Annons:
Etikettsjömat
Läst 1888 ggr
[Göstage]
5/1/19, 6:03 PM

Kabyssen (Mat ombord och från havet)

Recept, matminnen från sjön eller kanske matlagning ombord - här finns plats för mycket matnyttigt!

  • Redigerat 12/19/20, 4:39 PM av [Göstage]
Annons:
[Göstage]
5/1/19, 6:55 PM
#1

Läste den intressanta utkiksbloggen i sjöfartstidningen, och där berättas att den populäraste maten ombord bland sjömän, åtminstone generation +70 troligen är ris och curry. 

Det väckte lite minnen hos mig, för även om jag inte varit sjöman så fanns det en period i mitt liv för länge sedan nu som jag hade ärenden ombord på vissa utländska fartyg. Besättningarna var så gott som alltid gästfria, och man blev inbjuden till mässen på en fika och ibland lite käk.

Det jag minns speciellt är två saker; för det första  förekomsten av kackerlackor i byssan, och för det andra currydoften, som låg inpyrd i väggarna även om det inte fanns curry på matsedeln för dagen. 

Bloggaren Torbjörn Dalnäs skriver att han och hans gamla sjömanspolare ibland går ut och tar en "Curry Vindaloo" på någon indisk restaurang, och det händer faktiskt att även jag gör det. I grannskapet här finns en indisk restaurang med en otroligt het Chicken Vindaloo - man blir både tårögd och genomsvettig av en portion, så det får bli max en gång i månaden som man ger sig på den rätten…🥵

Kul också att kryddan gurkmeja omnämns i bloggen. Tydligen finns det färska rön om att den i förening med andra currykryddor lindrar mot luftburna infektioner bland annat. Jag fick tips om gurkmejans goda egenskaper redan för några år sedan av min bror, främst som hjälp mot ledvärk, och idag äter jag aldrig ris utan att krydda med gurkmeja och curry. Även curry lär ha vissa naturläkemedelsegenskaper.

[Göstage]
5/2/19, 9:50 AM
#2

Idag behöver varken passagerare eller besättningar på passagerar- och handelsfartyg leva mer spartanskt än man gör i land (ofta tvärtom!), till skillnad från örlogs- och handelsskeppen förr. Så här skriver Nordiska Museet om mathållningen på de gamla Ostindiefararna:

"Varje dag serverades korngryn, ärter och smör. Tre dagar i veckan fick besättningen salt kött, en dag fläsk och de övriga dagarna stockfisk. Till frukost serverades salt sill och en sup.

Förutom ett förråd av torkad och saltad mat fanns även levande djur ombord, bland annat oxar, kor, får, grisar, ankor, gäss, kalkoner och höns. En del av djuren inköptes under resans gång, bland annat när man ankrade vid Godahoppsudden. Ytterligare proviantering gjordes sedan på ön Java och i Canton.

Av drycker var vatten ett viktigt inslag och vattenförråden fylldes på vid varje ankring. Det räckte dock inte långt och stora delar av besättningen fick vara utan vatten ibland i flera månader eftersom vattnet ofta blev skämt på grund av bristfällig förvaring. Förutom vatten fanns även svagdricka och vin ombord. Starksprit i form av brännvin dracks även i rejäla mängder."---

http://ostindiska.nordiskamuseet.se/system/exp/exp_ombord_mat.html

[Jimmy.L]
5/2/19, 1:40 PM
#3

Utan bra mat ombord blir det inte roligt så den är fartygets viktigaste del.

[Göstage]
5/2/19, 1:53 PM
#4

Ja, kockarna och viss kökspersonal har en nyckelroll ombord, och ofta är det ett högstatusjobb, till skillnad från i början av förra seklet. I en intressant artikel på Sjöhistoriskas hemsida om sjömanslivet i början på 1900-talet kan man läsa följande om den svåra och ofta otacksamma kocksysslan ombord. 

"Jungman var lärling ombord och hans arbetsuppgifter var att hjälpa till med olika sysslor. T.ex. svabba (tvätta) däck, diska, skrubba toan, hjälpa till med seglen m.m. På de mindre skutorna kunde han bli kock. En otacksam och svår uppgift för en 13 åring som kanske aldrig lagat mat tidigare."---

"Som beskrivits tidigare kunde kocken på de mindre skutorna vara en 13-årig pojke på sin första tur. Ett otacksamt och svårt arbete för någon som aldrig lagat mat. Byssan (köket) var liten och trång, inte större än en skrubb. Maten var ofta en källa till missämja ombord. Den blev ofta dålig, då det var svårt att förvara den. Att laga något aptitligt måste nästan ha varit omöjligt. Bröd och mjöl blev fort maskätet. Smör härsknade när man seglade i varma farvatten. Kött kunde surna om det inte var saltat och ordentligt konserverat. Dricksvattnet blev nästan odrickbart. Färskt kött kunde man egentligen endast ta med om det gick på egna ben. Ofta hade man med sig en gris och några höns.

På de större skeppen fanns ofta en Stuert. Ordet kommer från engelskans steward. Han ansvarade för inköp av provianten och att den höll sig under resan. Hans arbete var även att passa upp på Kaptenen. I äldre tider och en bit in på 1900-talet var det inte ovanligt att en del av Kaptenens ersättning skulle gå till provianten ombord på fartyget. Det låg alltså i Kaptenens intresse att hålla nere matkostnaderna. Snåla Kaptener köpte in dåliga och redan skämda varor vilket inte gjorde livet enklare för kocken då han var tvungen att laga mat av dem."---

_https://www.sjohistoriska.se/globalassets/sjohistoriska-museet/pdf/skola/tatueringar_fordjupning_sjomansyrket.pdf
_

[Göstage]
5/9/19, 4:17 PM
#5

Algburgare (inte "älgburgare"!) med picklad rödlök, kan det vara något?

"Alger är laddade med Omega 3, fibrer, vitaminer och antioxidanter samt mineraler som järn, kalcium och jod. Alger kan smaka lite som ostron, på så sätt kan du lättare hitta en passande vin!"---

 https://www.tasteline.com/recept/peters-algburgare-med-picklad-rodlok/

[Göstage]
5/27/19, 5:35 PM
#6

Om nu seglar Edward Blom  in på en räkmacka.

Annons:
[Jimmy.L]
5/27/19, 6:06 PM
#7

Den får han behålla för mig 😃

[Göstage]
7/5/19, 5:07 PM
#8

Halmkokt lax - kan det vara något?

[Göstage]
9/12/19, 10:17 AM
#9

Länk till en intervju från 2017 med svensktalande engelsmannen Nick Jobe, ansvarig chef för specialrestaurangerna på världens största kryssningsfartyg Harmony of the Seas. Han ger bland annat en vink om varför man skall besöka specialrestaurangerna ombord och berättar dessutom att vi nordbor mer än andra resenärer tycker att frukostbuffén är viktig.

[Jimmy.L]
9/12/19, 10:41 AM
#10

#9 Kul att nordiska gäster ses som en tillgång.

[Göstage]
9/12/19, 10:46 AM
#11

#10 Ja, vikingablodet har väl stillnat med åren- till skillnad från vissa andra kanske, som vi redan konstaterat på annat håll…😃

[Jimmy.L]
9/12/19, 10:47 AM
#12

😃

[Göstage]
9/14/19, 7:55 AM
#13

Janne Rautio som bor på en holme i Rimito vid Nådendals skärgård är en stor fiske- och sjömatsentusiast, och han reagerar på att Finland importerar 80% av sin matfisk när det finns inhemska fiskarter som man ratar. Förra året gav han därför ut en receptbok med sådana fiskar i gryta och på tallrik, till exempel gravad mört, braxenmousse och fiskskinnschips.

Lånar hans recept på gravad braxen (med flera arter som alternativ) i Åbo Underrättelser:
"4 portioner 200 g braxenfiléer (går lika bra med björkna, sutare eller id) 2 tsk gin eller konjak 1 msk havssalt 1 msk indiansocker 1 dl hackad dill Sätt fiskfiléerna på ett fat. Pensla först filéerna med alkoholen och strö sedan över socker- och saltblandningen, samt dillen. Täck över fisken med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten. Låt sedan filéerna torka på hushållspapper. Tillsätt resten av socker- och saltblandningen och sätt tillbaka fisken i kylskåpet över en natt till. Torka fisken och skär i tunna skivor. Alkohol, salt och socker mjukar upp de fiskben som finns blivit kvar i fisken efter rensningen så att de inte längre märks av." 

https://news.abounderrattelser.fi/det-finns-ingen-skrapfisk-janne-rautios-mission-ar-att-fa-oss-att-ata-braxen-och-mort/

Smaklig måltid!

Annons:
[Göstage]
9/14/19, 9:38 PM
#14

#13 Eller vad sägs om en snabb höstgryta gjord på kål och mört, eller cheviche på skräpfisk?  Även dessa recept kommer från Finland, i det här fallet är det matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus som står för dem som resultat av utmaningen att ta tillvara all fisk hon drog upp under sommaren.

 För övrigt används numera benämningen  "underutnyttjade fiskarter" av de som vill få oss konsumenter att pröva på dessa för oss något udda arter.

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/14/matentusiasten-och-kokboksforfattaren-louise-merus-utmanades-att-fiska-och

[Göstage]
10/13/19, 7:51 PM
#15

Leif Mannerström är en av våra mest kända kockar, inte minst från TV, men fullt så känt är det kanske inte att han som artonåring mönstrade på Amerikalinjens Kungsholm 1958 och jobbade sig upp från fjärdekock i besättningsköket till andrekock i första klass.  

Han minns fortfarande  med nöje vintrarnas kryssningar till Västindien, men har också ett speciellt matminne - "tänk att få komma till New York och se en hamburgare för första gången!" utbrister han. Och han såg den inte bara, han åt den förstås också…

"Hamburgare fanns ju inte i Sverige på den tiden. Jag minns när jag smakade på min första hamburgare på Sam's bar i New York, en 150-grammare, rent oxkött, grovmalen, grillad, med hembakat bröd, hemlagad ketchup och nyskuren lök, gott som satan!"---

https://www.expressen.se/gt/mannerstrom-om-sin-tid-pa-amerikabatarna/

[Göstage]
11/17/19, 1:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

På menyn i den landbaserade mässen idag.

[Jimmy.L]
11/17/19, 1:44 PM
#17

Ser inte dumt ut.

[Göstage]
11/17/19, 1:49 PM
#18

Nej, det satt bra! Dags att sätta sig på soldäck nu…☔️😃

[Jimmy.L]
11/17/19, 1:55 PM
#19

😃

[Göstage]
11/17/19, 3:59 PM
#20

#13 Bitte Assarmo på DGS utropar att  "den som en gång smakat smörstekt abborre glömmer det aldrig". Så slår hon ett slag för insjöfisk- även hon tycker att braxen är en god matfisk.

https://detgodasamhallet.com/2019/11/17/bitte-assarmo-svensk-renassans-den-som-en-gang-smakat-smorstekt-abborre-glommer-det-aldrig/#more-19924

Annons:
[Jimmy.L]
11/17/19, 4:35 PM
#21

Har försökt rensa brax en gång det var hopplöst.,

[Göstage]
11/17/19, 4:45 PM
#22

#21 Det brukar gå bättre fjortonde gången…🙂

[Jimmy.L]
11/17/19, 5:07 PM
#23

😃

[Göstage]
5/17/20, 12:55 PM
#24

På dagens meny står gös, fiskad utanför Lurö i Vänern och tillredd på närhåll.

[Jimmy.L]
5/17/20, 1:08 PM
#25

Det där såg gott ut.

[Göstage]
5/17/20, 1:10 PM
#26

Ja, gös hör väl till delikatesserna för fiskälskare.

[Jimmy.L]
5/17/20, 1:36 PM
#27

#26 Jo och den har gått ner i pris.

Annons:
[Göstage]
5/28/20, 6:35 AM
#28

#13 #20ff "Vi måste bli bättre på att äta andra fiskar", säger Karin Glaumann på Världsnaturfonden, och för fram braxen som en underskattad matfisk.

"80 procent av all sjömat svenskarna äter består av bara tio olika fiskarter, säger Karin Glaumann. I stället för torsk lyfter hon fram braxen som en alternativ fisk som svenskarna borde äta. Braxen gör debut i fiskguiden och lyfts fram eftersom den fiskas lokalt i Bottenviken på ett hållbart sätt."---

https://www.gp.se/nyheter/sverige/grönt-ljus-för-flera-insjöfiskar-1.28505998

[Göstage]
6/15/20, 6:23 AM
#29

Stiftelsen Race for the Baltic i samarbete med Gutefisk slår nu ett slag för karpfisken id som en lämplig art för fiskburgare, rapporterar SR.

Recept för hugade.

[Göstage]
8/13/20, 1:48 PM
#30

Strömmingstortillas- kanske något för den som söker omväxling på tallriken.

[Göstage]
12/19/20, 4:40 PM
#31

Egengravad lax på hemmajulbordet?

Gravad lax – kocken Mattias Larsson tipsar om hur du gravar laxen själv så den inte bara blir supergod utan väldigt snygg också.
[Jimmy.L]
12/19/20, 4:44 PM
#32

#31: Jag ska grava lax på måndag…

[Jimmy.L]
12/20/20, 5:00 PM
#33

Vad händer när en kock lever enbart på närproducerad mat i en vecka ? I Närmat får du följa med Micke Björklund och Matias Jungar på en underhållande smakresa i den åboländska skärgården. Micke fick rekordmånga tips på lokala råvaror av publiken då han besökte Åboland i augusti. Det blir många möten med passionerade producenter, besök i intressanta trädgårdar och strandhugg hos lokalmatsentusiaster. Längtar du efter sommaren kommer du att göra det ännu mer efter att ha sett det här programmet. Här läggs sommaren på burk.

https://arenan.yle.fi/1-50406122#autoplay=true

Titta på Närmat - Närmat i Åboland i Yle Arenan. Arenan är Finlands största tjänst för webb-tv och -radio. Yle Arenan erbjuder radio- och tv-program, direktsändningar och programuppgifter.
[Göstage]
12/21/20, 8:53 AM
#34

#32 Spännande! Och sedan testar du gravand, eller…?😉

  • Redigerat 12/21/20, 8:53 AM av [Göstage]
Annons:
[Jimmy.L]
12/21/20, 9:00 AM
#35

#34: Nja rökt and har jag testat det var gott.

[Göstage]
12/27/20, 12:37 PM
#36

Konsten att undvika att laxen blir torr.

Stekt lax är en riktig favorit på middagsbordet. Lätt att variera och passar ihop med en mängd olika smaksättningar. Kocken Mattias Larssons delar med sig av sina bästa tips för att få den helt perfekt stekt.
[Jimmy.L]
1/14/21, 8:23 PM
#37

Jonas Grönlund sålde Fiskkojan för ett antal år sedan men har nu startat ett nytt bolag och är återigen ägare till fiskbutiken vid köpcentret i Jomala.

https://alandsradio.ax/gomorron/fiskkojans-nygamla-agare-startar-fiskerokeri

[Göstage]
1/28/21, 1:52 PM
#38

Den danske fiskexperten Magnus tipsar om att kummel är ett underskattat alternativ till lax. Han anser att den rätt tillagad smakar himmelskt gott, med sin milda fisksmak och krämiga konsistens. Hans recept på skinnstekt kummel tillagar man på mellan 25 och 30 minuter.

Man behöver ett par bitar kummel med skinnet kvar- enklast är att man ber fiskhandlaren att skära till några bitar på ett par hundra gram.

Eftersom det bara tar fem minuter att steka kummeln kan man fixa till tillbehören först, han rekommenderar potatis och spetskål. Han ångar gärna finhackad lök i en och en minut i en kastrull med lite olivolja, citronsaft och ett skvätt vatten.

Kummeln smörsteker man sedan på medelhög värme. Man trycker skinnsidan mot pannan i tre fyra minuter, vilket gör den krispig. Med det gjort vänder man fisken, och där räcker det med en minut.

Lite kapris i pannan och kanske lite extra smör sätter piff på anrättningen. Servera med potatisen, spetskålen och massor av nyhackad dill och matlyckan är total, lovar han.

https://www.dr.dk/mad/artikel/det-er-himmelraabende-nemt-topkok-afsloerer-et-smart-fisketrick

Det er sundt at spise fisk og faktisk også utrolig nemt. Vi har bedt fire kokke dele deres bedste go-to fiskeretter.
[Göstage]
1/30/21, 6:35 PM
#39

Maneter och sjöpung - GP:s testpanel smakar på ny sjömat.

Ej betalartikel i skrivande stund.

Maneter är ett gissel för badare på Västkusten, men kan de göra succé på svenskarnas matbord? Och smaka bara på ordet – sjöpung. Nu har Göteborgs-Postens konsumentpanel
[Jimmy.L]
1/30/21, 6:38 PM
#40

#39: Spännande men jag tror inte jag skulle testa det.

[Göstage]
1/30/21, 6:40 PM
#41

#40 Jag är väl inte heltänd på menyn jag heller, måste jag säga…

#39 Mer om liknande föda (?) finns på projektet Scary Seafoods hemsida. (Drivs av Göteborgs Universitet.)

Är du naturguide, kock, vattenbrukare eller fiskare? Arbetar du med upplevelsebaserad turism? Vill du medverka till en sundare användning av våra hav? Då är projekt Scary Seafood något för dig!
  • Redigerat 1/30/21, 6:41 PM av [Göstage]
Annons:
[Jimmy.L]
2/3/21, 7:02 AM
#42

Nu ska forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet – SLU – undersöka om den invasiva arten svartmunnad smörbult kan bli en framtida matfisk.
Men de ska också undersöka om den lilla fisken är ett hot mot våra inhemska arter – vilket Ann-Britt Florin vid SLU befarar.

https://sverigesradio.se/artikel/invasiv-art-kan-bli-ny-matfisk

Nu ska forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet – SLU – undersöka om den invasiva arten svartmunnad smörbult kan bli en framtida matfisk. Men de ska ...
[Jimmy.L]
3/9/21, 5:12 PM
#43

Lax har ett betydligt lägre klimatavtryck än nötkött.

Det visar en ny rapport från RISE som fick i uppdrag att svara på frågan hur klimatsmart det är att äta odlad lax.

– I förhållande till näringsinnehåll per kilo har den odlade laxen lägst klimatavtryck av alla animalier som studerats, säger Friederike Ziegler, forskare inom hållbar sjömat vid RISE.

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/norsk-lax-betydligt-lagre-klimatavtryck-an-notkott-/?referrer=todays-news

Odlat lax från har ett lägre klimatavtryck än nötkött, visar en ny rapport från RISE. De fick i uppdrag att studera laxens klimatavtryck i förhållande till andra animalier
[Jimmy.L]
3/12/21, 7:12 AM
#44

Niclas Ryhnell är kökschef på restaurang Lilla Styrbjön i centrala Södertälje, har tävlat i kock-SM och gett ut egna kokböcker. När han får höra att den amerikanska trågmusslan som etablerat sig vid Brandalssund är ätbar blir han eld och lågor.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/har-gor-lokala-krogaren-pasta-pa-invasiva-musslan

Niclas Ryhnell är kökschef på restaurang Lilla Styrbjön i centrala Södertälje, har tävlat i kock-SM och gett ut egna kokböcker. När han får höra att den amerikanska trågmusslan som etablerat sig vid Brandalssund är ätbar blir han eld och lågor.
[Göstage]
3/12/21, 12:37 PM
#45

#44 Bra att de är ätbara åtminstone…😉

[Jimmy.L]
3/12/21, 12:54 PM
#46

#45: Ja även om jag inte gillar musslor.

[Jimmy.L]
3/14/21, 7:09 PM
#47

Analyser från Livsmedelsverket visar på förhöjda bakteriehalter i blåmussla som fångats i Borgilefjorden väster om Uddevalla och Kråkefjord utanför Mollösund.
Enligt livsmedeljsverket finns det risk att de förhöjda bakteriemängderna även kan återfinnas i ostron och hjärtmussla.

https://sverigesradio.se/artikel/forhojda-bakteriehalter-bland-blamusslor

Analyser från Livsmedelsverket visar på förhöjda bakteriehalter i blåmussla som fångats i Borgilefjorden väster om Uddevalla och Kråkefjord utanför Mollösund. Enligt ...
[Jimmy.L]
3/14/21, 7:21 PM
#48

Den här veckan tipsar Sara Lindgren lyssnarna om en rätt med lax, cashewnötter, vitlök och chili.
"Lättlagat och fantastiskt gott", enligt henne själv.

https://sverigesradio.se/artikel/sara-lindgren-delar-med-sig-av-sitt-enkla-recept-pa-laxsida

Den här veckan tipsar Sara Lindgren lyssnarna om en rätt med lax, cashewnötter, vitlök och chili. "Lättlagat och fantastiskt gott", enligt henne själv.  ...
Annons:
[Jimmy.L]
3/15/21, 4:29 PM
#49

Lars Ahlström har drivit Göteborgsklassikern Fiskekrogen sedan 1996. Besöksliv ringde upp “Lasse Fisk” för att höra mer om 25-årsjubileet och läget - idag och då.

https://www.besoksliv.se/nyheter/mitt-liv-har-varit-fisk-for-hela-slanten/

NYHETER. Lars Ahlström har drivit Göteborgsklassikern Fiskekrogen sedan 1996.  Besöksliv ringde upp “Lasse Fisk” för att höra mer om 25-årsjubileet och läget - idag och då. 
[Göstage]
3/27/21, 4:10 PM
#50

Något för alla hemmamannerströmare: "One pot rice med lax och torsk"

One pot rice med lax och torsk – Markiz Taintons recept
[Jimmy.L]
3/27/21, 4:12 PM
#51

#50: Låter gott.

[Jimmy.L]
4/8/21, 1:28 PM
#52

Toast Skagen & Rårakor med stekt fläsk och rårörda lingon I Kapten Mat

[Jimmy.L]
4/23/21, 7:07 PM
#53

Planerna för Tärnö i Karlshamns skärgård är att med varsam hand bygga upp en hållbar idyll med bland annat boende och en sjökrog som serverar närproducerat.

Förutom det planerar Peter Svensson och Malin Eriksson att bli tångbönder. Tången ska levereras till spa-anläggningar och bli mat.

https://sverigesradio.se/artikel/blivande-tangbonder-vill-spara-det-pittoreska-pa-tarno

Planerna för Tärnö i Karlshamns skärgård är att med varsam hand bygga upp en hållbar idyll med bland annat boende och en sjökrog som serverar närproducerat. Förutom ...
[Jimmy.L]
5/26/21, 12:04 PM
#54

#28: Braxen är rätt tillagad en utmärkt matfisk, så pass utmärkt att den serveras på både förskolor och restauranger. Det kan konstateras efter projektet Resursfisk som nu har avslutats.

https://www.fiskejournalen.se/fiskenyheter/braxen-blev-en-succe-serveras-aven-pa-forskolor

Braxen är rätt tillagad en utmärkt matfisk, så pass utmärkt att den serveras på både förskolor och restauranger. Det kan konstateras efter projektet Resursfisk som nu har avslutats.Intresset för matfisk är stor bland Fiskejournalens läsare, och satsningen på just braxen har följts av många aktörer.Det var Axfoundation och Länsstyrelsen Stockholm som drog igång projektet Resursfisk
[Göstage]
5/30/21, 1:37 PM
#55

Grillad kryddlax - något för fina sommarkvällar?

Google översättare

Krydre laksen med en krydderblanding av korianderfrø, spisskummen, fennikelfrø og sterk chilisaus før du legger den på grillen.
Annons:
[Jimmy.L]
5/31/21, 12:24 PM
#56

#54: Nu är projekt Resursfisk i mål, vilket innebär att braxenfärs serveras i såväl offentliga kök som på krogar. Även andra arter kan stå på tur för att bli mat framöver.

http://www.skargarden.se/braxen-pa-menyn-och-flera-udda-arter-star-pa-tur/

Nu är projekt Resursfisk i mål, vilket innebär att braxenfärs serveras i såväl offentliga kök som på krogar. Även andra arter kan stå på tur för att bli mat framöver.
[Jimmy.L]
6/16/21, 10:45 AM
#57

Musslor är det mest klimatsmarta man kan äta.

Det säger entreprenören Janne Bark. I dag kallar han sig musselmissionär, driver tre musselrestauranger och tar med gäster från hela världen på musselexpeditioner.
– Musslor innehåller 20 procent protein och fullt av mineraler. Just nu håller vi på att ta fram nya sätt att servera musslor på, som musselburgare och nuggets. Eftersom musslor är så klimatsmart, är jag övertygad om att det är här vi har en stor del av framtidens mat, säger Janne.

https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/PRKj47/musslor-ar-havets-superhjaltar

”Musslor är det mest klimatsmarta man kan äta”
[Göstage]
6/19/21, 9:53 AM
#58

Tips för laxgrillare.

Förhoppningsvis inte blivande plusartikel.

Att lägga lax på grillen är ett riktigt bra val, det är enkelt och blir väldigt gott. Här är kocken Mattias Larssons bästa tips för hur laxen blir frasig och perfekt grillad.
  • Redigerat 6/19/21, 9:53 AM av [Göstage]
[Jimmy.L]
6/21/21, 4:45 PM
#59

Entreprenören Johan Dahlqvist kommer i sommar att leverera färska skaldjur till ett stort antal öar i norra skärgården med sin gula båt. I samarbete med Varvet Restaurang, Furusunds Värdshus och Visit Roslagen erbjuder han även Boating dinner – ett middagspaket där gästerna under en helkväll får besöka tre öar.

https://www.skargarden.se/gula-baten-erbjuder-kulinariska-skargardsupplevelser-i-sommar/

Entreprenören Johan Dahlqvist kommer i sommar att leverera färska skaldjur till ett stort antal öar i norra skärgården med sin gula båt. I samarbete med Varvet Restaurang, Furusunds Värdshus och Visit Roslagen erbjuder han även Boating dinner – ett middagspaket där gästerna under en helkväll får besöka tre öar.
[Göstage]
6/21/21, 6:10 PM
#60

#59 Trevligt koncept! 👍

  • Redigerat 6/21/21, 6:10 PM av [Göstage]
[Göstage]
6/23/21, 8:16 AM
#61

Lika väntat som att vi i juletid varnas för julbordets risker och äggätandets avigsidor vid påsk är det att vi varnas för vådorna med fiskätandet till midsommar.

Traditionsenliga fiskrätter som dyker upp till midsommar innehåller visserligen hälsosamma omega-3-fettsyror. Men också fosterskadande miljögifter som bitit
[Göstage]
6/29/21, 4:27 PM
#62

En tur till fiskestaden Gävle gör kanske att man återvänder hem med "ett kast böckling".

Böcklingen är lite av "surströming light" vad gäller folkets inställning till den. Många älskar denna rynkiga fisk, andra avskyr den. "Böckling är en varmrökt fiskprodukt framställd av saltad sill eller strömming", skriver Wikipedia, och det kan vi nog ställa upp på. Men redan namnet får en ju att vilja veta mer, och då får man söka runt lite för att hämta information.

Ordet uppges komma från tyskans bückling, och skall vara känt i svenskan i mitten av 1500-talet och möjligen tidigare än så. Enligt SAOB är en teori att bückling möjligen har sina rötter i lågtyskans buc, vilket betyder bock. Påhänget -ling är ett ofta använt diminutiv, och i den tolkningen är då böckling det samma som en liten bock. I SAOB antyds att namnet tillkommit då såväl både böckling som bock luktar kraftigt.

Troligare är kanske ändå att namnet kommer från träbocken på vilken fisken hängs upp när den ska rökas, men det är heller inte något som kunnat bevisas.

Som avslutning ett recept på böcklingröra att breda på knäckebrödet.

Annons:
[Jimmy.L]
6/29/21, 4:28 PM
#63

#62: Det är smaskigt 😋

[Göstage]
6/29/21, 4:32 PM
#64

#63 Jag är ingen böcklingvän, men mina föräldrar var "galna" i den. Jag hade förr mina vägar förbi några böcklingrökerier på Hisingen då och då och brukade köpa med färskrökt böckling till de gamla. Sällan var jag så populär som då jag lämnade av böcklingen, inslagen i sitt bruna papper…😊

  • Redigerat 6/29/21, 4:36 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
6/29/21, 4:34 PM
#65

#64: Jag käkade det mycket förr, nu mer blir det bara 1-2 gånger om året.

[Göstage]
6/29/21, 4:35 PM
#66

Gissar att du besöker Skansens fiskrökeri när tillfälle ges?

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 6/29/21, 4:35 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
6/29/21, 4:38 PM
#67

#66: Ja, tyvärr sätter pandemin stopp för han som röker där.

[Jimmy.L]
7/6/21, 5:26 PM
#68

Grillad lax ser många som en delikatess men ack så svår att få perfekt när den grillas. Detta menar sig Savolax att ha rått bot på med en ny metod vid framställningen.

https://www.husbilhusvagn.se/nyheter/nu-blir-laxen-grillanpassad

Grillad lax ser många som en delikatess men ack så svår att få perfekt när den grillas. Detta menar sig Savolax att ha rått bot på med en ny metod...
[Göstage]
7/18/21, 9:45 AM
#69

Alma var en kvinna ur folkdjupet som bland annat försörjde sig som köksa på bogserbåtar. Hennes barnbarn skriver hennes historia på Senioren. Ett utdrag:

"Ensam med tre barn, en egen lunchservering där hon sliter från tidig morgon till sen kväll och en fot som inte fungerar…det blir för mycket även för henne och i mitten på 1950-talet säljer hon serveringen och börjar som köksa på en av tre bogserbåtar som bland annat drar in malmbåtarna i Luleå Hamn. Hon jobbar på Akilles. De två andra heter Poseidon och Titan. Den sistnämnda sjunker så småningom efter att ha blivit nedisad.

På Akilles förstärks hennes rykte som magiker i köket när båten vid ett tillfälle fastnar i isen och blir fast i flera dagar. Skafferiet är mer eller mindre tomt men min mormor lyckas ordna luncher och middagar så att kaptenen till slut utbrister: Hur lyckas du ordna dessa festmiddagar när det är tomt i kyl och frysar!?

Hon inleder ett förhållande med en sjökapten dessa år och stämmer talesättet ”Vägen till mannens hjärta går genom magen” så hade det inte varit helt osannolikt att det är med nyss nämnde kapten. Men tydligen är det med en annan. Som kör en större båt…"---

Min mormor är min stora idol. Om ni läser den här texten förstår ni varför. Hon är en av alla människor som trots svåra umbäranden varit med och i det tysta byggt upp det svenska folkhemmet. Det är en historia som förtjänar att berättas.
Annons:
[Jimmy.L]
8/6/21, 7:53 PM
#70

Örebro kommuns miljökontor utreder nu flera fall av vad man tror kan vara histaminförgiftning, och de som blivit sjuka tros ha ätit tonfisk på olika krogar i centrala Örebro, det rapporterar Nerikes Allehanda.
https://sverigesradio.se/artikel/flera-sjuka-efter-krogbesok-tros-ha-forgiftats-av-tonfisk

Örebro kommuns miljökontor utreder nu flera fall av vad man tror kan vara histaminförgiftning, och de som blivit sjuka tros ha ätit tonfisk på olika krogar ...
[Jimmy.L]
8/16/21, 9:46 AM
#71

På torsdag, den nittonde, är det surströmmingspremiär.
Men ska du kalasa på surströmming då, speciellt om du är ung, bör du inte äta feta Östersjöfiskar under resten av året, råder Livsmedelsverket.

https://sverigesradio.se/artikel/premiar-for-surstrommingen

På torsdag, den nittonde, är det surströmmingspremiär. Men ska du kalasa på surströmming då, speciellt om du är ung, bör du inte äta feta Östersjöfiskar ...
[Göstage]
8/16/21, 11:05 AM
#72

#71 Lagom till jul kommer varningarna om det ohälsosamma julbordet, till påsk är det tid att tala om riskerna med äggätandet, och till surströmingspremiären är det läge att upplysa om avigsidorna med den spisen. "Same procedure as every year, James."

Luther sitter på vår axel…

[Jimmy.L]
8/16/21, 11:10 AM
#73

#72: Allt är farligt idag…

[Göstage]
10/16/21, 12:22 PM
#74

Räkmackans dag den 14 oktober passerade i tysthet, men den som vill kan ta del här av tips på hur man gör en riktig smarrig räkmacka.

Inte betalartikel i nuläget.

Tipsen på hur du skalar räkorna snabbt – och gör majonnäsen extra god.
  • Redigerat 10/16/21, 12:25 PM av [Göstage]
[Göstage]
10/23/21, 5:01 PM
#75

Torskrygg är väl närmast en lyxrätt idag, men här är ett recept- "lätt och gott" påstår dom.

Matbloggaren Madeléne Hansson bjuder på vad hon anser vara världens godaste torskryggsrecept. Torskrygg med bacon och gr
  • Redigerat 10/23/21, 5:01 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
10/23/21, 5:03 PM
#76

#75: Låter gott.

Annons:
[Göstage]
12/1/21, 10:06 AM
#77

Nu när ansjovistillgången är räddad även inför den här julen kan stjärnkocken Christian Hellberg dela med sig av sitt eget Janssonsrecept med gott samvete.

Recept från Allt om Mat på klassisk och riktigt krämig Janssons frestelse - en perfekt rätt att servera på julbordet.
[Göstage]
12/11/21, 6:46 AM
#78

En ångande skaldjursgryta kanske kan smaka, inte minst så här i vinterns tid?

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran är en klassisk fiskgryta med både vitt vin och pernod. Välj MSC-märkt fisk och skaldjur.
[Jimmy.L]
12/11/21, 4:06 PM
#79

Åländsk gräddlax

[Jimmy.L]
12/14/21, 6:08 PM
#80

På tisdagskvällen håller Lars Kruthof från Gotlands museum en föreläsning om julens mat på gamla residenset i Visby.

Lutfisk är bland de äldre rätterna på dagens julbord, berättar han – längre tillbaka åt man även säl.

https://sverigesradio.se/artikel/tror-nastan-lutfisken-ar-pa-vag-bort

På tisdagskvällen håller Lars Kruthof från Gotlands museum en föreläsning om julens mat på gamla residenset i Visby. Lutfisk är bland de äldre rätterna ...
[Göstage]
12/21/21, 7:06 PM
#81

#15 Idag blir det sjömansbiff som omväxling till fisken.

  • Redigerat 12/21/21, 7:07 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
12/21/21, 7:08 PM
#82

#81:

[Göstage]
12/26/21, 8:24 AM
#83

Hummer finns ju på många tallrikar till nyår, dock inte hos mig även om videon utlovar en hel hummervecka…

Men hur länge har traditionen med hummer och annan festmat på nyårsbordet funnits?

"Det börjar med lite skaldjur, hummer, ostron och löjrom. Därefter rör vi oss mot huvudrätten och ett fint köttstycke, inte sällan av inbakad oxfilé Wellington med smördeg och någon form av finare potatistillbehör, kanske hasselbackspotatis eller potatisgratäng.

Så beskriver måltidsforskaren Richard Tellström den traditionella nyårsmåltiden, som gärna avslutas med någon pudding eller pannacotta med bär, serverat i vackra glas.

– Så här har det sett ut i nästan hundra år, i alla fall i högborgarmiljö, säger Tellström som forskar vid Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet.

Traditionen att fira nyår fick sitt stora genombrott i Sverige först under 1920- talet, tiden då de första radioapparaterna började dyka upp. På radion kunde man höra kyrkklockor ringa och uppläsningen av "Nyårsklockan" från Skansen, och hela nationen började fira tillsammans.

– Det är också därför vi i dag äter en festmåltid från just 1920-talet, med hummer och kött, säger Tellström.

För den genomsnittliga Svensson som tidigare främst åt lutfisk på nyår, fick den nuvarande måltidskombinationen fäste ungefär 60 år senare – under 1980-talets ekonomiska uppsving.

– Det var också då man började lägga pengar på den här typen av fester, med glitter och bubbel."---

I nästan hundra år har det svenska nyårsbordet sett likadant ut, i alla fall för dem med pengar. – Till skillnad från ju
  • Redigerat 12/26/21, 8:28 AM av [Göstage]
Annons:
[Jimmy.L]
12/26/21, 8:27 AM
#84

#83: Ja gott är det men dyrt. Jag har nöjt mig med fryst hummer.

[Göstage]
1/2/22, 10:45 AM
#85

Skeppsskorpan upplevs väl idag som en av flera olika skorpor, men de har funnits inom sjöfarten i århundraden- att de var torra och höll sig länge var en uppskattad egenskap. En sorts skeppsskorpor gick under namnet "knackare", eftersom man vanemässigt knackade dem mot kajutabordet för att få bort insekter ur dem - skadedjuren trivdes i skeppens burkar och tråg där skorporna förvarades.

Skorpor krossades även med hammare och hälldes i soppspad, öl eller svagdricka och förtärdes i uppblött form. Under 1700-talet övergick man alltmer till den så kallade ankarstocken som ersättning eller komplement till skeppsskorpan.

Idag är skeppsskorpor, eller hardtack som de kallas på engelska, något som preppers börjat intressera sig för att baka.

Häng med när vi gör nödkakor enligt ett recept som användes redan under 1600- till 1800-talet av militärer och sjöfarare för att överleva långa perioder utan...
  • Redigerat 1/2/22, 10:48 AM av [Göstage]
[Göstage]
1/8/22, 10:35 AM
#86

Tips på "rätt vin till" skaldjur.

Räkor, hummer, ostron, musslor eller krabba? Vinexperten Gunilla Hultgren reder ut vilka typer av vin som passar allra bäst till olika skaldjur.
[Jimmy.L]
1/12/22, 11:08 AM
#87

För matnördar och finsmakare har nu ett showroom för kaviar öppnat på Sturegatan. Bakom idéen står kaviarälskarna Carol och Tiffany Chma­i­s­sani.

https://www.mitti.se/nyheter/nytt-showroom-for-kaviar-pa-ostermalm/repulj!6KTLi8579uSZ8@YxF@mfA/

Glöm rödlök och skedar i metall – så äter du fiskägg för 100 000 kronor kilot.
[Göstage]
1/12/22, 1:44 PM
#88

#87 Har de Kalles också? 😊

[Jimmy.L]
1/12/22, 2:36 PM
#89

#88: 😁

[Jimmy.L]
1/23/22, 5:37 PM
#90

Det finns väldigt mycket delikatesser i havet på Västkusten som få har koll på.

Det menar marinbiologen Kennet Lundin, som nu skrivit en bok om vad havet har att erbjuda bortom nordhavsräkor och sill.

– Vi är så snäva i vad vi äter när det gäller sjömat, säger han.

https://www.expressen.se/gt/marinbiologen-vill-fresta-med-knoltang-och-snackor/?referrer=todays-news

Kennet Lundin har skrivit en bok om maten Västkusten bjuder på till havs, men som få känner till • ”Vi är så snäva i vad vi äter”.
Annons:
[Göstage]
1/31/22, 11:12 AM
#91

Kocken Mattias Larsson avslöjar knepen för att välja rätt räkor till passande rätt.

Ej premiumartikel i nuläget.

Färska, frysta och skalade räkor, kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips
[Jimmy.L]
2/16/22, 12:00 PM
#92

Onsdag är den veckodag då det serveras mest fisk i svenska hushåll. Den slutsatsen drar Norges Sjømatråd i rapporten Fisk i bild, som bygger på en analys av bilder på Instagram. Rapporten visar bland annat att det publiceras dubbelt så många bilder av fisk och skaldjur på onsdagar som på måndagar och torsdagar, då antalet bilder är som lägst. Framför allt serveras lax och torsk mitt i veckan.

https://www.mynewsdesk.com/se/seafood/pressreleases/onsdag-daa-aeter-vi-mest-fisk-3162330

Onsdag är den veckodag då det serveras mest fisk i svenska hushåll. Den slutsatsen drar Norges Sjømatråd i rapporten Fisk i bild, som bygger på en analys av...
Cojimar
5/22/22, 2:12 PM
#93

Fish and chips - hotad nationalsymbol?


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Kriget i Ukraina slår inte bara mot människoliv och världsekonomin. Nu är också den brittiska nationalrättens existens hotad.
  • Redigerat 5/22/22, 2:14 PM av Cojimar
Cojimar
6/4/22, 3:34 PM
#94

Skalade räkor en bristvara åtminstone till mitten av sommaren- räkmackan lever farligt... 🤔


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Det råder stor brist på skalade räkor och bristen beräknas kvarstå till mitten av sommaren. Detta leder till bekymmer för de svenska bagerierna som tillverkar ...
  • Redigerat 6/4/22, 3:35 PM av Cojimar
Fornöga
8/1/22, 1:59 PM
#95

Markus Aujalay tillreder lax med Sandefjordssås och dillgurka. "Såsen är så otroligt användbar och kan smaksättas på så många olika sätt, dessutom enkel att göra", utlovar han.


Re:tired.

Den här såsen är så otroligt användbar och kan smaksättas på så många olika sätt, dessutom enkel att göra. Ingredienser för 4 personer 600 g färsk laxolja oc...
Fornöga
9/4/22, 12:58 PM
#96

GP:s Petra Dokken gör "den perfakta matresan" på Västkusten från Bohuslän till Halland (ej betalartikel hittills) och finner att kräftor, musslor och ostron får olika karaktär beroende på vilken plats de kommer från.


Re:tired.

En kräfta, mussla eller ett ostron får olika karaktär beroende på vilken plats de kommer från. Petra Dokken gör en resa från Bohuslän till Halland och dyker ner i havets skiftande smaker och dofter längs vägen.
[Södra_Stockholm]
9/14/22, 11:09 AM
#97

Inte så mycket sjömat men det ser gott ut.

Annons:
Fornöga
9/14/22, 11:42 AM
#98

Kantareller måste man lyfta på hatten för. 😋


Re:tired.

Fornöga
9/18/22, 9:01 AM
#99

Människan har ätit skaldjur sedan forntiden, men när man började att skriva ner recept fick mathistoriker mer material att sätta tänderna i. Richard Tellström delar med sig av historien om hur skaldjuren gick från att mest finnas på de rikas bord till att bli allmänna festrätter.


Re:tired.

Matforskare Richard Tellström berättar om skaldjur som gått från att endast finnas på samhällselitens festbord till att bli lyxmat tillgänglig för alla.
[Södra_Stockholm]
9/21/22, 7:09 PM
#100

Abborre med champinjon och purjolök | Leif Mannerström

Fornöga
10/1/22, 4:07 PM
#101

I morgon startar den årliga strömmingsmarknaden i Helsingfors, ett evenemang med anor ända sedan 1743. Fotbollsreportern och strömmingsälskaren Jonas von Wendt ger i HBL lite goda råd om tillagning av det han kallar "världens mest underskattade fisk".


Re:tired.

Jonas von Wendt är allätare när det gäller strömming.– Strömmingen är god, lätt att tillreda och mångsidig. Och världens mest underskattade fisk.
  • Redigerat 10/1/22, 4:08 PM av Fornöga
Fornöga
10/1/22, 6:40 PM
#102

#101 Fler recept från Strömmingsmarknaden.


Re:tired.

Finlands svenska Marthaförbund deltar på Strömmingsmarknaden och uppmuntrar oss alla med smarta tips att göra hållbara val i vardagen till fromma för Östersjön.
[Södra_Stockholm]
10/1/22, 6:46 PM
#103

#79: Okej smak men inget jag skulle äta ofta.

[Södra_Stockholm]
10/1/22, 6:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#104

Rökt torsk hade jag aldrig prövat tidigare det smakade gott.

Annons:
[Södra_Stockholm]
10/3/22, 6:40 AM
#105

#101: Ända sedan 1970-talet har juryn valt de bästa kryddströmmingarna och strömmingsöverraskningarna på marknaden. Poäng ges efter smak, doft och konsistens. I år var många finlandssvenskar bland vinnarna.
https://www.hbl.fi/artikel/5e4e2d28-4735-475d-adcd-56a8a9b37975

Ända sedan 1970-talet har juryn valt de bästa kryddströmmingarna och strömmingsöverraskningarna på marknaden. Poäng ges efter smak, doft och konsistens. I år var många finlandssvenskar bland vinnarna.
[Södra_Stockholm]
10/3/22, 6:41 AM
#106

I en fiskehall på Pellinge förbereder Rikhard Tillman de sista strömmingsburkarna för Helsingfors strömmingsmarknad. Burkarna kan vara hans sista på marknaden, i alla fall på ett tag.
https://svenska.yle.fi/a/7-10021223

[Södra_Stockholm]
10/3/22, 6:46 AM
#107

#105: Fiskaren Magnus Nyholm från Tirmo i Borgå vann första pris för bästa kryddfisk på strömmingsmarknaden i Helsingfors.

Också i övrigt höll sig de östnyländska fiskarna väl framme: Jörgen och Johanna Kellgren från Pellinge vann tredje pris för sin kryddfisk

https://svenska.yle.fi/a/7-10013600/64-3-112163

Nyheter i kortformat från Östnyland och Pyttis.
[Södra_Stockholm]
10/9/22, 10:42 AM
#108

Varmrätten i Norrbottens nya landskapsmeny är en fjällröding som sakta ugnsbakats. Fisken serveras med primörer som vuxit i midnattssol samt en smörsås med inslag av löjrom. Häng med i klippet så visar kocken Linus Lejon i Luleå hur du tillagar den nya landskapsrätten.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sa-tillagas-rodingen-i-norrbottens-nya-landskapsratt

Varmrätten i Norrbottens nya landskapsmeny är en fjällröding som sakta ugnsbakats. Fisken serveras med primörer som vuxit i midnattssol samt en smörsås med inslag av löjrom. Häng med i klippet så visar kocken Linus Lejon i Luleå hur du tillagar den nya landskapsrätten.
Fornöga
10/12/22, 3:49 PM
#109

Marinbiologen äter "allt" marint- vattenloppasoppa med manetsmörgås, eller en bräserad marulk med sjöpung till exempel.

Men han erkänner för GP om att "vissa saker äter man bara en gång"- Nu har han skrivit en kokbok om de udda maträtterna.

Länk (Ej betalartikel i nuläget.)


Re:tired.

Kennet Lundin har blivit känd som marinbiologen som äter allt. Nu har han skrivit en kokbok om havets oprövade läckerheter. Vad sägs om en vattenloppasoppa med
[Södra_Stockholm]
10/12/22, 4:25 PM
#110

#109: Hans bok måste översättas till Japanska och Kinesiska dom hade älskat hans bok.

[Södra_Stockholm]
10/12/22, 4:27 PM
#111

Amos Friedman lagar lyxig Vänergös över öppen eld

Annons:
[Södra_Stockholm]
10/13/22, 4:25 PM
#112

Det blir östkusten mot västkusten när Johan ”Matgeek” Hedberg och Catarina König ska utse den bästa räkmackan på Stockholm Arlanda Airport inför Räkmackans dag.
https://www.sfpo.se/nyheter/sa-ska-den-basta-rakmackan-som-finns-att-kopa-arlanda-och-landvetter-utses

Det blir östkusten mot västkusten när Johan ”Matgeek” Hedberg och Catarina König ska utse den bästa räkmackan på Stockholm Arlanda Airport inför Räkmackans dag. Smak, utseende och prisv...
[Södra_Stockholm]
10/13/22, 4:31 PM
#113

#112:

Fornöga
10/13/22, 5:56 PM
#114

Ångbåtsbiff kan man äta året om, och även på torra land.


Re:tired.

Laga sommarens godaste ångbåtsbiff – klassisk husmanskost med svenska råvaror.
[Södra_Stockholm]
10/14/22, 4:45 PM
#115

#113:

Fornöga
10/15/22, 5:30 AM
#116

Landvetter i all ära, men Göteborgs räkmackemecca ligger i Gothia Towers. (Ännu ej låst artikel.)


Re:tired.

Så mycket räkor innehåller räkmackan på Heaven 23 i Gothia Towers i Göteborg
  • Redigerat 10/15/22, 5:31 AM av Fornöga
Fornöga
12/28/22, 11:41 AM
#117

Vädret till havs gör att hummerpriset rusar i höjden lagom till nyår.


Re:tired.

1 230 kronor för ett kilo. Dagens toppris på kräftor är ovanligt högt.
Fornöga
12/28/22, 5:57 PM
#118

#117 Tur att ingen besöker Kust & Hav så att min felskrivning i morse kunde passera obemärkt! 😉 "Havskräftor" skulle det ju stå, och inget annat…


Re:tired.

Annons:
Fornöga
2/1/23, 3:56 PM
#119

Gravad strömming med forellrom och citron- kanske något att pröva på innan strömmingen tar slut?


Re:tired.

När gästerna vid julbordet är färre kan man gott dra ner på utbudet och satsa på få men riktigt goda smårätter. Själv föredrar jag strömming framför sill och d
Fornöga
2/9/23, 5:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#120

Baka din egen Hönökaka- bagebröd från Hönö.


Re:tired.

4 bröd 100 gram smör2,5 dl vatten2,5 dl mjölk (3 procent)1,5 paket färsk jäst (75 gr)¾ dl strösocker½ tsk salt12 dl vetemjöl (720 gr) och0,5–1 dl till utbak
  • Redigerat 2/9/23, 5:44 PM av Fornöga
Fornöga
2/10/23, 10:26 AM
#121

Staden Ballards innevånare i Seattles grannskap är stolt över sin skandinaviska fiskartradition och visar det inte minst genom det de ställer på matbordet. Och trots att nutiden tränger sig på hittar man gott om restauranger och butiker som erbjuder nordiska maträtter, mest fisk förstås.


Re:tired.

Vanishing Seattle Films presents the third in its series of shorts that take a deeper dive into the stories of history, legacy, and resilience behind the #Va...
  • Redigerat 2/10/23, 10:41 AM av Fornöga
Fornöga
2/19/23, 8:09 AM
#122

Göteborgs favoritsport, påstår en tipsare. 😁


Re:tired.

"Man har ju något att bevisa när man är från Göteborg", säger hon – se videon där hon tränar i "rekepilling".
Fornöga
2/20/23, 9:50 AM
#123

#122 Något att lägga räkorna i.


Re:tired.

Recept från Allt om Mat - krämig lättlagad räkpasta med dill. En pastarätt som görs i en form - enkelt och gott
Fornöga
2/23/23, 5:27 PM
#124

"Vad innehåller fiskpinnen idag och hur näringsrik är den? För att ta reda på det har Testfakta låtit Eurofins Food & Feed Testing analysera innehållet i nio olika fabrikat", skriver Hem & Hyra, som publicerar utfallet.


Re:tired.

Fiskpinnar har en särskild plats i svenska hjärtan – i synnerhet under ekonomiskt tuffare tider. Hem & Hyra korar nyttigaste omega3-pinnen.
Fornöga
3/4/23, 12:19 AM
#125

Lättlagade fiskrätter för den stressade men hungriga.


Re:tired.

Testa en fiskrätt till middag i kväll! Här är fem läckra och lättlagade recept som passar hela familjen.
  • Redigerat 3/4/23, 12:20 AM av Fornöga
Annons:
Fornöga
3/6/23, 10:05 AM
#126

Laxrecept i mängd.


Re:tired.

Lax är en mångsidig och god fisk som går att servera på en rad olika sätt.
Fornöga
3/21/23, 2:22 PM
#127

Krångligt med alla förberedelser? Gör så här!


Re:tired.

Fornöga
3/24/23, 10:22 AM
#128

Tio lättlagade maträtter för båtutflykten.


Re:tired.

Att laga mat ombord på båten ska vara enkelt. Här tipsar vi om tio snabba och lättlagade recept på båtmat med få ingredienser.
Fornöga
3/31/23, 1:27 PM
#129

Markus Aujalay beger sig på matresa till Tromsø och tillagar skreitorsk på sjömansvis. Detta behöver man ha tillhands när man själv skrider till verket:

600 g skreifilé
800 g potatis
2 gul lök
1 bit purjolök
4 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
1,5-2 dl vatten
4 tomater
1 citron
Olivolja
Smör
Salt
Svartpeppar
Rökt paprikapulver
Några kvistar färsk timjan
Persilja


Re:tired.

Fornöga
4/3/23, 4:28 PM
#130

När hamnade den inlagda sillen på våra påsktallrikar? Svar här.


Re:tired.

Kort svar: Sillen blir en del av påskmaten i slutet av 1920-talet och etablerar sig under åren därefter. Till "traditionell påskmat" räknas ägg och olika typer av fisk och senare har även t.ex. Janssons frestelse och påskmust tillkommit. Salt sill fanns med tidigt men dock inte den inlagda sillen. Som en rätt på julbordet ska…
  • Redigerat 4/3/23, 4:29 PM av Fornöga
anarki
4/14/23, 11:55 AM
#131

Mat ett måste och, Tallink samt VL har olika sätt att se till att gästerna får god mat.
https://www.sjofart.ax/nyheter/jattar-lockar-med-spannande-mat/

Fornöga
4/14/23, 8:08 PM
#132

#131 Där finns det en marknad att mätta! 🤤


Re:tired.

Annons:
Fornöga
4/14/23, 8:09 PM
#133

Räkfrossa i kabyssen.


Re:tired.

Tips och recept på hur du tinar, skalar och bjuder på räkor.
Fornöga
4/25/23, 4:40 PM
#134

Lax är ett stående inslag på menyn här. Nu plockar vi ut en ugnsbakad lax med stompad potatis och gremolata.


Re:tired.

Servera den med potatis smaksatt med citron och dill och en härligt grön och god gremolata
anarki
5/1/23, 7:15 PM
#135
Nyfiken på nya produkter från havet? Efter succén från Västerhavsveckan 2022 anordnas nu den marina matmarknad i Fjällbacka igen.
Fornöga
5/8/23, 2:34 PM
#136

Den här skroten verkar inbjudande! Hade jag bott närmare kanske det hade kunnat bli ett skrovmål där… 😋


Re:tired.

Få kommande evenemang och erbjudanden på Skroten eller Veckans lunch i din e-post
anarki
5/8/23, 2:40 PM
#137

#136: Jag har hört vänner som ätit där som varit nöjda.

anarki
5/20/23, 6:23 PM
#138

Grillad svan?

Fornöga
5/20/23, 7:05 PM
#139

#138 Urk!


Re:tired.

Annons:
anarki
5/20/23, 7:27 PM
#140

#139: Haha, du är bjuden hos han nästa helg.

Fornöga
5/20/23, 10:08 PM
#141

#140 Jag har sjukanmält mig. 🤮


Re:tired.

Fornöga
5/28/23, 2:21 PM
#142

"Champagnehuset Veuve Clicquot lagrar champagne på havsbottnen vid Silverskär på Åland. Bakom idén står ålänningen Johan Mörn,"skriver HBL i en betalartikel.


Re:tired.

Champagnehuset Veuve Clicquot lagrar champagne på havsbottnen vid Silverskär på Åland. Bakom idén står ålänningen Johan Mörn.
anarki
6/3/23, 3:02 PM
#143
Makrillgrill - för att makrill är gudomligt gott, precis rätt i säsong och en av de bästa grillfiskarna. Välkommen ut till grillen!
Fornöga
6/8/23, 10:14 AM
#144

Kocken Jussi Kallioranta i Sibbo skärgård grillar gärna fisk, berättar han för Östnyland.

"Laxen placerar han direkt på grillen och förklarar att fisken egentligen klarar sig utan glaze.

När man grillar fisk är det viktigt att kontrollera att grillen är tillräckligt varm, eftersom fisken då inte fastnar i grillnätet lika lätt. Man ska också undvika att röra fisken allt för mycket under grillandets gång.

– Ta gärna bort fisken när den fortfarande är lite rå, och sätt den sedan i ugnen på hundra grader. Då får fisken smak och färg från grillen, men den hålls lättare hel och faller inte sönder, tipsar Kallioranta."---

"Priset på fisk är tyvärr ganska högt, medger Kallioranta.

– Det är synd att fiskens pris har stigit så mycket, medan priset på kyckling och köttfärs inte har ökat i samma takt. Så vill man grilla något slags kött kan kyckling vara ett mer prisvärt alternativ, säger han."---


Re:tired.

Havets vågor kluckar stillsamt mot stranden i Kitö i Sibbo och en motorbåt åker sakta förbi. Solen skiner från en klarblå himmel och tallarna ger välbehövlig skugga. På den lilla altanen står kolgrillen och doften från den sprider sig: En bättre plats att grilla på är svårt att föreställa sig.
Fornöga
6/13/23, 12:33 PM
#145

Att den ätliga havssallaten finns längs våra kuster är känt, men vid en inventering visade det sig finnas 20 arter av den här, något som överraskat forskarna.


Re:tired.

Det finns 20 arter av grönalgen havssallat längs Sveriges kuster, många fler än vi kände till tidigare.Det har marinekologer från Göteborgs universitet ...
anarki
6/25/23, 7:21 PM
#146
Fjärsing är den enda fiskarten i Sverige som har ett farligt gift och fiskare i Halland har varnat för att den under sommaren tagit sig in enda till stranden.Johan ...
Annons:
anarki
6/26/23, 3:02 PM
#147

Och vad blir det till middag i kväll? - Maneter med kokt potatis och räksås.

https://www.hamnen.se/artiklar/ny-forskning-maneter-borde-inga-i-var-naturliga-kost/

Nu höjs röster för att maneter borde bli en självklarhet på menyn – om inte för den smakupplevelsens skull så för miljöns. Haken är bara näringsvärdet.
Fornöga
6/26/23, 3:34 PM
#148

#157 Då försvinner en av göteborgarnas favoritvitsar. 😉

En stockholmare kommer in i Fiskekörka och går fram till disken i en av fiskaffärerna.

Kunden-Har ni möjligen reker här?
Expediten: "Reker"?
K: - Ja, så´na som man eter.
E: -Nä, maneter har vi inte.


Re:tired.

anarki
6/26/23, 4:00 PM
#149

#148: Ny favoriträtt i Göteborg, brännande het nyhet.

Fornöga
6/26/23, 4:12 PM
#150

#149 De har redan provsmakat. 😉


Re:tired.

Maneter är ett gissel för badare på Västkusten, men kan de göra succé på svenskarnas matbord? Och smaka bara på ordet – sjöpung. Nu har Göteborgs-Postens konsumentpanel
anarki
6/27/23, 7:24 AM
#151

Champagneflaskor som sänktes ner i Ålandshav 2010 har nu hämtas upp.

https://alandsradio.ax/nyheter/nya-champagneflaskor-hamtades-fran-alands-hav

Champagnen som hittades på botten av Ålands hav 2010 har återigen satt Åland på världskartan.
Fornöga
7/17/23, 9:30 AM
#152

För många år sedan nu hände det att jag tog en sväng till ett rökeri på Hisingen för att köpa färskrökt böckling till mina fiskälskande föräldrar (jag äter den inte själv), och det var en fröjd varje gång att se dem ta emot paketet.

Ser nu att Fokusredaktionen sjunger den utrotningshotade böcklingens lov. "Den utrotningshotade böcklingen är så mycket mer än bara en guldskimrande rökt fisk på en tallrik," skriver de. Eftersom Fokus är läslåst i vissa läsare kommer här deras favoritrecept:

" Vi rensade böcklingen från skinn och ben. Hackade en gul lök så fint det går, hackade ett helt lass med persilja och använde oss av minst en burk kapris. Sedan skakade vi ihop 1/3 dl vinäger med 2/3 dl rapsolja och en rejäl sked fransk senap. Sådär ja, bara att lägga ihop på ett serveringsfat. Böckling först, sedan gul lök, persilja och kapris. Marinaden ringlas över och böcklingen får stå kallt några timmar innan den bärs fram till bordet. Sommarsmak!"


