skärgården

Överlevaren på Riddersholm

2019-04-01 15:10 #0 av: Göstage

I juli 1719, alltså för i år 300 år sedan, landsteg en stor del av Rysslands armé vid Riddersholm längst ut på Rådmansö. Styrkan bestod av  inte mindre än 26.000 man  beredda att angripa och plundra delar av den svenska ostkusten. Bland annat stod slaget vid Stäket det året.

"Längs kusten gick allt av värde upp i rök. De svenska försvarskrafterna var oförmögna att ingripa. Galärerna färdades snabbt mellan öar och skär och från svensk sida var det näst intill omöjligt att veta var de skulle slå till nästa gång", skriver Populär Historia.

Idag finns det inget på Riddersholm som minner om den händelsen mer än vad som faktiskt är en levande lämning: här finns några tuvor av gräset stor tofsäxing, som annars bara förekommer i Ukraina. I närheten av Estoniamonumentet verkar vara lämpligt att söka äxingen.

Enligt tillsynsmannen Gunnar Lodin tror man att gräset följde med i det hö ryssarna hade med sig till sina hästar. Gräsfröna passerade ut i hästarnas gödsel och slog rot på Riddersholm, där gräset alltså fortfarande lever kvar. En invasion som varat i trehundra år kan man kanske säga.

Källa Skärgårdsstiftelsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 15:12 #1 av: Jimmy.L

Häftigt.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-01 15:21 #2 av: Göstage

Ja, det är ett stycke levande historia! Glad

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.