Annons:
Etikettsjömat
Läst 1607 ggr
[Göstage]
2019-04-01 10:13

Sillen är inte dum

En sådan här dag finns det skäl att uppmärksamma den kära Clupea harengus lite extra-  ja sillen alltså.

 Enligt Wikipedia kommer artnamnet harengus från det latinska ordet "arengus" som betyder sandig.  Vidare berättar man att "sill är en av de vanligaste fiskarterna. Den förekommer i stora stim på båda sidor av Atlanten. Den kan bli mer än 50 cm lång och uppnå en vikt av mer än ett halvt kilo, Sillen kan nå en ålder av 25 år men den normala åldern är 10 år. Sillens föda består huvudsakligen av krill, hoppkräftor och mindre fiskar. Sillen är i sin tur bytesdjur för sälar, valar, torsk, andra större fiskar och människor."---

Något svar på om den är "dum" får man dock inte, och googlar man på "april april din dumma sill" så hittar man mest olika varianter på aprilskämt, lyckade och (kanske mest) misslyckade. Men hos Institutet för språk och folkminne dyker det upp en förklaring som går ut på att, vi i likhet med fransmännen, helt enkelt behövde ett rimord till april. De valde makrill och vi sill, och den svenska varianten verkar vara känd åtminstone 1850-talet. Så här står det på hemsidan:

"Uttryck med fisk och sill knutna till aprilskämtandet återfinns i flera länder. Närmast verkar vi ha importerat ramsan ”April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill” från tyskans ”April, April, ich kann dich narren wie ich will”. Din dumma sill är troligen ett svenskt ljudrim till april med motsvarighet i franskans poisson d'avril, ’aprilfisk (makrill)’, som också kommit att beteckna den som blir lurad. Det sista ledet ”jag kan lura dig vart jag vill” har sin förklaring i att aprilskämtet i gamla tider ofta bestod i att man lurade någon att bege sig till en avlägsen plats."---

Ytterligare fiskande på nätet pekar på att sillen kanske var lite extra tacksam som mobbningsoffer just i mitten på 1800-talet. Det här fanns att läsa i SvD 2010 (i en artikel som för övrigt har mycket att berätta om sillen i våra hjärtan):

"Innan sillen gjorde sin klassresa och etablerades i de fina salongerna kunde man i många gamla kokböcker hitta sillrecept i avsnitt som handlar om ”mat för tarflige hushåll”, det vill säga mindre bemedlade familjer. Därav också alla nedsättande uttryck som ”April, april din dumma sill, lipsill, blek som sillmjölke.

Men utan sillen, var hade vi varit? Sill må i forna tider ha varit ett simpelt baslivsmedel, men likväl högt ansedd av sådana som hade förstånd att uppskatta den. Som läkaren Charles Emil Hagdahl, 1800-talets främste kokboksförfattare som skrev: ”Sillen är en fin fisk och man skulle göra mycket väsen av den om den blott vore dyrare”.---

https://www.svd.se/enligt-sillens-lag

Heder åt sillen alltså - den är inte så dum! Åtminstone inte på matbordet.😉

Fotnot: i Östersjön kallas  sillen  strömming norr om Kalmarsund.

  • Redigerat 2021-10-17 21:34 av [Göstage]
Annons:
Lona
2019-04-01 10:44
#1

Intressant! Sillen är ju inte ensam om att ha hamnat i ett "försvenskat tyskt uttryck", tänker tex på "ont krut förgås inte så lätt" och "snälltåg". (Ja, jag gillar lingvistik ;-) ) En fisk som verkligen gjort en klassresa de senaste decennierna är väl torsk. Från att ha varit en "vardagsfisk" så är det numera snarare en "lyxfisk" medan laxen nog har sjunkit (ha, ha) lite i status?


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

[Göstage]
2019-04-01 11:19
#2

#1 Ja, det krisar väl lite för torsken för tillfället, vilket förstås höjer priserna. Nu är den ju på väg att bli en odlingsfisk i likhet med laxen - blir kanske tillfälle att återkomma till det. 

I år är det, för övrigt Laxens år, vilket vi uppmärksammar i en egen tråd.  Firandet gör den förhoppningsvis lite extra uppmärksammad.