Re:tired.

Den utrotningshotade böcklingen så mycket mer än bara en guldskimrande rökt fisk på en tallrik. Läs texten här.
anarki
7/17/23, 2:16 PM
#153

#152: Ledsamt att se strömmingen försvinna snart har har vi ett dött Östersjön.

Annons:
Fornöga
7/24/23, 1:10 PM
#154

#90 Tångrårakor föll reportern på läppen.😋


Re:tired.

Både regeringen och EU pekar ut alger som en viktig råvara för en framtida grön livsmedelsindustri. En utökad odling spås kunna generera över 100 000 nya jobb inom EU och svenska vatten lämpar sig speciellt bra.  – Sverige är ett land med väldigt mycket kust så det finns i vår mening stor potential, säger Johan Penner, fiskesamordnare på Jordbruksverket.
anarki
7/26/23, 8:13 PM
#155
Den idylliska lunchen vid havet på Sardinien fick en snabb vändning när notan kom. Maria Nathly hade råkat beställa en pastarätt – för 6 000 kronor.
Fornöga
7/26/23, 8:17 PM
#156

#155 😮


Re:tired.

Fornöga
7/28/23, 1:49 PM
#157

#2 ff Möglig mat och dåligt vatten, det var vad som stod på matsedeln för de meniga ombord på de svenska krigsfartygen på 16- och 1700-talet, enligt Meny på SR.


Re:tired.

Skörbjugg skördade fler offer i flottan än blodiga sjöslag på 1600-talet. Den här veckan undersöker vi maten (som aldrig åts) ombord regalskeppet Vasa. ...
  • Redigerat 7/28/23, 1:50 PM av Fornöga
Fornöga
10/20/23, 3:09 PM
#158

Det kan bli brist på julskinka i år. Edward Blom tipsar om julgädda som alternativ.


Re:tired.

Fatet med julskinka riskerar att stå tomt på årets julbord. Gastronomen och tv-profilen Edward Blom ger tips på hur man kan kringgå den eventuella bristen. – Man kan ju också göra julgädda, säger han i Morgonstudion.
Fornöga
10/20/23, 3:14 PM
#159

#158 Julgädda på traditionellt vis från Roslagen, eller av lite modernare snitt? Välj själv! Själv väljer jag julskinka. 😉


Re:tired.

anarki
10/20/23, 3:18 PM
#160

#159: Det lär säkert finnas julskinka i butik så jag är inte orolig.

Annons:
Fornöga
10/20/23, 3:30 PM
#161

#160 Ja, producenterna brukar ju skrämmas. Det är "alltid" bud på brist på ägg till påsk, sill till midsommar och hummer till nyår…


Re:tired.

anarki
11/1/23, 7:28 PM
#162
För Jovelle blir det sex månader till sjöss, tre hemma.
Fornöga
11/1/23, 8:52 PM
#163

#162 Lycka till, Jovelle! 👍


Re:tired.

Fornöga
12/10/23, 10:21 PM
#164

#81 Sjömansbiff på bordet i mässen igen.


Re:tired.

Sjömansbiff där skivad potatis, lök och nötkött varvas i en gryta och får sjuda med öl och buljong under lock. Servera med inlagd gurka.
Fornöga
12/16/23, 10:15 AM
#165

Finska Marthaförbundet propagerar för mer inhemsk fisk på jultallrikarna.


Re:tired.

När det närmar sig jul är det återigen dags att lyfta upp smartfisken på matbordet.
Fornöga
12/20/23, 10:39 AM
#166

#165 För tjeckerna är karpen ett "måste" på julbordet.


Re:tired.

Fornöga
12/20/23, 10:59 AM
#167

Färdiga pommes till Janssons frestelse räddningen för julmatslagare i tidsnöd?


Re:tired.

Recept på Janssons frestelse där färdig pommes frites används. Idén till den här snabblagade varianten har vi fått från fotograf Holger Edströms mamma Margaretha, som gärna tar den snabba vägen i köket. Resultatet blev alldeles utmärkt och snabbt går det. Dessutom är potatisstrimlorna ovanligt snyggt skurna. Receptet har väckt reaktioner och delat julfirarna i två läger – antingen gillar man innovationen, eller så tycker man bestämt att en Jansson ska göras klassiskt på egenskuren potatis. Bedöm själv!
Annons:
anarki
12/20/23, 11:13 AM
#168

#167: Kan säkert funka.

Fornöga
12/23/23, 9:26 PM
#169

I senaste laget men kanske något för julen 2024? En trerätters julmiddag komponerad av råvaror från havet dukas upp i GP (ej betalartikel i nuläget).


Re:tired.

Eftersom Göteborg har firat 400 år vill Maria Zihammou ge plats åt nytänkande på julbordet i år och sätter ihop en julmiddag komponerad av råvaror från havet.
Fornöga
1/14/24, 3:42 PM
#170

Årets första rätt från kabyssen blir en fiskgryta.


Re:tired.

En ljuvlig fiskgryta med tomat, stekt bröd och aioli smaksatt med grillad paprika.
Fornöga
2/6/24, 3:14 PM
#171

Gråsej har väl inte stått på menyn här tidigare, men idag serveras panerad gråsej med currystekta morötter och citronmajonnäs. Smaklig måltid!


Re:tired.

Thomas Sjögren gör vardagsmat när den är som bäst.
  • Redigerat 2/6/24, 3:16 PM av Fornöga
anarki
2/12/24, 7:16 AM
#172
Hamnen våldgästar Skeppsbrons Bageri och bakar egna kabinbåt-semlor, skonar-semlaor, styrpulpet-semlor och ej att förglömma flybridge-semlor.
Denna kommentar har tagits bort.
Fornöga
2/15/24, 3:45 PM
#174

Har man nostalgiska minnen av fisksåsen i barnbespisningen så går det att återskapa den därhemma- med bättre resultat. Påstår man här.


Re:tired.

Krämigt god och med lite sting, skolans fisksås är vi många som minns och älskar. F
Annons:
Fornöga
2/26/24, 8:03 AM
#175

#174 Ännu ett fisksåsrecept.


Re:tired.

Recept på lättlagad dillsås till fisk. Ett enkelt recept som går snabbt att röra ihop. Dillsåsen passar både till stekt och kokt fisk och även till skaldjur.
Denna kommentar har tagits bort.
anarki
3/1/24, 6:34 AM
#177

Skreitorsk borde vi äta mer av när det är säson för fisken och här följer ett recept på den.

https://svenska.yle.fi/a/7-10051113

anarki
3/10/24, 6:03 AM
#178

Att äta havssköldpadda är en mycket dålig idé.
https://www.expressen.se/nyheter/varlden/at-skoldpadda-nio-personer-dog/

Nio personer, varav åtta vuxna och ett barn, har dött i ögruppen Zanzibar utanför Tanzania efter att ha ätit kött från havssköldpaddor.
Fornöga
3/28/24, 9:12 AM
#179

Smakar det så kostar det…😏


Re:tired.

Det slurpas, slickas och syndas skamlöst i ett hål i väggen på Drottninggatan. Anna Gullberg stönar högst opassande vid bardisken på Rolfs hav.
Fornöga
4/5/24, 6:36 PM
#180

Om lutfisken är något av nationalfiskrätt hos oss under julen så är Masgouf, grillad karp, nationalrätt i Irak, (inte bara) på deras nationaldag den 9 april.


Re:tired.

Iraks nationalrätt är Masgouf (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja. I Irak används gärna karp som tillagas genom att sprätta upp magen på fisk och vika ut sidorna. Den grillas platt över öppen eld på träpinnar eller ett specialgaller för fisk. Kan passa på Iraks nationaldag 9 april eller på Republikens dag 14 juli.
Fornöga
4/5/24, 6:39 PM
#181

#180 Tydligen populär i Göteborg också, enligt en läslåst artikel i GP.


Re:tired.

På Alnahrayn fisk grillas flera kilo tunga karpar över öppen eld, den irakiska stoltheten masgouf. Restaurangen ligger i ett industriområde bortanför Hjällbo.
Annons:
anarki
4/6/24, 5:41 AM
#182
Många skalar sina räkor på fel sätt. Det menar stjärnkocken Leif Mannerström.Det handlar inte bara om att skala räkorna med finess. Det är även viktigt ...
Fornöga
4/6/24, 10:26 AM
#183

#182 Skall man skala dem? 😮


Re:tired.

anarki
4/6/24, 6:25 PM
#184

#183: Är bara att svälja dom hela med skal och allt.

Upp till toppen
Annons: