segelfartyg,motorbåtar

140 år gamla segelskeppet Falls of Clyde i fara!

2019-06-30 23:02 #0 av: Shirokaze

Falls of Clyde byggdes 1878 i Glasgow, Skottland, av Russel & Company som den första av nio systerskepp i Falls-linjen där alla var fyrmastade och hade järnskrov. Idag, 140 år senare är hon den enda överlevaren av de nio Falls-skeppen och dessutom både den sista kvarvarande segeldrivna oljetankern samt den sista kvarvarande fyrmastade, järnskrovade skeppet med endast råsegel (ship-rigged eller full-rigged, som det kallas på engelska) i hela världen. Dessutom är hon en av endast fem fortfarande flytande Clyde-byggda skepp, varav museiskeppet Pommern i Åland är en av dom fyra andra.

Falls of Clyde har i flera år hotats av att sänkas eller skrotas då hennes skick har försämrats till den grad att hon ej längre kan förflytta sig från hamnen i Honolulu, Hawaii.  Hon ägdes i flera år av Honolulus museum som dessvärre ljög och använde hennes insamlade underhållspengar till annat o.s.v. vilket ledde till en rejäl kontrovers och senare till att en icke-vinstdrivande organisation köpte skeppet i hopp om att restaurera henne och ta henne tillbaka till Skottland. Organisationen heter Friends of Falls of Clyde. De har kämpat i flera år med att försäkra Falls of Clydes framtid och den bästa situationen vore om hon kunde tas säkert till Skottland och bli återställd i ett skeppsvarv.
Tyvärr har dom haft problem med att kunna finansiera hennes kostsamma och krävande resa och hon ligger ännu kvar i Honolulus hamn, med pumparna igång, och ser allmänt sorglig ut.

Falls of Clydes nuvarande skick.

Tiden för Falls of Clyde börjar rinna ut och enligt nya uppgifter har hon i värsta fall endast 4-6 veckor på sig innan hon slits ifrån hamnen och sänks/skrotas trots motsägelser från Friends of Falls of Clyde som har äganderätt. Skeppets existens är en fara för hamnen (med tornadosäsongen i full gång, eller om hon skulle råka sjunka på sin plats) och att hon är i vägen för andra fartyg används som skäl till att vela göra sig av med henne. Kulamanu (ett annat skepp som legat i hamnen) förflyttades väldigt nyligen bort för att skrotas, vilket betyder att Falls of Clyde är i värsta fall näst på tur om inget görs och det fort!

Gammal bild på vad som ska föreställa Falls of Clyde till vänster.

Personligen brister både mitt hjärta och min tro på mänskligheten när man inte inser värdet i att bevara ett skepp som är hela 140 år gammalt (låt det sjunka in, 140 år, det är det inte många fartyg som är!) och dessutom den sista av sitt slag på tre fronter. Det är få som ens vet om denna katastrof i väntan och väldigt lite engagemang finns överlag, om man bortser från organisationen själv som besökt flera mässor på sista tiden i hopp om att få finansieringen säkrad och ordet spritt. Låter vi Falls of Clyde försvinna så kommer hon inte tillbaka.
Det vore en stor skam att inte spara henne till framtida generationer; så värdefull som hon är med sin rika historia, år på nacken och stolta Clyde-byggda ursprung.

Falls of Clyde har redan sluppit undan sin död en gång tidigare, jag hoppas innerligt att hon kan göra det igen.

Falls of Clydes galjonsfigur är en jungfru.

Hennes framtidsplaner är hur fina som helst: hon ska segla sail cargo med fairtrade produkter, vara utsläppsfri eller nästintill utsläppsfri, erbjuda sail training och utbildning för dom fattigaste och mest behövande, erbjuda seglingsutflykter, samla ihop och återvinna plast i haven under sina färder o.s.v. Det framtiden behöver med andra ord, särskilt nu när klimatkrisen börjar bli uppenbar och vårt nutida sätt att leva ohållbart. Segelbåtar behövs nu mer än någonsin tidigare, de är en gåva från dåtiden till framtiden.

Om du vill läsa mer om Falls of Clyde så har jag samlat ihop flera länkar i mitt inlägg nedan, jag fick inte länkarna att funka korrekt på detta inlägg (och kan ej redigera dom av nån anledning). Om du vill donera till hennes räddning så kan du göra det här. Många bäckar små, än är det inte försent!

Hjälp till att sprida ordet runt, särskilt ni som har kopplingar till allt som är marint och/eller historiskt. Även fast skeppet inte är svenskt så är hon fortfarande ovärderlig och bör räddas från en vattnig grav eller en soptipp. Tack för mig.

Anmäl
2019-06-30 23:22 #1 av: Shirokaze

Här är länkarna som jag lovade ovan! Notera att alla är på engelska.

Allmänbra länkar för att följa vad som händer just nu (Facebook-sidan är mest aktiv):

https://www.facebook.com/savefallsofclyde/
http://www.friendsoffallsofclyde.org/

Om man vill engagera sig: https://www.facebook.com/groups/16638854380/
Och såklart wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Falls_of_Clyde_(ship)

Och här är nyhetsartiklar (alla från 2019, från äldst till nyast):

https://www.staradvertiser.com/2019/01/30/breaking-news/historic-ship-falls-of-clyde-is-taking-on-water-state-officials-say/

http://www.honolulumagazine.com/Honolulu-Magazine/March-2019/SOS-as-Time-Runs-Out-for-Falls-of-Clyde-in-Honolulu-Harbor/

https://www.thetimes.co.uk/article/hopes-for-return-of-unwanted-falls-of-clyde-ship-v575765kc

https://www.heraldscotland.com/news/17709325.falls-of-clyde-is-languishing-in-honolulu-harbour/

Anmäl
2019-06-30 23:34 #2 av: Shirokaze

Här är två till färska nyheter:

https://www.kitv.com/story/40688657/hdot-successfully-removes-derelict-vessels-from-honolulu-harbor

https://gcaptain.com/captain-george-livingstone-falling-stars/

Jag hittade dessutom en gammal bild från 1908 när systerskeppet Falls of Halladale sjunker p.g.a. navigationsfel då tät dimma gjorde så att hon seglade rätt in i stenar/klippor under ytan. Sätter verkligen perspektiv och gör åldern och värdet på Falls of Clyde ännu mera konkret.

Falls of Halladale förliser 14 november 1908.
Anmäl
2019-07-01 06:50 #3 av: Jimmy.L

Tack för inlägget med mycket intressant fakta, kan bara hålla med dig hoppas hon bevaras. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-01 07:44 #4 av: Göstage

Engagerad och läsvärd information, och det är klart att man hoppas att det här skeppet skall kunna räddas åt eftervärlden!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.