[Göstage]
2019-04-01 11:24
#3

För att återgå till sillen så  var den heller "inte så dum"  för fiskarbefolkningen i Bohuslän när den gick till i överflöd under de stora sillperioderna, varav fyra anses som exceptionella: 1556-1589, 1660-1680, 1747-1809 (även kallad "den stora sillperioden”) och 1877-1906.

Sajten "Njord" skriver om  sillperioderna: "Sillfisket har gjort mången svensk rik och i praktiken skapat de bohuslänska fiskelägena som vi ser dem idag."---

"Under den stora sillperioden förändrades Bohuslän i grunden. Innan dess var det ett fattigt landskap och det hade blivit allt fattigare efter att det blivit svenskt på 1600-talet. Men så dök sillen plötsligt upp i norra Bohuslän på 1740-talet och lite senare utanför Göteborg och Marstrand."---

Sillperioderna innebar också att det Bohuslän vi ser idag delvis formades, när skogar ända fram till havsbandet skövlades och lämnade klippor bara där det tidigare växt träd. 

"År efter år fortsatte sillen strömma in mot kusten i ofantliga mängder och för att kunna ta hand om all fångad sill, började man nu att även framställa tran ur sillen. De större trankokerierna var igång dygnet runt och ur skorstenarna vällde illaluktande svart rök. Från kokerier och från böndernas grumsgödslade åkrar, spreds också en fruktansvärd lukt och allt detta omvälvde det bohuslänska kustlandskapet. I Bohuslän fanns som mest ca 500 trankokerier.

"För att producera tran gick det inte bara åt mycket sill, utan också stora mängder ved för att hålla trangrytorna kokande. Förbrukningen av virke till bostäder, magasin, båtar, bryggor, tunnor, tjära och som bränsle till tran- och saltkokning var enorm och kom att bli dödsstöten för stora delar av de redan tidigare hårt beskattade bohuslänska skogarna. Tran användes bl a som lysolja i tranlampor och för att impregnera kläder och stövlar."---

Källa "Kulturväst", citerad på  Njord. (Kulturvästsidan verkar ha utgått.)

Men det mesta har ett slut, så och sillperioderna, och då förbyttes sötebrödsdagarna i armod för många.

"Olof Lundbeck, som verkade som präst på Klädesholmen, skriver i sina anteckningar efter att ha skildrat tillståndet i skärgården under det stora sillfisket: ”Den som för 25 år sedan såg bohuslänska skärgården och nu åter får se densamma, skall knappast kunna avhålla sig från tårar. Den erbjöd då en präktig anblick. Ur själva havet stego kostsamma murar och pålverk, varpå vilade vidsträckta salterier och trankokerier: längre från stranden såg man rika magasiner och driftiga verkstäder … 

Man såg stränderna vimla av människor och havet fladdra av segel … Allt var liv och rörelse, och förtjänsterna räknades i tunnor och gull. Nu ser man av all denna härlighet intet mer än blotta ruinerna: endast här och där finner man en lutande koja, som i likhet med en förfallen gravvård väcker en sorglig känsla även hos den främmande åskådaren. Måtte snart dessa av tusende begråtna och efterlängtade tider återkomma – tider lyckliga så väl för den enskilde, som för hela det kära fäderneslandet.”---

https://popularhistoria.se/sveriges-historia/sillen-gjorde-bohuslan-till-ett-klondyke

[Göstage]
2019-04-01 11:55
#4

#0 Ett annat välkänt fiskrelaterat uttryck är "då är jag skapt som en nors" som för att uttrycka en omöjlighet, ungefär som "då skall jag ta ner månen". Enligt SAOB dök det upp hos Topelius 1853, och tre år senare återgavs det även av Blanche.

Det intressanta är att norsen också varit en symbol för dumhet, belagt i skrift redan på 1600-talet. Så hade nors bara rimmat på månadsnamnet är det väl inte omöjligt att det varit den och inte sillen som använts för att håna den lurade  en dag som denna…

Källa SAOB

[Jimmy.L]
2019-04-01 13:17
#5

Intressant, men den är lite av en kändis, hört många turister som vill smaka på sillen när dom besöker Sverige.

[Göstage]
2019-04-01 13:22
#6

#5 För att inte tala om surströmmingen, som varit obligatorisk i "Allt för Sverige" en räcka av år…🤮

Annons:
[Jimmy.L]
2019-04-01 13:30
#7

Den kan man skippa.

[Göstage]
2019-04-01 13:39
#8

#0 På finska lär det ropas "aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle", som på svenska  sägs betyda "april april, ät sill och drick lervatten till".

[Göstage]
2019-06-02 17:57
#9

På självaste Nationaldagen firas Sillens Dag 2019 på Klädesholmen med ett fullmatat program.   Sillens dag genomförs till förmån för Sjöräddningssällskapet, som förra året fick ta emot en check på hela 124 200 kronor.

http://www.saltosill.se/sillens-dag-och-arets-sill__1053

[Jimmy.L]
2019-06-02 18:12
#10

[Strömmingsnot vid Frönäs](). (Gålö Stockholm).

Lördag den 8 juni, från kl 11.00 drar vi strömmingsnot vid Frönäs. I år har vi extra service! Gårdscafeet flyttar ner till bryggan. Där finns hemgjorda smörgåsar, kaffebröd, kaffe/te, läsk mm till försäljning. Föredrar du din egna kaffekorg, så går det som vanligt utmärkt. Medtag plastpåse att bära hem strömmingen i. Kläder efter väder. Obs! Parkering endast på anvisade platser.

[Göstage]
2019-06-18 15:45
#11

På fredag är det inte bara jordgubbehögtiden - då regerar sillen och nubben i många sällskap. Själv nöjer jag mig med nubben…

Det här är Expressens förklaring från 2010 till hur sillen och nubben kunde bli ett så älskat par.  

_"Sillen var länge fattigmanskost i vårt land. Men denna delikata lilla fisk har på senare tid flyttat in i finrummen.
Sillens, som är världens vanligaste fisk, har en märklig historia.
I början av 1800-talet försvann den plötsligt och var borta i över 50 år. Puts väck.
_

Men så en vinterdag 1877 passerade en ångare på den bohuslänska kusten ett stim som var så tjockt att sillen kastades upp på fördäck. Sillen hade återvänt till västkusten, Havet kokade av denna delikatess och nu började en ny sillperiod, som skulle vara i nästan 30 år.

_Sillens återkomst lade grunden till den bohuslänska konservindustrin och en sillkultur som snabbt skulle spridas över landet. Det skapades en ny sort: storsillen. Genom att krydda den nya sillen fick man en helt ny produkt - kryddsillen. De första produkterna av kryddsillen presenterades redan 1889. Det var små sillbitar i lagom gaffelstorlek, sådana som vi alla känner igen från midsommarens middagsbord.
_

Samtidigt som den nya sillperioden pågick för fullt vid slutet av 1800-talet blev Bohusläns klippiga kust på modet. Badortskulturen på västkusten lockade folk. Sommargästerna kom för att njuta av sol och salta bad. Alltfler restauranger och pensionat öppnades och "sill och nubbe" blev en del av den svenska restaurangkulturen."---

https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/myternas-magiska-natt/

[Jimmy.L]
2019-06-21 07:44
#12

Sill är inte bara bra mat på midsommarbordet, forskning visar att den är bra för hjärnan och en av de mest miljövänliga fiskar du kan äta. Om den inte är från Östersjön.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lista-fyra-saker-du-inte-visste-om-sill

Taggeman
2019-06-21 08:51
#13

#12 Ja äter man den från Östersjön får man en bokstavskombination.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Annons:
[Jimmy.L]
2019-06-21 08:54
#14

😃

Record
2019-06-21 11:15
#15

Inte får vi glömma Anders Falk vilken var en sk. Sillpatron här på västkusten i slutet på 1800-talet.

Framför allt kring Orust västkust gjorde många fattiga fiskare glada, när de fick lov att uppföra en sjöbod i strandkanten genom Falkiska Donationen.

På senare tid, fram till 1960 --> 70 kostade ett årsarrende 15.--kr vilket jag tyckte var billigt och där börjar min historia med en sjöbod + båt. I dag kostar det 6000.-- kr för Bod och 3000.-- för brygga. Till en kommun som har hål i fickorna.

[Göstage]
2019-06-21 11:24
#16

#15 Blev så klart nyfiken på Anders Falk, denne hallänning till ursprunget som  hade rykte om sig att "vara snäll, noggrann, sparsam och att måna om yrkesfiskarna på Stocken". Hittade en artikel om honom i Bohusläningen som -peppar peppar- inte är betalartikel.

"Han åkte till Bohuslän för att tjäna pengar på 1700-talet. Det gjorde han framgångsrikt inom salteri- och trankokerirörelsen på Orust. 1795 hade han avancerat till platschef på trankokeriet Båtevik i Hälleviksstrand. 1806 blev han bokhållare på ett salteri i Mollösund och sägs också ha bedrivit transporter från fisksalteriet på Orust till Göteborg.

Men sillperioden tog slut och därmed sillfisket på Bohuskusten. Många blev fattiga, men inte Falk till vilken pengarna strömmade in också från salteriet, som ju kunde salta ner även andra fiskarter än sill."---

https://www.bohuslaningen.se/nyheter/orust/äldrehemmet-som-blev-turistparadis-1.4131588

Record
2019-06-21 11:47
#17

Bra Göstage, har en hel bok om denne Stockenbo och dess administration i prästgården, där jag var välkommen, att tillträda en bod och arrende. Har forskat på senare tid efter om det var en skriven donation i detalj. hoppas på ett ja.

Ett handslag på den tiden var nog det de gällde. Man kunde lita på dem.

[Göstage]
2020-06-16 10:39
#19

#11 Snart midsommar igen, och dags att fundera på menyn. Sillen är ju för många ett "måste" på midsommartallriken, men den traditionen är inte så gammal som man kanske kan tro.

"Att vi äter just sill, nypotatis, gräddfil och gräslök på midsommarafton är en tradition som vuxit fram under 1900-talet. Varken sill eller potatis var något speciellt festligt utan skulle snarare betraktas som vardagsmat.

Istället var det gräddfilen som var det festliga inslaget på midsommarbordet. Gräddfilen skulle välsigna skörden och var ett viktigt inslag på bordet.

I mitten av seklet, efter andra världskriget, blev det vanligare att man hade råd att äta annan mat på vardagarna och då blev sill och potatis ett festligt och unikt inslag på midsommar."---

https://www.aftonbladet.se/harligthemma/a/rL1bbA/darfor-firar-vi-midsommar

[Göstage]
2020-06-19 08:38
#20

"Hälften av försäljningen till restauranger försvann, för den stora sillproducenten Klädesholmen seafood, men istället har försäljningen till privatpersoner ökat kraftigt", skriver SR. Man oroar sig dock redan för julen- kommer det att bli julbord i år på restaurangerna?

Annons:
[Göstage]
2020-12-27 10:39
#21

Naturmorgon har ägnat sillen ett specialprogram, såväl om levnad som om ekonomisk betydelse för landet.

På många julbord är sillen självskriven. I ett specialprogram från Naturmorgon ska vi få möta fisken som spelat stor roll i historien, inte minst i Bohuslän. ...
[Göstage]
2021-02-15 12:25
#22

Kan DNA-analys ge oss svar om sillperioderna i vår historia?

I september 2020 fick genomikprofessor Leif Andersson en idé. Det var under de sista minutrarna av Naturmorgons direktsändning om sill från Tjärnö, där ...
  • Redigerat 2021-02-15 12:26 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-02-15 12:35
#23

#22: Spännande att se vad dom hittar.

[Göstage]
2021-03-26 16:45
#24

Ett obefintligt handelsavtal mellan EU och Norge kan innebära att priset på sill till midsommar kan höjas kraftigt, varnar importör.

Bristen på handelsavtal mellan EU och Norge riskerar att göra sillen väldigt dyr. Det skriver Fiskbranschens Riksförbund, Orkla och Axfood i ett brev till regeringen som nyhetsbyrån Sirén tagit del av.  Det gäller importen av sill för förädling i svenska kustkommuner, skriver Sirén.
[Jimmy.L]
2021-03-26 17:11
#25

#24: Får börja bunkra nu då…

[Göstage]
2021-04-29 07:20
#26

Sillfrukost - gammal tradition som står sig.

En sillfrukost bör komponeras så att den kräver en minimal insats av kocken på dagen D. Grundtanken är att det ska bli en smakupplevelse, även om den kommit till på litet darrig hand.
[Göstage]
2021-04-30 05:19
#27

Risk för tjugo procents högre priser och brist på sill till midsommar på grund av utdragna importförhandlingar i EU.

Sillen på midsommarbordet är hotad. Fisken riskerar att bli 20 procent dyrare då EU-förhandlingar dragit ut på tiden. Nu löper avtalet som reglerar sillimport
Annons:
[Jimmy.L]
2021-04-30 06:12
#28

#27: Tråkigt

[Jimmy.L]
2021-06-05 20:41
#29

Sill är en av Sveriges äldsta mattraditioner med oändliga kombinationer och vi hade länge funderat på hur vi skulle kunna lyfta sillen och dess fantastiska historia. Till slut bestämde vi oss för att starta en familjefest – Sillens Dag – och när skulle det passa bättre att fira en av Sveriges äldsta mattraditioner än på Sveriges Nationaldag.

https://kladesholmen.se/sillens-dag/

Sillens Dag ett av de största arrangemangen på Tjörn med många lokala företag och föreningar på plats. Det äger rum på Klädesholmen den 6:e Juni varje år, när skulle det passa bättre att fira en av Sveriges äldsta mattraditioner än på Sveriges Nationaldag. Läs mer om Sillens Dag här på Klädesholmen.
  • Redigerat 2021-06-05 20:42 av [Jimmy.L]
[Göstage]
2021-06-07 08:29
#30

Norska Grøntvedt förvärvar klassiska sillföretaget Klädesholmen Seafood som man varit samarbetspartner med i trettio år. Fabriken blir kvar i Rönnäng.

Norska Grøntvedt förvärvar Klädesholmen Seafood, men fabriken blir kvar i Rönnäng. Det är en fördel att stå i direkt led till Norska råvaruberedaren, menar Klädesholmens
[Göstage]
2021-06-19 15:46
#31

Holland lockar alla som covidvaccinerar sig med matjesill, skriver GP.

"Tidiga sändningar av ”Hollandse nieuwe”, en sommarbaserad nederländsk variant av delikatessen har skickats ut till vaccinationscenter runt om i landet.

Sillen fångas från mitten av maj och framåt när deras fetthalt anses vara det rätta, innan den äts rå, hel eller på ett bröd tillsammans med hackad lök.

Årets första tunna brukar oftast auktioneras ut i välgörenhetssyfte. Men då pandemin försvårar denna tradition har den delikata fisken i stället skickats till vaccinationscentraler för att serveras till vårdpersonal och de som vaccinerar sig.

Fisken brukar av tradition börja ätas den 15 juni varje år, vilket firas med ceremonier och flaggviftande."---

Nederländerna är det senaste i raden av länder som tar till okonventionella metoder för att få sina invånare att vaccinera sig – genom att bjuda på gratis sill.
[Jimmy.L]
2021-06-19 16:30
#32

#31: Rå? 😨

[Göstage]
2021-06-19 17:57
#33

#32 Ja- det är bara att hugga in...😏

A typical Dutch delicacy is Hollandse Nieuwe (Dutch New), which is raw herring from the catches around the end of spring and the beginning of summer. The Dut...
[Jimmy.L]
2021-06-19 18:20
#34

#33: Jag kommer aldrig klaga på surströmming igen…

Annons:
[Göstage]
2021-06-20 08:59
#35

#34 😁

[Jimmy.L]
2021-06-23 07:08
#36

Forskare vid Chalmers har utvecklat en metod så att mer sill kan tas tillvara och bli livsmedel.
I dag blir bara 10 procent av skarpsillen i Sverige till mat, resten blir foder eller restråvaror.

https://sverigesradio.se/artikel/forskning-ny-metod-ska-ta-till-vara-pa-sillen

Forskare vid Chalmers har utvecklat en metod så att mer sill kan tas tillvara och bli livsmedel. I dag blir bara 10 procent av skarpsillen i Sverige till ...
[Göstage]
2021-06-24 17:34
#37

Midsommar är ju sillhelg, så vi kan väl bereda plats för lite mer om sillen i vår mathistoria.

[Göstage]
2021-06-25 19:59
#38

SVT-reporter får 14 dagar på sig att försöka lära sig uppskatta sill genom daglig konsumtion.

Sillen hör midsommaren till och är enligt många en klassiker som aldrig går ur tiden. Men den speciella smaken som sillen har är något man måste träna sig till att gilla, enligt Richard Tellström, mathistorisk expert.
[Jimmy.L]
2021-06-25 20:02
#39

#38: Sill är gott men äta det i 14 dagar?

[Jimmy.L]
2021-06-25 20:12
#40

Sillen har haft stor betydelse för den svenska matkulturen under flera hundra år. Den har ätits sedan åtminstone 1700-talets mitt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sill-fran-lyx-till-vardagsmat

Sillen har haft stor betydelse för den svenska matkulturen under flera hundra år. Den har ätits sedan åtminstone 1700-talets mitt.
anarki
2023-05-09 20:04
#41

#10: Årets fiske sker lördag den 27 maj kl 11:00 ta med något att bära hem strömmingen i.

Annons:
anarki
2023-05-11 09:12
#42
Det kan bli brist på surströmming också i år.I Rovögern utanför Umeå där man gör surströmming har det än så länge varit en liten fångst sedan isen försvann."Det ...
Fornöga
2023-05-11 09:24
#43

#42 Nog risk för att det blir rätt långvarigt- bara att hoppas på att det inte blir permanent och bara museiföremål…🙄


Re:tired.

Den är lika älskad som hatad, är ökänd för sin lukt och utgör huvudingrediensen i Ångermanlands (inofficiella) landskapsrätt. Nästa vecka är det, för många, efterlängtad surströmmingspremiär.
  • Redigerat 2023-05-11 09:26 av Fornöga
anarki
2023-05-11 09:28
#44

#43: Ja det vore mycket illa.

anarki
2023-06-20 20:20
#45
Går det smaksätta sill med vad som helst?Nej, säger fiskhandlaren Felicia. Efter att ha smakat chefens experiment inför midsommar.
Fornöga
2023-06-21 18:38
#46

#45 Sillkungen smaksätter på sitt eget vis….🙄😊


Re:tired.

  • Redigerat 2023-06-21 18:39 av Fornöga
anarki
2023-06-21 19:12
#47

Klädesholmens sillfabrik

anarki
2023-06-23 07:05
#48
Det har varit fullt upp för fiskaren André Nilsson inför midsommar.Han är befälhavare på trålaren Vågskär och i hamnen i Nogersund har han under midsommarveckan ...
Annons:
anarki
2023-06-23 13:41
#49
Sill är en fisk vi bör äta mer av och något vi bör introducera tidigt till våra barn för att skapa vana och bibehålla traditioner vid våra högtider. Sillen innehåller bra med protein och...
anarki
2023-09-21 19:30
#50
Det har upptäckts en ny typ av sill i Östersjön, som är mycket större än vanligt. Hör mer i ljudklippet ovan.
Fornöga
2023-09-22 06:51
#51

#50 Spännande!


Re:tired.

anarki
2023-09-22 06:55
#52

#51: Ja den såg mycket större ut än strömmingen.

Fornöga
2023-09-22 07:34
#53

Släkting till islandssillen?


Re:tired.

Upptäck och utforska industrisamhällets historia i Västra Götaland.
anarki
2023-10-19 19:22
#54
”Vi behöver sill!!”Det skriver Fågelcentralen i Kungälv på sociala medier, eftersom de har extremt många inlagda för tillfället.Men patienterna har speciella ...
Fornöga
2023-10-19 19:56
#55

#54 Hoppas att de får in sill så det räcker för att fåglarna skall krya på sig! 👍


Re:tired.

Annons:
anarki
2023-10-25 19:20
#56
Den sydafrikanska ambassadören Håkan Juholt (S) ska ta fram ett nytt sillrecept.Det gör han tillsammans med Hönsalottas Luffarmuseum i Boda.Tanken är att ...
Fornöga
2023-10-25 20:24
#57

#56 Kläggfyllning? 😏


Re:tired.

anarki
2024-01-11 18:35
#58
Under varumärket Abba lanserar vi en unik produkt i form av Abba Sillfärs. Näringstät, god och svinnsmart, och högre Omega-3-värden än lax.
anarki
2024-02-14 06:50
#59

Sillens betydelse för Sotenäset.

Upp till toppen
Annons: