att låta slutföra arbetena i Sverige. Man hoppas ha henne i drift "nästa sommar", med vilket väl menas år 2021.

https://www.sjofartstidningen.se/skagerak-hem-till-sverige/

[Jimmy.L]
3/14/20, 1:13 PM
#38

Bara att hålla tummarna.

[Göstage]
4/3/20, 10:11 PM
#39

#22 #23 Polarstern på annat uppdrag:

"För 90 miljoner år sedan var området runt Sydpolen inte täckt med ett stort istäcke som idag. Istället fanns där regnskog liknande den som finns på Nya Zeeland, och det var koldioxid som gjorde det möjligt. 

Spår av pollen, rotsystem och blommor har legat begravda under havsbottnen ända sedan krita-perioden som pågick för 146-65 miljoner år sedan. Nu har de sett dagens ljus igen, efter att ett tysk-engelskt forskarlag gjort en expedition till Antarktis för att gräva efter ledtrådar i jordlagren under is-kontinenten."---

 https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/regnskog-under-antarktis-forvanar-forskare

[Jimmy.L]
4/29/20, 7:19 AM
#40

I dag, onsdag, ger sig Sveriges nya forskningsfartyg Svea ut på en expedition i vattnen kring Karlsöarna.

https://sverigesradio.se/artikel/7462580

[Jimmy.L]
6/10/20, 7:14 PM
#41

Fem år försenat och utan fungerande framdrivningssystem ligger nu äntligen Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak vid Nya Varvet Göteborgs hamn.
 - Det har varit lite skämmigt så vi har inte gjort nån stor affär att vi fått hit henne, säger Göran Hilmersson, dekan för Naturvetenskapliga fakulteten och ordförande för styrgruppen för fartygsprojektet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forskningsfartyget-skagerak-framme-i-goteborg-utan-motor

Annons:
[Jimmy.L]
9/23/20, 7:25 AM
#42

Var kan det finnas höga naturvärden och var finns det tänkbara platser att bygga i kust och hav? Det är frågor Sveriges geologiska undersökning ska ge svar på. Just nu håller SGU på att kartlägga havsbottnarna längs Upplandskusten.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/har-kartlaggs-havsbotten-utanfor-oregrund

[Jimmy.L]
9/23/20, 7:26 AM
#43

#42: Med hjälp av en undervattenskamera som firas ner från undersökningsbåten Ugglan, får man närbilder från havsbotten utanför Gräsö.

Se videon för att få veta mer om vad som finns under havsytan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/folj-med-pa-en-tur-till-havets-botten

[Jimmy.L]
9/30/20, 7:18 PM
#44

När Mayflower stävar ut på sin expedition över Atlanten, kommer hundratals människor att stå på kajen och vinka det stora fartyget farväl. Men ingen kommer att vinka tillbaka. Ingen sjöman kommer att stå på däck med tårar i ögonvrån. Ingen styrman har rodret i fart grepp. Inte ens kapten finns ombord för att staka ut kursen.

https://illvet.se/transport/fartyg/obemannat-fartyg-satter-kurs-over-atlanten

[Göstage]
9/30/20, 7:21 PM
#45

#44 Intressant, men lite kusligt samtidigt.

[Jimmy.L]
9/30/20, 7:34 PM
#46

#45:Jag hoppas inga olyckor sker.

[Jimmy.L]
12/3/20, 12:25 PM
#47

Det blir inga moderna ryska forskningsmoduler på Antarktis – än.

Atomfraktaren Sevmorput tappade ett propellerblad utanför Angola och får vända om.

Hur incidenten inträffade är fortfarande ett mysterium.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OQynXE/atomfraktaren-far-vanda-hem-till-ryssland

Det blir inga moderna ryska forskningsmoduler på Antarktis – än. Atomfraktaren Sevmorput tappade ett propellerblad utanför Angola och får vända om. Hur incidenten inträffade är fortfarande ett mysterium.
[Jimmy.L]
2/19/21, 12:08 PM
#48

Polarforskningssekretariatet ska på uppdrag av European Consortium for Ocean and Research Drilling (ECORD) koordinera en ny internationell forskningsexpedition med hjälp av Sjöfartsverkets isbrytare Oden.

https://www.sjofartstidningen.se/oden-till-arktis-2022/

Sjöfartsnyheter från den svenska och nordiska shippingindustrin
Annons:
[Jimmy.L]
5/28/21, 6:42 PM
#49

Just nu ligger ett speciellt fartyg i Visby hamn: forskningsfartyget s/y Admiral von Bellingshausen.
Fartyget lämnade estländska Ösel på torsdagen och är på väg på en polarexpedition till Arktis, där besättningen ska undersöka effekterna av klimatförändringarna.

https://sverigesradio.se/artikel/forskningsfartyg-stannar-till-i-visby-pa-vag-mot-arktis

Just nu ligger ett speciellt fartyg i Visby hamn: forskningsfartyget s/y Admiral von Bellingshausen. Fartyget lämnade estländska Ösel på torsdagen och ...
[Göstage]
5/29/21, 7:35 AM
#50

#49 #15 ff #19 Aha, en gammal bekant!😉

  • Redigerat 5/29/21, 7:36 AM av [Göstage]
[Jimmy.L]
6/21/21, 4:50 PM
#51

#41: Efter flera års försening närmar sig nu leveransen av Göteborgs universitets problemkantade forskningsfartyg Skagerak. I förra veckan inledde fartyget sea trials utanför Falkenberg.

https://www.sjofartstidningen.se/skagerak-ute-pa-provturer-leveransen-narmar-sig/

Sjöfartsnyheter från den svenska och nordiska shippingindustrin
[Göstage]
6/21/21, 6:07 PM
#52

#51 Verkligen på tiden! ⏰

[Göstage]
7/18/21, 6:01 PM
#53

#48 Våra isbrytare är populära baser för forskningsexpeditioner till polarområdena under sommartid, och i slutet av juli lämnar Oden Helsingborg med 39 forskare ombord med destination Arktiska oceanen. Det är Sveriges bidrag till det internationella forskningsprojektet”Synoptic Arctic Survey”.

https://www.havet.nu/iskall-sommar-for-arktisforskare

  • Redigerat 7/18/21, 6:01 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
7/19/21, 7:21 PM
#54

#53: På måndag åker 39 forskare till Arktis för att studera klimatförändringar. En av dem är Hanna Farnelid från Linnéuniversitetet.

https://sverigesradio.se/artikel/hanna-ska-forska-i-arktiska-oceanen-ett-outforskat-ekosystem

På måndag åker 39 forskare till Arktis för att studera klimatförändringar. En av dem är Hanna Farnelid från Linnéuniversitetet. Hon är docent i marinekologi ...
[Jimmy.L]
7/25/21, 7:09 PM
#55

Just nu förbereder sig isbrytaren och forskningsfartyget Oden för att ge sig av mot nordpolen. Fartyget har legat för ankar strax utanför Råå eftersom Helsingborg är en bra plats för förberedelser inför polarexpeditionen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/isbrytaren-oden-forbereder-sig-for-polarexpedition-ligger-ankrad-utanfor-raa

Just nu förbereder sig isbrytaren och forskningsfartyget Oden för att ge sig av mot nordpolen. Fartyget har legat för ankar strax utanför Råå eftersom Helsingborg är en bra plats för förberedelser inför polarexpeditionen.
Annons:
[Jimmy.L]
7/25/21, 7:10 PM
#56

Befälhavare Erik Andersson tar dig på en rundtur av bryggan på isbrytaren och forskningsfartyget Oden. Framfart, flygledning och ekolodoperatörer är bara några av alla uppgifter ombord.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/folj-med-ombord-pa-oden-befalhavaren-visar-bryggan

Befälhavare Erik Andersson tar dig på en rundtur av bryggan på isbrytaren och forskningsfartyget Oden. Framfart, flygledning och ekolodoperatörer är bara några av alla uppgifter ombord.
[Jimmy.L]
8/11/21, 8:02 PM
#57

Sverige borde investera i ett nytt polarforskningsfartyg för att ersätta isbrytaren Oden. Det föreslår regeringens utredare Tobias Krantz i den utredning som han lämnade till regeringen under onsdagen.

Ett nytt fartyg beräknas kosta omkring 1,5 miljarder.

https://sverigesradio.se/artikel/forslaget-sverige-borde-satsa-pa-nytt-polarforskningsfartyg--2

Sverige borde investera i ett nytt polarforskningsfartyg för att ersätta isbrytaren Oden. Det föreslår regeringens utredare Tobias Krantz i den utredning ...
[Jimmy.L]
8/17/21, 7:20 PM
#58

Svenska isbrytaren Oden har nått Nordpolen för tionde gången, den här gången för expeditionen Synoptic Arctic Survey med målet att kartlägga det marina ekosystemet mellan Grönland och Nordpolen.

https://www.sjofart.ax/nyheter/oden-har-natt-nordpolen/

Svenska isbrytaren Oden har nått Nordpolen för tionde gången, den här gången för expeditionen Synoptic Arctic Survey med målet att kartlägga det marina ekosyste
[Jimmy.L]
8/19/21, 7:31 PM
#59

Visby hamn har just nu besök av forskningsfartyget Skagerak, från Göteborgs universitet, som ska undersöka hur mycket näringsämnen som läcker ut från Östersjöns bottnar.
https://sverigesradio.se/artikel/de-undersoker-overgodningen-i-havet-utanfor-gotland

Visby hamn har just nu besök av forskningsfartyget Skagerak, från Göteborgs universitet, som ska undersöka hur mycket näringsämnen som läcker ut från ...
[Jimmy.L]
8/20/21, 6:54 PM
#60

#58: Isbrytaren Oden, som ofta ligger vid kajen i Luleå, är nu för tionde gången på nordpolen. Anledningen är en forskningsexpedition.
https://sverigesradio.se/artikel/oden-har-lamnat-hemmahamnen-i-lulea-for-nordpolen

Isbrytaren Oden, som ofta ligger vid kajen i Luleå, är nu för tionde gången på nordpolen. Anledningen är en forskningsexpedition.Pauline Leijonmalm, vetenskaplig ...
[Jimmy.L]
8/29/21, 7:06 PM
#61

Hur surt är havet längst i norr?
Det ska Göteborgsforskaren Adam Ulfsbo ta reda på tillsammans med besättningen på isbrytaren Oden, som just nu är vid Nordpolen.

https://sverigesradio.se/artikel/iskallt-uppdrag-ulf-forskar-pa-nordpolen-jobbat-oss-igenom-tjock-is

Hur surt är havet längst i norr? Det ska Göteborgsforskaren Adam Ulfsbo ta reda på tillsammans med besättningen på isbrytaren Oden, som just nu är vid ...
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
[Göstage]
9/12/21, 1:34 PM
#63

#60 #61 Isbrytaren Oden på väg hem från nordpolen.

Adam Ulfsbo från Göteborg är på Arktis för att forska på havet. Proverna ska bidra till den globala klimatforskningen
  • Redigerat 9/12/21, 1:34 PM av [Göstage]
[Göstage]
10/13/21, 2:04 PM
#64

#63 Oden åter i hemmavattnen, och forskarna verkar nöjda med expeditionen.

Forskaren Hanna Farnelid är tillbaka i Sverige efter en två månader lång expedition till Arktis. Området var tidigare mer eller mindre outforskat.
[Jimmy.L]
10/15/21, 8:49 AM
#65

#51: Det skulle vara färdigbyggt 2015 men först nu invigs det - Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak.
https://sverigesradio.se/artikel/sex-ar-forsenat-nu-invigs-skandalfartyget-fick-kapas-pa-mitten

Det skulle vara färdigbyggt 2015 men först nu invigs det - Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak. En mängd problem kantade bygget i Polen, ...
[Göstage]
10/15/21, 9:22 AM
#66

#65 Bättre sent än aldrig?

  • Redigerat 10/15/21, 9:22 AM av [Göstage]
[Göstage]
10/15/21, 6:42 PM
#67

#65 Kungen såg till att hon blev döpt.

Det var dubbelt kungligt under fredagen i Göteborg. Drottning Silvia kunde äntligen inviga det nya barnsjukhuset vid Sahlgrenska och i samma veva döpte kung
[Göstage]
10/30/21, 6:46 AM
#68

Storbritanniens nya polarforskningfartyg RRS Sir David Attenborough är nu testad och klar för sitt första uppdrag. I väntan på det har hon visats upp på Themsen, och BBC:s reporter bjuder på en snabb husesyn.

The UK's new £200m research vessel is in Greenwich ahead of its first ocean voyage to the Antarctic.
  • Redigerat 10/30/21, 6:47 AM av [Göstage]
[Göstage]
2/14/22, 4:28 PM
#69
”Domedagsglaciären” i Antarktis hotar att spricka inom bara några år. Behovet av mer forskning är akut. Nu kan en svensk
Annons:
Cojimar
3/16/22, 9:46 AM
#70

Arbetet i Arktiska rådet ligger nere efter Rysslands invasion av Ukraina. En av följderna av detta är att den stora expeditionen med svenska isbrytaren Oden som skulle ha skett på ryskt vatten nästa år är avblåst.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sju av Arktiska rådets medlemmar har fördömt det nuvarande ordförandelandet Rysslands aggression mot Ukraina. I rådet är allt arbete nu satt på paus.Bland ...
Cojimar
6/15/22, 12:13 PM
#71

Svenska M/S Virgo med 20 personer ombord gick igår på grund i Fuglefjorden på norvästra Spetsbergen i Svalbard. Inga personskador, men fartyget tar in vatten.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

The expedition vessel MS Virgo with 20 persons onboard has ran aground in Fuglefjorden on northwestern Spitsbergen in Svalbard. No one is hurt, however, the ship leaks fuel.
Fornöga
8/28/22, 7:56 AM
#72

Ett besök ombord på U.S. Coast Guard Cutter Healy, den största isbrytare som byggts i USA. Den är ingen nykomling, utan har varit i drift i två decennier, och i likhet med många andra isbrytare har hon även en funktion som forskningsfartyg. 2015 blev hon det första amerikanska forskningsfartyget som nått Nordpolen utan assistans.


Re:tired.

[Södra_Stockholm]
10/3/22, 7:45 AM
#73

Göteborgs universitet sänder en expedition till Nord Stream i Östersjön för att ta reda på omfattningen och påverkan av metangasläckan.

– Vi är väldigt glada att Göteborgs universitet har ett så flexibelt fartyg och att vi har den kompetens som behövs för att göra sådana här snabba studier, säger Katarina Abrahamsson vid Göteborgs universitet, koordinator för expeditionen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/skagerak-pa-vag-till-ostersjon

Göteborgs universitet sänder en expedition till Nord Stream i Östersjön för att ta reda på omfattningen och påverkan av metangasläckan. – Vi är väldigt glada att Göteborgs universitet har ett så flexibelt fartyg och att vi har den kompetens som behövs för att göra sådana här snabba studier, säger Katarina Abrahamsson vid Göteborgs universitet, koordinator för expeditionen.
Fornöga
11/3/22, 1:24 PM
#74

#73 Skagerak (något av en följetong i denna tråd) har visat sig vara en dyrbar investering för Göteborgs Universitet.


Re:tired.

Förtöjd. Kostar 130 000 kronor att kasta ankar.
Fornöga
4/12/23, 4:29 PM
#75

#70 Oden drar iväg till Arktis trots allt, även om det inte blir enligt tidigare plan. Just nu ligger hon i hamn i Helsingborg för förberedelse inför den långa färden.


Re:tired.

Polarforskingsfartyget Oden står just nu i Helsingborgs hamn medan avancerad utrustning lastas ombord. I över en månad ska klimatforskare studera is, havsvatten och atmosfären för att bättre förstå varför isen smälter så dramatiskt fort.
Carmarino
4/12/23, 4:38 PM
#76

#75: Får kanske ta mig en sväng ner till hamnen och kolla om jag ser Oden. Den ska tydligen ligga kvar till den 28 april, enligt en (betal)artikel i Helsingborgs Dagblad.

https://www.hd.se/2023-04-11/isbrytaren-oden-laddar-upp-i-helsingborg


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Nästan som en ordvits om aprilväder ligger den 13 000 ton tunga isbrytaren Oden i spannmålshamnen i Helsingborg sedan…
Annons:
Fornöga
4/13/23, 6:41 AM
#77

#76 Se upp så att du inte är ombord när den lägger ut bara- det är kallt i Arktis ett tag till…😉


Re:tired.

Carmarino
4/13/23, 8:28 AM
#78

#77: Ingen risk. Har ett ärende ner till centrum den 20:e så det är god marginal. 😁

Vet dock inte exakt var Oden ligger. Gissar att det är en bra bit från där jag ska vara, så det är tveksamt om knäna håller för promenaden dit.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

anarki
4/28/23, 11:07 AM
#79
På fredag lämnar isbrytaren Oden Helsingborgs hamn för forskningsexpeditionen ARTofMELT 2023 i Norra ishavet; forskarna ska studera vårens ankomst till Arktis o
Fornöga
4/28/23, 12:03 PM
#80

#79 #78 Med Carmarino ombord? 🤔😁


Re:tired.

Carmarino
4/28/23, 3:17 PM
#81

#80: Nej, men jag såg i lokaltidningen att den lättade ankar imorse. 😁
(Var aldrig och tittade på den när jag var nere i stan.)

https://www.hd.se/2023-04-28/isbrytare-oden-lamnade-helsingborg-med-kurs-pa-norra-ishavet
(Betalartikel, men man ser bilden i alla fall.)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Strax efter klockan nio på fredagsmorgonen lämnade Oden Helsingborg. Nästa hamn är Longyearbyen på Svalbard.
  • Redigerat 4/28/23, 3:34 PM av Carmarino
Fornöga
5/6/23, 8:32 PM
#82

#79ff I morgon stävar Oden ut från Svalbard med kurs på Nordpolen med 70 man ombord, därav 40 forskare. Expeditionen skall pågå i sex veckor.


Re:tired.

På söndag lämnar isbrytaren Oden Svalbard och sätter kurs mot Nordpolen. Uppdrag: fånga varma vindar. En internationell forskningsexpedition ska försöka få svar på hur snabbt våren kan komma i Arktis och vilken roll de ”atmosfäriska floderna” har.
Fornöga
5/19/23, 10:39 AM
#83

En expedition ombord på forskningsfartyget Kronprins Haakon har med hjälp av den fjärrstyrda undervattensroboten ROV Aurora funnit en undervattensvulkan på 400 meters djup i yttre delen av Bjørnøyrenna i Barentshav. Vulkanen släpper ut rikligt med metan, men är samtidigt en oas för ett rikt havsbottenliv.


Re:tired.

En ovanlig vulkan har upptäckts på 400 meters djup i Barents hav. Vulkanen släpper ut lera och gas från jordens inre, som enligt forskare ger nya insikter om planeten.
Annons:
Fornöga
6/16/23, 8:10 AM
#84

#82 Oden fick i dagarna kungligt besök, då kronprinsessan steg ombord i sällskap av bland andra TT:s utsända.


Re:tired.

Kronprinsessan Victoria känner oro över den framtid som hennes barn – och resten av planeten – går till mötes på grund av klimatförändringarna. Hemma på slottet
  • Redigerat 6/16/23, 8:11 AM av Fornöga
anarki
6/16/23, 8:18 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#85

RV Svea

Fornöga
6/17/23, 7:16 AM
#86

#75 ff Oden tillbaka efter årets Arktisexpedition.


Re:tired.

Den stora Arktisexpeditionen med isbrytaren Oden är åter i hamn efter fem veckor till havsSyftet med expeditionen var att på plats följa den långsiktiga ...
  • Redigerat 6/17/23, 7:17 AM av Fornöga
anarki
6/20/23, 2:47 PM
#87
Omringade av isbjörnar har forskare jagat varm luft i Arktis. Men inte ens kronjuvelen i svensk polarforskning kunde rå på isen så här tidigt på året. – Vi måste bygga en isbrytare som är bättre än Oden, som är det bästa vi har, säger professor Michael Tjernström.
Fornöga
6/20/23, 2:54 PM
#88

#87 Björnligan har koll på allt! 😉


Re:tired.

Fornöga
6/21/23, 9:09 AM
#89

#71 Statens Haverikommission har utrett Virgos grundstötning i Svalbard för ett år sedan och har funnit brister i säkerhetsarbete och sjömanskap.


Re:tired.

Sjöfartsnyheter från den svenska och nordiska sjöfartsnäringen
Fornöga
6/21/23, 5:29 PM
#90

R/V Skagerak, något av en följetong i denna tråd, kommer till användning när ett gäng forskare från Göteborgs universitet reser till Island för att under några veckor studera Europas största glaciär, Vatnajökull.


Re:tired.

En grupp forskare vid Göteborgs universitet ombord på forskningsfartyget Skagerak är nu på väg mot Europas största glaciär, Vatnajökull.Expeditionen ska ...
Annons:
anarki
6/28/23, 8:17 PM
#91
Naturhistoriska riksmuseet samlar in makroalger i Lysekil tillsammans med bland annat Göteborgs universitet. Ett arbete som inte utförts på flera decennier. ...
Fornöga
10/30/23, 11:12 PM
#92

#83 Det 11 september följdes det norska forskningsfartyget Kronprins Haakon i av det ryska fartyget Yantar, som uppenbarade sig i Framsundet mellan Svalbard och Grönland och därefter hängde på det norska fartyget i cirka 18 timmar, skriver NRK.

"Yantar beskrivs av ryska myndigheter som ett oceanografiskt forskningsfartyg. I väst är det känt som ett av ryska flottans spionfartyg," skriver Expressen.


Re:tired.

Ett norskt forskningsfartyg blev förföljt av ett ryskt spionfartyg mellan Svalbard och Grönland. Det varade i 18 timmar.
anarki
10/31/23, 5:45 AM
#93

#92: Man kan undra vad det ska vara bra för, men ryssar är inte som normala människor.

anarki
12/7/23, 7:22 PM
#94

Norska forskare undersöker vilka djur som lever på botten av Sognefjorden och Tysfjorde.
https://www.fiskerimagasinet.no/no-skal-sognefjorden-noregs-djupaste-fjord-granskast

Forskerne ved Havforskningsinstituttet forsker nå på livet nede i Sognafjorden, Noges dypeste fjord. Se bildene i artikkelen!
anarki
12/11/23, 5:28 PM
#95
Malta är ett av de områden i världen som lider av brist på dricksvatten. Därför har forskare börjat leta efter sötvatten under havets botten.
Fornöga
2/1/24, 10:36 AM
#96

#1 ff Undervattensfarkosten Ran är försvunnen under en glaciär i Antarktis.


Re:tired.

Den obemannade undervattensfarkosten Ran har försvunnit under en glaciär i Antarktis. Farkosten ägs av Göteborgs universitet, är en av tre liknande i hela världen som används för forskning och har bidragit till viktig kunskap om den så kallade Domedagsglaciären.
Carmarino
2/1/24, 11:30 AM
#97

#96: Den har säkert träffat på en utomjordisk undervattensbas och blivit infångad. 😁


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
anarki
2/1/24, 12:21 PM
#98

#97: Haha.

anarki
2/2/24, 8:01 PM
#99
Forskare berättar mer om vad som kan ligga bakom den försvunna ubåten.Den försvann under Domedagsglaciären tidigare i veckan.Det kan ha med sälar att göra... ...
Fornöga
2/4/24, 7:52 AM
#100

Den i fråga om kompetens bredaste djuphavsepeditionen som hittills samlats kring livet i havet utforskade vattnen kring Teneriffa i januari och upptäckte flera arter som hittills varit okända.

"– Om vi hittar så många nya arter utanför Teneriffa, vad kan vi då inte hitta i andra nästan helt outforskade delar av världen eller nere i djuphavet, där vi endast har tagit prover på en bråkdel av miljön", säger Alex Rogers, professor, Ocean Census enligt SVT.


Re:tired.

I januari samlades experter från olika områden i den största forskningsexpeditionen för att upptäcka marint liv – någonsin. Insikten? Att havet kan vara hem till många fler nya arter än vad forskare tidigare trott.
Upp till toppen
Annons: