Annons:
Etikettövrigt
Läst 602 ggr
[Göstage]
2019-05-05 14:29

Knopar och sjömansarbeten

I min avlägsna ungdom ville en kamrat att vi skulle ta en runda i hans stränga faders utombordare. Problem ett var att han inte fick lov att låna båten, och problem två var att den  var angjord med sjömansknop.

"Kolla knopen nu när du lossgör så att du kan göra en likadan när vi lägger till", manade kompisen. Jag memorerade för glatta livet, men en timme senare när vi återvänt och jag skulle göra knopen hade jag förstås glömt alltsammans, så jag "improviserade".

Dagen efter ringde kompisen. "Farsan har varit nere till båten", berättade han. Jag svalde. 

"Märkte han något med min knop?", undrade jag andlöst.

"Märkte", sa min kamrat, "han gapskrattade värre än jag någonsin hört honom göra!"

Sedan dess har jag den största respekt för alla som kan angöra en brygga och slå en stek.

Annons:
[Jimmy.L]
2019-05-05 15:00
#1

Knopar på lösvikt skulle jag behöv om jag ska försöka mig på det. 😃

[Göstage]
2019-05-05 15:37
#2

#1 Ja, det är nog den nivån jag också jag finns. Däremot är  jag skicklig på att gå och knyta mig. 😃

[Göstage]
2019-05-05 15:38
#3

Idag förmodar jag att lediga sjömän ombord gör som många på landbacken - man fäller upp sin laptop och socialiserar. Förr i tiden fanns ju inte den faciliteten, och då var en sysselsättning sjömansarbeten. Många blev riktigt drivna i det hantverket, ofta fortsatte de med det även när de var i land, såväl mellan påmönstringar som när man gått i land för gott.

Idag lever traditionen med sjömansarbeten nog mer vidare på landbacken än på fartygen, men det minner om en annan tid på sjön, inte bara genom namnet.
På nätet finns det många skickliga hantverkare som frikostigt delar med sig av sin yrkeskunskap i olika filmer. En av dem är Mikko Snellman i Finland, som lagt upp en mängd bidrag. Här finns det att välja på!

Upp till toppen
Annons: