Kabyssen (Mat ombord och från havet)
Recept, matminnen från sjön eller kanske matlagning ombord - här finns plats för mycket matnyttigt!
- Redigerat 2020-12-19 16:39 av [Göstage]
Läste den intressanta utkiksbloggen i sjöfartstidningen, och där berättas att den populäraste maten ombord bland sjömän, åtminstone generation +70 troligen är ris och curry.
Det väckte lite minnen hos mig, för även om jag inte varit sjöman så fanns det en period i mitt liv för länge sedan nu som jag hade ärenden ombord på vissa utländska fartyg. Besättningarna var så gott som alltid gästfria, och man blev inbjuden till mässen på en fika och ibland lite käk.
Det jag minns speciellt är två saker; för det första förekomsten av kackerlackor i byssan, och för det andra currydoften, som låg inpyrd i väggarna även om det inte fanns curry på matsedeln för dagen.
Bloggaren Torbjörn Dalnäs skriver att han och hans gamla sjömanspolare ibland går ut och tar en "Curry Vindaloo" på någon indisk restaurang, och det händer faktiskt att även jag gör det. I grannskapet här finns en indisk restaurang med en otroligt het Chicken Vindaloo - man blir både tårögd och genomsvettig av en portion, så det får bli max en gång i månaden som man ger sig på den rätten…🥵
Kul också att kryddan gurkmeja omnämns i bloggen. Tydligen finns det färska rön om att den i förening med andra currykryddor lindrar mot luftburna infektioner bland annat. Jag fick tips om gurkmejans goda egenskaper redan för några år sedan av min bror, främst som hjälp mot ledvärk, och idag äter jag aldrig ris utan att krydda med gurkmeja och curry. Även curry lär ha vissa naturläkemedelsegenskaper.
Idag behöver varken passagerare eller besättningar på passagerar- och handelsfartyg leva mer spartanskt än man gör i land (ofta tvärtom!), till skillnad från örlogs- och handelsskeppen förr. Så här skriver Nordiska Museet om mathållningen på de gamla Ostindiefararna:
"Varje dag serverades korngryn, ärter och smör. Tre dagar i veckan fick besättningen salt kött, en dag fläsk och de övriga dagarna stockfisk. Till frukost serverades salt sill och en sup.
Förutom ett förråd av torkad och saltad mat fanns även levande djur ombord, bland annat oxar, kor, får, grisar, ankor, gäss, kalkoner och höns. En del av djuren inköptes under resans gång, bland annat när man ankrade vid Godahoppsudden. Ytterligare proviantering gjordes sedan på ön Java och i Canton.
Av drycker var vatten ett viktigt inslag och vattenförråden fylldes på vid varje ankring. Det räckte dock inte långt och stora delar av besättningen fick vara utan vatten ibland i flera månader eftersom vattnet ofta blev skämt på grund av bristfällig förvaring. Förutom vatten fanns även svagdricka och vin ombord. Starksprit i form av brännvin dracks även i rejäla mängder."---
http://ostindiska.nordiskamuseet.se/system/exp/exp_ombord_mat.html
Utan bra mat ombord blir det inte roligt så den är fartygets viktigaste del.
Ja, kockarna och viss kökspersonal har en nyckelroll ombord, och ofta är det ett högstatusjobb, till skillnad från i början av förra seklet. I en intressant artikel på Sjöhistoriskas hemsida om sjömanslivet i början på 1900-talet kan man läsa följande om den svåra och ofta otacksamma kocksysslan ombord.
"Jungman var lärling ombord och hans arbetsuppgifter var att hjälpa till med olika sysslor. T.ex. svabba (tvätta) däck, diska, skrubba toan, hjälpa till med seglen m.m. På de mindre skutorna kunde han bli kock. En otacksam och svår uppgift för en 13 åring som kanske aldrig lagat mat tidigare."---
"Som beskrivits tidigare kunde kocken på de mindre skutorna vara en 13-årig pojke på sin första tur. Ett otacksamt och svårt arbete för någon som aldrig lagat mat. Byssan (köket) var liten och trång, inte större än en skrubb. Maten var ofta en källa till missämja ombord. Den blev ofta dålig, då det var svårt att förvara den. Att laga något aptitligt måste nästan ha varit omöjligt. Bröd och mjöl blev fort maskätet. Smör härsknade när man seglade i varma farvatten. Kött kunde surna om det inte var saltat och ordentligt konserverat. Dricksvattnet blev nästan odrickbart. Färskt kött kunde man egentligen endast ta med om det gick på egna ben. Ofta hade man med sig en gris och några höns.
På de större skeppen fanns ofta en Stuert. Ordet kommer från engelskans steward. Han ansvarade för inköp av provianten och att den höll sig under resan. Hans arbete var även att passa upp på Kaptenen. I äldre tider och en bit in på 1900-talet var det inte ovanligt att en del av Kaptenens ersättning skulle gå till provianten ombord på fartyget. Det låg alltså i Kaptenens intresse att hålla nere matkostnaderna. Snåla Kaptener köpte in dåliga och redan skämda varor vilket inte gjorde livet enklare för kocken då han var tvungen att laga mat av dem."---
Algburgare (inte "älgburgare"!) med picklad rödlök, kan det vara något?
"Alger är laddade med Omega 3, fibrer, vitaminer och antioxidanter samt mineraler som järn, kalcium och jod. Alger kan smaka lite som ostron, på så sätt kan du lättare hitta en passande vin!"---
https://www.tasteline.com/recept/peters-algburgare-med-picklad-rodlok/
Om nu seglar Edward Blom in på en räkmacka.
Den får han behålla för mig 😃
Halmkokt lax - kan det vara något?
Länk till en intervju från 2017 med svensktalande engelsmannen Nick Jobe, ansvarig chef för specialrestaurangerna på världens största kryssningsfartyg Harmony of the Seas. Han ger bland annat en vink om varför man skall besöka specialrestaurangerna ombord och berättar dessutom att vi nordbor mer än andra resenärer tycker att frukostbuffén är viktig.
#9 Kul att nordiska gäster ses som en tillgång.
#10 Ja, vikingablodet har väl stillnat med åren- till skillnad från vissa andra kanske, som vi redan konstaterat på annat håll…😃
😃
Janne Rautio som bor på en holme i Rimito vid Nådendals skärgård är en stor fiske- och sjömatsentusiast, och han reagerar på att Finland importerar 80% av sin matfisk när det finns inhemska fiskarter som man ratar. Förra året gav han därför ut en receptbok med sådana fiskar i gryta och på tallrik, till exempel gravad mört, braxenmousse och fiskskinnschips.
Lånar hans recept på gravad braxen (med flera arter som alternativ) i Åbo Underrättelser:
"4 portioner
200 g braxenfiléer (går lika bra med björkna, sutare eller id)
2 tsk gin eller konjak
1 msk havssalt
1 msk indiansocker
1 dl hackad dill
Sätt fiskfiléerna på ett fat. Pensla först filéerna med alkoholen och strö sedan över socker- och saltblandningen, samt dillen. Täck över fisken med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten.
Låt sedan filéerna torka på hushållspapper. Tillsätt resten av socker- och saltblandningen och sätt tillbaka fisken i kylskåpet över en natt till.
Torka fisken och skär i tunna skivor. Alkohol, salt och socker mjukar upp de fiskben som finns blivit kvar i fisken efter rensningen så att de inte längre märks av."
Smaklig måltid!
#13 Eller vad sägs om en snabb höstgryta gjord på kål och mört, eller cheviche på skräpfisk? Även dessa recept kommer från Finland, i det här fallet är det matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus som står för dem som resultat av utmaningen att ta tillvara all fisk hon drog upp under sommaren.
För övrigt används numera benämningen "underutnyttjade fiskarter" av de som vill få oss konsumenter att pröva på dessa för oss något udda arter.
Leif Mannerström är en av våra mest kända kockar, inte minst från TV, men fullt så känt är det kanske inte att han som artonåring mönstrade på Amerikalinjens Kungsholm 1958 och jobbade sig upp från fjärdekock i besättningsköket till andrekock i första klass.
Han minns fortfarande med nöje vintrarnas kryssningar till Västindien, men har också ett speciellt matminne - "tänk att få komma till New York och se en hamburgare för första gången!" utbrister han. Och han såg den inte bara, han åt den förstås också…
"Hamburgare fanns ju inte i Sverige på den tiden. Jag minns när jag smakade på min första hamburgare på Sam's bar i New York, en 150-grammare, rent oxkött, grovmalen, grillad, med hembakat bröd, hemlagad ketchup och nyskuren lök, gott som satan!"---
https://www.expressen.se/gt/mannerstrom-om-sin-tid-pa-amerikabatarna/
Ser inte dumt ut.
Nej, det satt bra! Dags att sätta sig på soldäck nu…☔️😃
😃
#13 Bitte Assarmo på DGS utropar att "den som en gång smakat smörstekt abborre glömmer det aldrig". Så slår hon ett slag för insjöfisk- även hon tycker att braxen är en god matfisk.
Har försökt rensa brax en gång det var hopplöst.,
#21 Det brukar gå bättre fjortonde gången…🙂
😃
Det där såg gott ut.
Ja, gös hör väl till delikatesserna för fiskälskare.
#26 Jo och den har gått ner i pris.
#13 #20ff "Vi måste bli bättre på att äta andra fiskar", säger Karin Glaumann på Världsnaturfonden, och för fram braxen som en underskattad matfisk.
"80 procent av all sjömat svenskarna äter består av bara tio olika fiskarter, säger Karin Glaumann. I stället för torsk lyfter hon fram braxen som en alternativ fisk som svenskarna borde äta. Braxen gör debut i fiskguiden och lyfts fram eftersom den fiskas lokalt i Bottenviken på ett hållbart sätt."---
https://www.gp.se/nyheter/sverige/grönt-ljus-för-flera-insjöfiskar-1.28505998
Stiftelsen Race for the Baltic i samarbete med Gutefisk slår nu ett slag för karpfisken id som en lämplig art för fiskburgare, rapporterar SR.
Strömmingstortillas- kanske något för den som söker omväxling på tallriken.
Egengravad lax på hemmajulbordet?
#31: Jag ska grava lax på måndag…
Vad händer när en kock lever enbart på närproducerad mat i en vecka ? I Närmat får du följa med Micke Björklund och Matias Jungar på en underhållande smakresa i den åboländska skärgården. Micke fick rekordmånga tips på lokala råvaror av publiken då han besökte Åboland i augusti. Det blir många möten med passionerade producenter, besök i intressanta trädgårdar och strandhugg hos lokalmatsentusiaster. Längtar du efter sommaren kommer du att göra det ännu mer efter att ha sett det här programmet. Här läggs sommaren på burk.
#32 Spännande! Och sedan testar du gravand, eller…?😉
- Redigerat 2020-12-21 08:53 av [Göstage]
#34: Nja rökt and har jag testat det var gott.
Konsten att undvika att laxen blir torr.
Jonas Grönlund sålde Fiskkojan för ett antal år sedan men har nu startat ett nytt bolag och är återigen ägare till fiskbutiken vid köpcentret i Jomala.
https://alandsradio.ax/gomorron/fiskkojans-nygamla-agare-startar-fiskerokeri
Den danske fiskexperten Magnus tipsar om att kummel är ett underskattat alternativ till lax. Han anser att den rätt tillagad smakar himmelskt gott, med sin milda fisksmak och krämiga konsistens. Hans recept på skinnstekt kummel tillagar man på mellan 25 och 30 minuter.
Man behöver ett par bitar kummel med skinnet kvar- enklast är att man ber fiskhandlaren att skära till några bitar på ett par hundra gram.
Eftersom det bara tar fem minuter att steka kummeln kan man fixa till tillbehören först, han rekommenderar potatis och spetskål. Han ångar gärna finhackad lök i en och en minut i en kastrull med lite olivolja, citronsaft och ett skvätt vatten.
Kummeln smörsteker man sedan på medelhög värme. Man trycker skinnsidan mot pannan i tre fyra minuter, vilket gör den krispig. Med det gjort vänder man fisken, och där räcker det med en minut.
Lite kapris i pannan och kanske lite extra smör sätter piff på anrättningen. Servera med potatisen, spetskålen och massor av nyhackad dill och matlyckan är total, lovar han.
https://www.dr.dk/mad/artikel/det-er-himmelraabende-nemt-topkok-afsloerer-et-smart-fisketrick
Maneter och sjöpung - GP:s testpanel smakar på ny sjömat.
Ej betalartikel i skrivande stund.
#39: Spännande men jag tror inte jag skulle testa det.
#40 Jag är väl inte heltänd på menyn jag heller, måste jag säga…
#39 Mer om liknande föda (?) finns på projektet Scary Seafoods hemsida. (Drivs av Göteborgs Universitet.)
- Redigerat 2021-01-30 18:41 av [Göstage]
Nu ska forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet – SLU – undersöka om den invasiva arten svartmunnad smörbult kan bli en framtida matfisk.
Men de ska också undersöka om den lilla fisken är ett hot mot våra inhemska arter – vilket Ann-Britt Florin vid SLU befarar.
https://sverigesradio.se/artikel/invasiv-art-kan-bli-ny-matfisk
Lax har ett betydligt lägre klimatavtryck än nötkött.
Det visar en ny rapport från RISE som fick i uppdrag att svara på frågan hur klimatsmart det är att äta odlad lax.
– I förhållande till näringsinnehåll per kilo har den odlade laxen lägst klimatavtryck av alla animalier som studerats, säger Friederike Ziegler, forskare inom hållbar sjömat vid RISE.
Niclas Ryhnell är kökschef på restaurang Lilla Styrbjön i centrala Södertälje, har tävlat i kock-SM och gett ut egna kokböcker. När han får höra att den amerikanska trågmusslan som etablerat sig vid Brandalssund är ätbar blir han eld och lågor.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/har-gor-lokala-krogaren-pasta-pa-invasiva-musslan
#44 Bra att de är ätbara åtminstone…😉
#45: Ja även om jag inte gillar musslor.
Analyser från Livsmedelsverket visar på förhöjda bakteriehalter i blåmussla som fångats i Borgilefjorden väster om Uddevalla och Kråkefjord utanför Mollösund.
Enligt livsmedeljsverket finns det risk att de förhöjda bakteriemängderna även kan återfinnas i ostron och hjärtmussla.
https://sverigesradio.se/artikel/forhojda-bakteriehalter-bland-blamusslor
Den här veckan tipsar Sara Lindgren lyssnarna om en rätt med lax, cashewnötter, vitlök och chili.
"Lättlagat och fantastiskt gott", enligt henne själv.
https://sverigesradio.se/artikel/sara-lindgren-delar-med-sig-av-sitt-enkla-recept-pa-laxsida
Lars Ahlström har drivit Göteborgsklassikern Fiskekrogen sedan 1996. Besöksliv ringde upp “Lasse Fisk” för att höra mer om 25-årsjubileet och läget - idag och då.
https://www.besoksliv.se/nyheter/mitt-liv-har-varit-fisk-for-hela-slanten/
Något för alla hemmamannerströmare: "One pot rice med lax och torsk"
#50: Låter gott.
Toast Skagen & Rårakor med stekt fläsk och rårörda lingon I Kapten Mat
Planerna för Tärnö i Karlshamns skärgård är att med varsam hand bygga upp en hållbar idyll med bland annat boende och en sjökrog som serverar närproducerat.
Förutom det planerar Peter Svensson och Malin Eriksson att bli tångbönder. Tången ska levereras till spa-anläggningar och bli mat.
https://sverigesradio.se/artikel/blivande-tangbonder-vill-spara-det-pittoreska-pa-tarno
#28: Braxen är rätt tillagad en utmärkt matfisk, så pass utmärkt att den serveras på både förskolor och restauranger. Det kan konstateras efter projektet Resursfisk som nu har avslutats.
https://www.fiskejournalen.se/fiskenyheter/braxen-blev-en-succe-serveras-aven-pa-forskolor
Grillad kryddlax - något för fina sommarkvällar?
#54: Nu är projekt Resursfisk i mål, vilket innebär att braxenfärs serveras i såväl offentliga kök som på krogar. Även andra arter kan stå på tur för att bli mat framöver.
http://www.skargarden.se/braxen-pa-menyn-och-flera-udda-arter-star-pa-tur/
Musslor är det mest klimatsmarta man kan äta.
Det säger entreprenören Janne Bark. I dag kallar han sig musselmissionär, driver tre musselrestauranger och tar med gäster från hela världen på musselexpeditioner.
– Musslor innehåller 20 procent protein och fullt av mineraler. Just nu håller vi på att ta fram nya sätt att servera musslor på, som musselburgare och nuggets. Eftersom musslor är så klimatsmart, är jag övertygad om att det är här vi har en stor del av framtidens mat, säger Janne.
https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/PRKj47/musslor-ar-havets-superhjaltar
Tips för laxgrillare.
Förhoppningsvis inte blivande plusartikel.
- Redigerat 2021-06-19 09:53 av [Göstage]
Entreprenören Johan Dahlqvist kommer i sommar att leverera färska skaldjur till ett stort antal öar i norra skärgården med sin gula båt. I samarbete med Varvet Restaurang, Furusunds Värdshus och Visit Roslagen erbjuder han även Boating dinner – ett middagspaket där gästerna under en helkväll får besöka tre öar.
https://www.skargarden.se/gula-baten-erbjuder-kulinariska-skargardsupplevelser-i-sommar/
#59 Trevligt koncept! 👍
- Redigerat 2021-06-21 18:10 av [Göstage]
Lika väntat som att vi i juletid varnas för julbordets risker och äggätandets avigsidor vid påsk är det att vi varnas för vådorna med fiskätandet till midsommar.
En tur till fiskestaden Gävle gör kanske att man återvänder hem med "ett kast böckling".
Böcklingen är lite av "surströming light" vad gäller folkets inställning till den. Många älskar denna rynkiga fisk, andra avskyr den. "Böckling är en varmrökt fiskprodukt framställd av saltad sill eller strömming", skriver Wikipedia, och det kan vi nog ställa upp på. Men redan namnet får en ju att vilja veta mer, och då får man söka runt lite för att hämta information.
Ordet uppges komma från tyskans bückling, och skall vara känt i svenskan i mitten av 1500-talet och möjligen tidigare än så. Enligt SAOB är en teori att bückling möjligen har sina rötter i lågtyskans buc, vilket betyder bock. Påhänget -ling är ett ofta använt diminutiv, och i den tolkningen är då böckling det samma som en liten bock. I SAOB antyds att namnet tillkommit då såväl både böckling som bock luktar kraftigt.
Troligare är kanske ändå att namnet kommer från träbocken på vilken fisken hängs upp när den ska rökas, men det är heller inte något som kunnat bevisas.
Som avslutning ett recept på böcklingröra att breda på knäckebrödet.
#62: Det är smaskigt 😋
#63 Jag är ingen böcklingvän, men mina föräldrar var "galna" i den. Jag hade förr mina vägar förbi några böcklingrökerier på Hisingen då och då och brukade köpa med färskrökt böckling till de gamla. Sällan var jag så populär som då jag lämnade av böcklingen, inslagen i sitt bruna papper…😊
- Redigerat 2021-06-29 16:36 av [Göstage]
#64: Jag käkade det mycket förr, nu mer blir det bara 1-2 gånger om året.
Gissar att du besöker Skansens fiskrökeri när tillfälle ges?
- Redigerat 2021-06-29 16:35 av [Göstage]
#66: Ja, tyvärr sätter pandemin stopp för han som röker där.
Grillad lax ser många som en delikatess men ack så svår att få perfekt när den grillas. Detta menar sig Savolax att ha rått bot på med en ny metod vid framställningen.
https://www.husbilhusvagn.se/nyheter/nu-blir-laxen-grillanpassad
Alma var en kvinna ur folkdjupet som bland annat försörjde sig som köksa på bogserbåtar. Hennes barnbarn skriver hennes historia på Senioren. Ett utdrag:
"Ensam med tre barn, en egen lunchservering där hon sliter från tidig morgon till sen kväll och en fot som inte fungerar…det blir för mycket även för henne och i mitten på 1950-talet säljer hon serveringen och börjar som köksa på en av tre bogserbåtar som bland annat drar in malmbåtarna i Luleå Hamn. Hon jobbar på Akilles. De två andra heter Poseidon och Titan. Den sistnämnda sjunker så småningom efter att ha blivit nedisad.
På Akilles förstärks hennes rykte som magiker i köket när båten vid ett tillfälle fastnar i isen och blir fast i flera dagar. Skafferiet är mer eller mindre tomt men min mormor lyckas ordna luncher och middagar så att kaptenen till slut utbrister: Hur lyckas du ordna dessa festmiddagar när det är tomt i kyl och frysar!?
Hon inleder ett förhållande med en sjökapten dessa år och stämmer talesättet ”Vägen till mannens hjärta går genom magen” så hade det inte varit helt osannolikt att det är med nyss nämnde kapten. Men tydligen är det med en annan. Som kör en större båt…"---
Örebro kommuns miljökontor utreder nu flera fall av vad man tror kan vara histaminförgiftning, och de som blivit sjuka tros ha ätit tonfisk på olika krogar i centrala Örebro, det rapporterar Nerikes Allehanda.
https://sverigesradio.se/artikel/flera-sjuka-efter-krogbesok-tros-ha-forgiftats-av-tonfisk
På torsdag, den nittonde, är det surströmmingspremiär.
Men ska du kalasa på surströmming då, speciellt om du är ung, bör du inte äta feta Östersjöfiskar under resten av året, råder Livsmedelsverket.
#71 Lagom till jul kommer varningarna om det ohälsosamma julbordet, till påsk är det tid att tala om riskerna med äggätandet, och till surströmingspremiären är det läge att upplysa om avigsidorna med den spisen. "Same procedure as every year, James."
Luther sitter på vår axel…
#72: Allt är farligt idag…
Räkmackans dag den 14 oktober passerade i tysthet, men den som vill kan ta del här av tips på hur man gör en riktig smarrig räkmacka.
Inte betalartikel i nuläget.
- Redigerat 2021-10-16 12:25 av [Göstage]
Torskrygg är väl närmast en lyxrätt idag, men här är ett recept- "lätt och gott" påstår dom.
- Redigerat 2021-10-23 17:01 av [Göstage]
#75: Låter gott.
Nu när ansjovistillgången är räddad även inför den här julen kan stjärnkocken Christian Hellberg dela med sig av sitt eget Janssonsrecept med gott samvete.
En ångande skaldjursgryta kanske kan smaka, inte minst så här i vinterns tid?
Åländsk gräddlax
På tisdagskvällen håller Lars Kruthof från Gotlands museum en föreläsning om julens mat på gamla residenset i Visby.
Lutfisk är bland de äldre rätterna på dagens julbord, berättar han – längre tillbaka åt man även säl.
https://sverigesradio.se/artikel/tror-nastan-lutfisken-ar-pa-vag-bort
#15 Idag blir det sjömansbiff som omväxling till fisken.
- Redigerat 2021-12-21 19:07 av [Göstage]
#81:
Hummer finns ju på många tallrikar till nyår, dock inte hos mig även om videon utlovar en hel hummervecka…
Men hur länge har traditionen med hummer och annan festmat på nyårsbordet funnits?
"Det börjar med lite skaldjur, hummer, ostron och löjrom. Därefter rör vi oss mot huvudrätten och ett fint köttstycke, inte sällan av inbakad oxfilé Wellington med smördeg och någon form av finare potatistillbehör, kanske hasselbackspotatis eller potatisgratäng.
Så beskriver måltidsforskaren Richard Tellström den traditionella nyårsmåltiden, som gärna avslutas med någon pudding eller pannacotta med bär, serverat i vackra glas.
– Så här har det sett ut i nästan hundra år, i alla fall i högborgarmiljö, säger Tellström som forskar vid Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet.
Traditionen att fira nyår fick sitt stora genombrott i Sverige först under 1920- talet, tiden då de första radioapparaterna började dyka upp. På radion kunde man höra kyrkklockor ringa och uppläsningen av "Nyårsklockan" från Skansen, och hela nationen började fira tillsammans.
– Det är också därför vi i dag äter en festmåltid från just 1920-talet, med hummer och kött, säger Tellström.
För den genomsnittliga Svensson som tidigare främst åt lutfisk på nyår, fick den nuvarande måltidskombinationen fäste ungefär 60 år senare – under 1980-talets ekonomiska uppsving.
– Det var också då man började lägga pengar på den här typen av fester, med glitter och bubbel."---
- Redigerat 2021-12-26 08:28 av [Göstage]
#83: Ja gott är det men dyrt. Jag har nöjt mig med fryst hummer.
Skeppsskorpan upplevs väl idag som en av flera olika skorpor, men de har funnits inom sjöfarten i århundraden- att de var torra och höll sig länge var en uppskattad egenskap. En sorts skeppsskorpor gick under namnet "knackare", eftersom man vanemässigt knackade dem mot kajutabordet för att få bort insekter ur dem - skadedjuren trivdes i skeppens burkar och tråg där skorporna förvarades.
Skorpor krossades även med hammare och hälldes i soppspad, öl eller svagdricka och förtärdes i uppblött form. Under 1700-talet övergick man alltmer till den så kallade ankarstocken som ersättning eller komplement till skeppsskorpan.
Idag är skeppsskorpor, eller hardtack som de kallas på engelska, något som preppers börjat intressera sig för att baka.
- Redigerat 2022-01-02 10:48 av [Göstage]
Tips på "rätt vin till" skaldjur.
För matnördar och finsmakare har nu ett showroom för kaviar öppnat på Sturegatan. Bakom idéen står kaviarälskarna Carol och Tiffany Chmaissani.
https://www.mitti.se/nyheter/nytt-showroom-for-kaviar-pa-ostermalm/repulj!6KTLi8579uSZ8@YxF@mfA/
#87 Har de Kalles också? 😊
#88: 😁
Det finns väldigt mycket delikatesser i havet på Västkusten som få har koll på.
Det menar marinbiologen Kennet Lundin, som nu skrivit en bok om vad havet har att erbjuda bortom nordhavsräkor och sill.
– Vi är så snäva i vad vi äter när det gäller sjömat, säger han.
https://www.expressen.se/gt/marinbiologen-vill-fresta-med-knoltang-och-snackor/?referrer=todays-news
Kocken Mattias Larsson avslöjar knepen för att välja rätt räkor till passande rätt.
Ej premiumartikel i nuläget.
Onsdag är den veckodag då det serveras mest fisk i svenska hushåll. Den slutsatsen drar Norges Sjømatråd i rapporten Fisk i bild, som bygger på en analys av bilder på Instagram. Rapporten visar bland annat att det publiceras dubbelt så många bilder av fisk och skaldjur på onsdagar som på måndagar och torsdagar, då antalet bilder är som lägst. Framför allt serveras lax och torsk mitt i veckan.
https://www.mynewsdesk.com/se/seafood/pressreleases/onsdag-daa-aeter-vi-mest-fisk-3162330
Fish and chips - hotad nationalsymbol?
Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.
- Redigerat 2022-05-22 14:14 av Cojimar
Skalade räkor en bristvara åtminstone till mitten av sommaren- räkmackan lever farligt... 🤔
Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.
- Redigerat 2022-06-04 15:35 av Cojimar
Markus Aujalay tillreder lax med Sandefjordssås och dillgurka. "Såsen är så otroligt användbar och kan smaksättas på så många olika sätt, dessutom enkel att göra", utlovar han.
Re:tired.
GP:s Petra Dokken gör "den perfakta matresan" på Västkusten från Bohuslän till Halland (ej betalartikel hittills) och finner att kräftor, musslor och ostron får olika karaktär beroende på vilken plats de kommer från.
Re:tired.
Inte så mycket sjömat men det ser gott ut.
Kantareller måste man lyfta på hatten för. 😋
Re:tired.
Människan har ätit skaldjur sedan forntiden, men när man började att skriva ner recept fick mathistoriker mer material att sätta tänderna i. Richard Tellström delar med sig av historien om hur skaldjuren gick från att mest finnas på de rikas bord till att bli allmänna festrätter.
Re:tired.
Abborre med champinjon och purjolök | Leif Mannerström
I morgon startar den årliga strömmingsmarknaden i Helsingfors, ett evenemang med anor ända sedan 1743. Fotbollsreportern och strömmingsälskaren Jonas von Wendt ger i HBL lite goda råd om tillagning av det han kallar "världens mest underskattade fisk".
Re:tired.
- Redigerat 2022-10-01 16:08 av Fornöga
#101 Fler recept från Strömmingsmarknaden.
Re:tired.
#79: Okej smak men inget jag skulle äta ofta.
#101: Ända sedan 1970-talet har juryn valt de bästa kryddströmmingarna och strömmingsöverraskningarna på marknaden. Poäng ges efter smak, doft och konsistens. I år var många finlandssvenskar bland vinnarna.
https://www.hbl.fi/artikel/5e4e2d28-4735-475d-adcd-56a8a9b37975
I en fiskehall på Pellinge förbereder Rikhard Tillman de sista strömmingsburkarna för Helsingfors strömmingsmarknad. Burkarna kan vara hans sista på marknaden, i alla fall på ett tag.
https://svenska.yle.fi/a/7-10021223
#105: Fiskaren Magnus Nyholm från Tirmo i Borgå vann första pris för bästa kryddfisk på strömmingsmarknaden i Helsingfors.
Också i övrigt höll sig de östnyländska fiskarna väl framme: Jörgen och Johanna Kellgren från Pellinge vann tredje pris för sin kryddfisk
Varmrätten i Norrbottens nya landskapsmeny är en fjällröding som sakta ugnsbakats. Fisken serveras med primörer som vuxit i midnattssol samt en smörsås med inslag av löjrom. Häng med i klippet så visar kocken Linus Lejon i Luleå hur du tillagar den nya landskapsrätten.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sa-tillagas-rodingen-i-norrbottens-nya-landskapsratt
Marinbiologen äter "allt" marint- vattenloppasoppa med manetsmörgås, eller en bräserad marulk med sjöpung till exempel.
Men han erkänner för GP om att "vissa saker äter man bara en gång"- Nu har han skrivit en kokbok om de udda maträtterna.
Länk (Ej betalartikel i nuläget.)
Re:tired.
#109: Hans bok måste översättas till Japanska och Kinesiska dom hade älskat hans bok.
Amos Friedman lagar lyxig Vänergös över öppen eld
Det blir östkusten mot västkusten när Johan ”Matgeek” Hedberg och Catarina König ska utse den bästa räkmackan på Stockholm Arlanda Airport inför Räkmackans dag.
https://www.sfpo.se/nyheter/sa-ska-den-basta-rakmackan-som-finns-att-kopa-arlanda-och-landvetter-utses
#112:
Ångbåtsbiff kan man äta året om, och även på torra land.
Re:tired.
#113:
Landvetter i all ära, men Göteborgs räkmackemecca ligger i Gothia Towers. (Ännu ej låst artikel.)
Re:tired.
- Redigerat 2022-10-15 05:31 av Fornöga
Vädret till havs gör att hummerpriset rusar i höjden lagom till nyår.
Re:tired.
#117 Tur att ingen besöker Kust & Hav så att min felskrivning i morse kunde passera obemärkt! 😉 "Havskräftor" skulle det ju stå, och inget annat…
Re:tired.
Gravad strömming med forellrom och citron- kanske något att pröva på innan strömmingen tar slut?
Re:tired.
Baka din egen Hönökaka- bagebröd från Hönö.
Re:tired.
- Redigerat 2023-02-09 17:44 av Fornöga
Staden Ballards innevånare i Seattles grannskap är stolt över sin skandinaviska fiskartradition och visar det inte minst genom det de ställer på matbordet. Och trots att nutiden tränger sig på hittar man gott om restauranger och butiker som erbjuder nordiska maträtter, mest fisk förstås.
Re:tired.
- Redigerat 2023-02-10 10:41 av Fornöga
Göteborgs favoritsport, påstår en tipsare. 😁
Re:tired.
#122 Något att lägga räkorna i.
Re:tired.
"Vad innehåller fiskpinnen idag och hur näringsrik är den? För att ta reda på det har Testfakta låtit Eurofins Food & Feed Testing analysera innehållet i nio olika fabrikat", skriver Hem & Hyra, som publicerar utfallet.
Re:tired.
Lättlagade fiskrätter för den stressade men hungriga.
Re:tired.
- Redigerat 2023-03-04 00:20 av Fornöga
Laxrecept i mängd.
Re:tired.
Tio lättlagade maträtter för båtutflykten.
Re:tired.
Markus Aujalay beger sig på matresa till Tromsø och tillagar skreitorsk på sjömansvis. Detta behöver man ha tillhands när man själv skrider till verket:
600 g skreifilé
800 g potatis
2 gul lök
1 bit purjolök
4 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
1,5-2 dl vatten
4 tomater
1 citron
Olivolja
Smör
Salt
Svartpeppar
Rökt paprikapulver
Några kvistar färsk timjan
Persilja
Re:tired.
När hamnade den inlagda sillen på våra påsktallrikar? Svar här.
Re:tired.
- Redigerat 2023-04-03 16:29 av Fornöga
Mat ett måste och, Tallink samt VL har olika sätt att se till att gästerna får god mat.
https://www.sjofart.ax/nyheter/jattar-lockar-med-spannande-mat/
#131 Där finns det en marknad att mätta! 🤤
Re:tired.
Lax är ett stående inslag på menyn här. Nu plockar vi ut en ugnsbakad lax med stompad potatis och gremolata.
Re:tired.
Marin matvecka i Fjällbacka.
.https://www.vgregion.se/ov/vasterhavsveckan/program/marin-matmarknad/
Den här skroten verkar inbjudande! Hade jag bott närmare kanske det hade kunnat bli ett skrovmål där… 😋
Re:tired.
#136: Jag har hört vänner som ätit där som varit nöjda.
Grillad svan?
#138 Urk!
Re:tired.
#139: Haha, du är bjuden hos han nästa helg.
#140 Jag har sjukanmält mig. 🤮
Re:tired.
"Champagnehuset Veuve Clicquot lagrar champagne på havsbottnen vid Silverskär på Åland. Bakom idén står ålänningen Johan Mörn,"skriver HBL i en betalartikel.
Re:tired.
Kocken Jussi Kallioranta i Sibbo skärgård grillar gärna fisk, berättar han för Östnyland.
"Laxen placerar han direkt på grillen och förklarar att fisken egentligen klarar sig utan glaze.
När man grillar fisk är det viktigt att kontrollera att grillen är tillräckligt varm, eftersom fisken då inte fastnar i grillnätet lika lätt. Man ska också undvika att röra fisken allt för mycket under grillandets gång.
– Ta gärna bort fisken när den fortfarande är lite rå, och sätt den sedan i ugnen på hundra grader. Då får fisken smak och färg från grillen, men den hålls lättare hel och faller inte sönder, tipsar Kallioranta."---
"Priset på fisk är tyvärr ganska högt, medger Kallioranta.
– Det är synd att fiskens pris har stigit så mycket, medan priset på kyckling och köttfärs inte har ökat i samma takt. Så vill man grilla något slags kött kan kyckling vara ett mer prisvärt alternativ, säger han."---
Re:tired.
Att den ätliga havssallaten finns längs våra kuster är känt, men vid en inventering visade det sig finnas 20 arter av den här, något som överraskat forskarna.
Re:tired.
Vi borde äta mer Fjärsing.
https://sverigesradio.se/artikel/fjarsing-har-blivit-succe-pa-menyn-matkreatoren-tipsar-om-tillagning
Och vad blir det till middag i kväll? - Maneter med kokt potatis och räksås.
https://www.hamnen.se/artiklar/ny-forskning-maneter-borde-inga-i-var-naturliga-kost/
#157 Då försvinner en av göteborgarnas favoritvitsar. 😉
En stockholmare kommer in i Fiskekörka och går fram till disken i en av fiskaffärerna.
Kunden-Har ni möjligen reker här?
Expediten: "Reker"?
K: - Ja, så´na som man eter.
E: -Nä, maneter har vi inte.
Re:tired.
#148: Ny favoriträtt i Göteborg, brännande het nyhet.
#149 De har redan provsmakat. 😉
Re:tired.
Champagneflaskor som sänktes ner i Ålandshav 2010 har nu hämtas upp.
https://alandsradio.ax/nyheter/nya-champagneflaskor-hamtades-fran-alands-hav
För många år sedan nu hände det att jag tog en sväng till ett rökeri på Hisingen för att köpa färskrökt böckling till mina fiskälskande föräldrar (jag äter den inte själv), och det var en fröjd varje gång att se dem ta emot paketet.
Ser nu att Fokusredaktionen sjunger den utrotningshotade böcklingens lov. "Den utrotningshotade böcklingen är så mycket mer än bara en guldskimrande rökt fisk på en tallrik," skriver de. Eftersom Fokus är läslåst i vissa läsare kommer här deras favoritrecept:
" Vi rensade böcklingen från skinn och ben. Hackade en gul lök så fint det går, hackade ett helt lass med persilja och använde oss av minst en burk kapris. Sedan skakade vi ihop 1/3 dl vinäger med 2/3 dl rapsolja och en rejäl sked fransk senap. Sådär ja, bara att lägga ihop på ett serveringsfat. Böckling först, sedan gul lök, persilja och kapris. Marinaden ringlas över och böcklingen får stå kallt några timmar innan den bärs fram till bordet. Sommarsmak!"
Re:tired.
#152: Ledsamt att se strömmingen försvinna snart har har vi ett dött Östersjön.
#90 Tångrårakor föll reportern på läppen.😋
Re:tired.
En dyr lunch
https://www.expressen.se/nyheter/maria-28-rakade-bestalla-pasta-pa-semestern-for-6-000-kronor/
#155 😮
Re:tired.
#2 ff Möglig mat och dåligt vatten, det var vad som stod på matsedeln för de meniga ombord på de svenska krigsfartygen på 16- och 1700-talet, enligt Meny på SR.
Re:tired.
- Redigerat 2023-07-28 13:50 av Fornöga
Det kan bli brist på julskinka i år. Edward Blom tipsar om julgädda som alternativ.
Re:tired.
#158 Julgädda på traditionellt vis från Roslagen, eller av lite modernare snitt? Välj själv! Själv väljer jag julskinka. 😉
Re:tired.
#159: Det lär säkert finnas julskinka i butik så jag är inte orolig.
#160 Ja, producenterna brukar ju skrämmas. Det är "alltid" bud på brist på ägg till påsk, sill till midsommar och hummer till nyår…
Re:tired.
Livet ombord som kock.
https://svenska.yle.fi/a/7-10043778
#162 Lycka till, Jovelle! 👍
Re:tired.
#81 Sjömansbiff på bordet i mässen igen.
Re:tired.
Finska Marthaförbundet propagerar för mer inhemsk fisk på jultallrikarna.
Re:tired.
Färdiga pommes till Janssons frestelse räddningen för julmatslagare i tidsnöd?
Re:tired.
#167: Kan säkert funka.
I senaste laget men kanske något för julen 2024? En trerätters julmiddag komponerad av råvaror från havet dukas upp i GP (ej betalartikel i nuläget).
Re:tired.
Årets första rätt från kabyssen blir en fiskgryta.
Re:tired.
Gråsej har väl inte stått på menyn här tidigare, men idag serveras panerad gråsej med currystekta morötter och citronmajonnäs. Smaklig måltid!
Re:tired.
- Redigerat 2024-02-06 15:16 av Fornöga
Hamnens båtsemla.
https://www.hamnen.se/artiklar/reportage/hamnens-batsemlor-med-marin-touch-pa-fettisdagen/
Har man nostalgiska minnen av fisksåsen i barnbespisningen så går det att återskapa den därhemma- med bättre resultat. Påstår man här.
Re:tired.
#174 Ännu ett fisksåsrecept.
Re:tired.
Skreitorsk borde vi äta mer av när det är säson för fisken och här följer ett recept på den.
Att äta havssköldpadda är en mycket dålig idé.
https://www.expressen.se/nyheter/varlden/at-skoldpadda-nio-personer-dog/
Smakar det så kostar det…😏
Re:tired.
Om lutfisken är något av nationalfiskrätt hos oss under julen så är Masgouf, grillad karp, nationalrätt i Irak, (inte bara) på deras nationaldag den 9 april.
Re:tired.
#180 Tydligen populär i Göteborg också, enligt en läslåst artikel i GP.
Re:tired.
Hur skalar du dina räkor?
https://sverigesradio.se/artikel/leif-mannerstrom-ar-saker-sa-skalar-du-en-raka-ratt
#182 Skall man skala dem? 😮
Re:tired.
#183: Är bara att svälja dom hela med skal och allt.