Annons:
Etikettövrigt
Läst 2512 ggr
[Göstage]
7/16/19, 3:34 PM

Bottniska viken

"Bottniska viken består av havsbassängerna Bottenviken och Bottenhavet. Mellan de bägge havsbassängerna finns ett grundare tröskelområde, Norra Kvarken", skriver havet.nu

Norra delen av våra kuster blir tyvärr lite styvmoderligt behandlade, eftersom vi inte har någon rapportör där, och inte så många har berest Östersjön i den riktningen bland medlemmarna - åtminstone har ingen gett sig tillkänna.
Men det känns ändå inte mer än rätt att vi öppnar en norrlandstråd för denna del av vårt land med dess vackra natur och lokala sjöfarare.

Annons:
[Göstage]
7/16/19, 3:37 PM
#1

Storsandskär är en ungefär två kilometer lång ö i Umeälven, några kilometer från älvmynningen i Norra Kvarken. Här lever man normalt ett stilla liv i några tiotal bostadshus och sommarstugor, men när ett flygplan av typen GippsAero GA8 Airvan med nio människor ombord föll mot ön den 14 juli skulle inte livet bli som förr - det fanns en tid före det datumet, liksom det finns en tid efter.

"På Storsandsskär rullar inga bilar och man behöver privat båt för att ta sig dit. Det är en fridfull plats med ungefär fyrtio hus en bit upp från strandkanten. I åtta-nio av dem bor ägarna året runt. 

– Det är många umebor som inte ens vet Storsandsskär är. Så när de kommer hit blir de helt förvånade, att något så fint kan vara så nära, säger Ulla-Stina Spetz. Mitt på ön växer skogen tät. Många granar har fällts nyligen, för att skapa en bättre miljö för djuren. Men de liggande träden på marken gjorde terrängen svårtillgänglig för räddningstjänsten."---

"Bara några dagar tidigare klippte öborna gemensamt stigen runt ön. För att det skulle bli lättare att ta sig fram. Nu tycker Ulla-Stina Spetz att det känns skrämmande att ta den där promenaden."---

 https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mjmgr/oborna-i-chock-efter-flygkraschen

[Göstage]
7/21/19, 4:20 PM
#2

I Bottenviken inte långt från Uleåborg ligger ön Varjakansaari, där det en gång levde hundratals människor, och där det fanns egen brandstation, biograf, butiker och en finka. Då låg där Nordens största såg, men midsommaren 1929 hände det för ölivet så katastrofala att ångsågens axel gick av. Ledningen såg det som meningslöst att reparera den på grund av depressionen, och därefter gled Varjakansaari in i ett Törnrosaliv som varar ännu, även om det finns vissa idéer som väntar på att bli förverkligade.

[Källa]( https://svenska.yle.fi/artikel/2018/01/01/en-alternativ-reseguide-till-finland-kartan-visar-publikens-tips-pa-sevarda?fbclid=IwAR3y1gb4Hipx4ucS70bAvUBdw-QXQAGqsgGrJYwBiZ48hNMHHH6_ZpgxgyY)

[Göstage]
7/22/19, 9:30 PM
#3

Strax innan klockan 18 på måndagen fick Polisen larm om att det hittats vad som misstänktes vara mänskliga kvarlevor vid Killingsands havsbad i Robertsfors och stranden spärrades av. Vid senare kontroll visade det sig dock att det var resterna av en död säl.

Källa.

Edit.

[Jimmy.L]
7/24/19, 7:30 AM
#4

Informationscentralen för Bottniska viken rapporter nu om en misstänkt algblomning i Norrfjärden i Kramfors kommun. Informationscentralen gör bedömningen att det kan röra sig om blågröna alger som blommar. Dessa kan vara farliga för både människor och djur.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/larm-om-algblomning-i-norrfjarden

[Jimmy.L]
7/30/19, 7:17 AM
#5

Fler rapporter om algblomning har kommit in till ICBV, Informationscentralen för Bottniska viken. Badplatsen i Hörsång, Kramfors kommun, och Svartviks havsbad i Härnösand, tillhör de nya områdena.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/nya-larm-om-algblomning

[Göstage]
7/30/19, 8:22 AM
#6

Det verkar vara massiv algblomning i år - inte bara i haven, utan det kommer rapporter från de stora insjöarna och till och med mindre "pölar" som Sundstatjärn i Karlstad.  Eller är det något som alltid sker, men som rapporteras bättre nu?

Annons:
[Jimmy.L]
7/30/19, 8:36 AM
#7

#6 Har förekommit men som du säger rapporteras bättre nu.

[Göstage]
7/30/19, 11:22 PM
#8

Strövrenar som översomrar i Luleå skärgård är ett bekymmer för såväl renägare som jägare. Ägarna vill ha hem dem för märkning eller slakt, och jägarna anser att renarna skrämmer bort älgarna från jaktmarkerna på öarna. 

Enligt rennäringslagen får renar inte finnas i skärgården mellan  sista april och första oktober, men det har ju renarna själva dåligt begrepp om.🤔

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/strandade-renar-i-lulea-skargard-skapar-problem-for-algjagare

[Jimmy.L]
8/8/19, 9:07 PM
#9

Nu råder algblomning även i hamnbassängen i Sundsvalls inre hamn. På torsdagsmorgonen kunde SVT:s fotograf Per-Erik Ström filma stora bälten av blågröna alger längs med kajerna. Enligt Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) rör det sig högst sannolikt om giftiga cyanobakterier.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/blagrona-alger-i-sundsvalls-inre-hamn

[Jimmy.L]
8/29/19, 7:02 AM
#10

Vid en presskonferens i Sundsvall presenterade Moderaterna rapporter om de kvicksilvertunnor som dumpats utanför Sundsvall och om förorenade områden i Bottenhavet. Politikerna kräver att giftdumpningen omgående saneras.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/moderat-utspel-ta-upp-gifttunnorna

[Göstage]
8/29/19, 8:20 AM
#11

#10 Verkligen ett angeläget ärende - och svårt, med risken för att sprida avfallet ytterligare i samband med bärgning.

[Jimmy.L]
8/29/19, 8:38 AM
#12

#11 Jo inte blir det lätt.

[Jimmy.L]
10/3/19, 7:35 AM
#13

Den senaste veckan har Informationscentralen för Bottniska viken fått in algblomningsrapporter från Söderhamn, Hudiksvall och Gävle. Algblomningen kan vara gifitg.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/algblomning-i-baggsundet-i-soderhamn-undvik-kontakt-med-vattnet

Annons:
[Jimmy.L]
10/23/19, 6:53 AM
#14

Det är som ett akvarium på vissa platser längs Norrbottenskusten. En augustidag under ytan i kustnära vatten i Bottenviken. – Det är en väldigt vacker natur där under som man nog inte tänker på när man bara ser vattenytan, säger Linnea Bergdahl, marinbiolog på Länsstyrelsen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/marinbiologerna-vet-vad-som-finns-under-ytan-i-kustnara-vatten-i-bottenviken

[Jimmy.L]
1/2/20, 10:11 AM
#15

Dumpningen av 23 000 kvicksilvertunnor i havet utanför Sundsvall gjordes från början utan allmänhetens kännedom. Nu berättar en av de lokala fiskarna om vad som hände när dumpningarna upptäcktes. – Det kom folk som var klädda som om de skulle landa på månen, berättar Bo Sillman.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kvicksilvertunnor-fastnade-i-nat-det-kom-folk-som-var-kladda-som-om-de-skulle-landa-pa-manen

[Jimmy.L]
1/2/20, 10:13 AM
#16

#15

Vem ansvarar för de 23 tusen tunnor med kvicksilverhaltigt innehåll som dumpades i Sundsvallsbukten på 50- och 60-talet? Den frågan brottas länsstyrelsen med samtidigt som det är oklart vad ett ansvar i praktiken innebär.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kan-nagon-stallas-till-svar-for-dumpningarna

[Göstage]
1/2/20, 11:13 AM
#17

Det borde vara mångåriga straff för de som fattade besluten, men det är ju försent nu. Bra att de företag som utpekas som ersättningsansvariga får skylta med namnen, och stämmer det att de är skyldiga är det bara att hoppas att Fortum med flera straffas av kunderna.

[Jimmy.L]
1/2/20, 11:23 AM
#18

#17 Ja och att tunnurna inte läcker.

[Jimmy.L]
1/23/20, 8:22 AM
#19

En tredjedel av Sjöräddningssällskapets utryckningar handlar om båtar och fartyg som gått på grund. Landhöjningen ställer till problem för sjöfarare i länet då det blir allt grundare på sina ställen i Bottenviken.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=7390110

[Jimmy.L]
5/3/20, 7:10 AM
#20

En sköldpadda som simmar omkring och algblomningar är en del av innehållet i en rapport över tillståndet för Bottenviken.

https://sverigesradio.se/artikel/7465049

Annons:
[Jimmy.L]
6/1/20, 6:24 AM
#21

#16

Ingen vill ta ansvar för de 23 000 tunnor med nästan nio ton kvicksilver som ligger dumpade i Sundsvallsbukten, det står klart inför förhandlingen i Mark- och miljödomstolen som inleds idag. Den nu aktuella processen ska lösa en tvist mellan de utpekade företagen, men kan också få stor betydelse i ansvarsfrågan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/striden-om-gifttunnorna-trappas-upp-ingen-vill-ta-ansvar

[Jimmy.L]
6/2/20, 4:49 PM
#22

Sundsvallsfjärden var på tisdagsmorgonen full av klumpar av något brunt som flöt på vattnet. Klumparna kunde ses över hela fjärden ända ut mot Sundsvallsbron.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/mystiska-bruna-klumpar-over-hela-sundsvallsfjarden

[Göstage]
7/10/20, 6:53 AM
#23

"Länsstyrelsen vill skapa Bottniska vikens största fiskefria marina naturreservat utanför Långvind, söder om Hudiksvall.

Det är ett område på 1 265 hektar område efter kusten och ut i Östersjön som länsstyrelsen i Gävleborg vill göra till naturreservat.

”I området finns mycket höga marina naturvärden, främst kopplade till lagunernas och de grunda vikarnas kransalgsängar och till de mer exponerade hårdbottnarnas tångbälten”, skriver länsstyrelsen i sitt förslag och fortsätter:

”De här miljöerna har också stor betydelse som lek- och uppväxtområden för flera olika fiskarter.”---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/lansstyrelsen-vill-skapa-nytt-fiskefritt-naturreservat-i-langvind

Remisstiden löper till sista augusti, men redan nu finns det kritiska åsikter, bland annat från Långvinds byaråd.

[Göstage]
7/14/20, 9:47 PM
#24

Den gamla tanken på en fast förbindelse över Kvarken har väckts till liv igen.

"Två finska experter har tagit fram ett konkret förslag på hur en bro över Kvarken mellan Sverige och Finland skulle kunna se ut. Att bygga en bro skulle enligt experterna kosta mellan 30-50 miljarder kronor och vara runt 60-76 kilometer lång, men förslaget tas positivt emot av Kvarkenrådet."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/ny-utredning-blaser-liv-i-gammal-drom-om-en-bro-over-kvarken

[Göstage]
7/19/20, 12:05 PM
[Jimmy.L]
7/25/20, 3:24 PM
#26

Ett fall av algblomning i Luleå kommun har konstaterats och flera misstänkta fall är inrapporterade. Luleå kommun uppmanar därför folk att vara uppmärksamma på om vattnet ser simmigt ut eller om det uppenbart flyter alger vid ytan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/konstaterad-algblomning-i-lulea-kommun

[Göstage]
8/5/20, 9:37 AM
#27

Höga kusten blev världsarv 2000, och firar alltså tjugoårsjubileum som sådant i år. År 2006 utökades det med Kvarkens skärgård på den finska sidan och världsarvet heter därför numera Höga Kusten/Kvarkens skärgård.

"Coronapandemin försvårar planeringen för 20-årsjubileumet för världsarvet Höga Kusten. "Vi funderar på en ljusmanifestation till hösten och att eventuellt förlänga öppettiderna av Naturum i år", säger landshövding Berit Högman enligt mellanbygden.nu. (Betalartikel) 

Här finns en liten quiz om Höga kusten. Jag klarade alla fem frågorna, men känn ingen press!😉

Annons:
[Jimmy.L]
8/5/20, 9:41 AM
#28

4/5

[Göstage]
3/2/21, 12:13 PM
#29

Fjolårets stora efterfrågan på stugor i Österbotten förväntas upprepas i år.

[Göstage]
4/3/21, 9:38 AM
#30

Många drar till Åbolands skärgård över påsken, tillflödet är ungefär som en vanlig långhelg.

[Jimmy.L]
5/17/21, 8:21 AM
#31

En ny strategi har tagits fram för utvecklingen av kust och skärgård mellan Haparanda och Skellefteå.
Det kommer att bli tre fokusområden under de kommande tio åren; hållbarhet, tillgänglighet och attraktivitet, berättar Lisa Lundstedt som är samordnare för Bottenvikens skärgård kommunsamverkan.

https://sverigesradio.se/artikel/ny-strategi-for-bottenvikens-skargard

En ny strategi har tagits fram för utvecklingen av kust och skärgård mellan Haparanda och Skellefteå. Det kommer att bli tre fokusområden under ...
[Jimmy.L]
5/22/21, 7:20 PM
#32

Förra året rapporterades det in 64 algblomningar i Bottniska viken vilket är ett nytt rekord.
Enligt Kristin Dahlgren, marinbiolog på informationscentralen för Bottniska viken, kan det bero på att fler semestrade hemma och skickade in rapporter om algblomning under pandemiåret 2020.
Men när det gäller temperaturer, övergödning och miljögifter ser det bättre ut i Bottenviken än längre söderut i Bottenhavet.

https://sverigesradio.se/artikel/nytt-rekord-for-algblomning-i-bottenviken--2

Förra året rapporterades det in 64 algblomningar i Bottniska viken vilket är ett nytt rekord. Enligt Kristin Dahlgren, marinbiolog på informationscentralen ...
[Jimmy.L]
7/17/21, 7:56 PM
#33

Värme, näring och stilla vatten – det är vad som krävs för att en algblomning ska komma igång.

En algblomning är en stor ansamling av mikroskopiska alger och cyanobakterier, som kan vara giftiga.

https://sverigesradio.se/artikel/nu-har-algblomningen-kommit-igang-i-bottniska-viken

Värme, näring och stilla vatten – det är vad som krävs för att en algblomning ska komma igång. En algblomning är en stor ansamling av mikroskopiska alger ...
[Jimmy.L]
7/18/21, 7:18 AM
#34

På Mittuniversitetet i Sundsvall har man utvecklat en helt ny metod för att mäta föroreningar av farliga metaller under vattnet, ett stort problem utanför många industrier. Nu hoppas forskarna slippa de illaluktande proverna från de förorenade områdena.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ny-unik-metod-undersoker-forgiftade-havsomraden

På Mittuniversitetet i Sundsvall har man utvecklat en helt ny metod för att mäta föroreningar av farliga metaller under vattnet, ett stort problem utanför många industrier. Nu hoppas forskarna slippa de illaluktande proverna från de förorenade områdena.
Annons:
[Jimmy.L]
8/31/21, 7:20 AM
#35

Den idylliska ön Pensaskari i Tornios skärgård i Finland är en del av Bottenvikens Nationalpark. Här finns en liten grund sjö där den invasiva växten vattenpest har tagit sig in och hotar att ta över helt. Nu testar finländarna att utrota arten lokalt.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/arbetsamt-test-att-utrota-vattenspest-pa-o-i-finland

Den idylliska ön Pensaskari i Tornios skärgård i Finland är en del  av Bottenvikens Nationalpark. Här finns en liten grund sjö där den invasiva växten vattenpest har tagit sig in och hotar att ta över helt.  Nu testar finländarna att utrota arten lokalt.
[Jimmy.L]
8/31/21, 7:21 AM
#36

#35: En halvtimme med båt ut från fastlandet nära gränsen till Sverige ligger ön Pensaskari. Efter en kort promenad genom skogen kommer vi till den lilla sjön där ett antal anställda i projektet SeaCOMBO arbetar med att plocka vattenpest. Om det lyckas vill Länsstyrelsen i Norrbotten lära sig av finländarna och göra samma sak i Sverige.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lansstyrelsen-pa-studiebesok-i-finsk-nationalpark

En halvtimme med båt ut från fastlandet nära gränsen till Sverige ligger ön Pensaskari. Efter en kort promenad genom skogen kommer vi till den lilla sjön där ett antal anställda i projektet SeaCOMBO arbetar med att plocka vattenpest. Om det lyckas vill Länsstyrelsen i Norrbotten lära sig av finländarna och göra samma sak i Sverige.
[Jimmy.L]
8/31/21, 7:35 PM
#37

#21: Länsstyrelsen Västernorrland bedömer att tre företag är ansvariga att genomföra fortsatta undersökningar av de tunnor med förorenat industriavfall som finns i havet utanför Medelpadskusten.

I ansvarsutredningen kring det miljörättsliga ansvaret har länsstyrelsen kommit fram till att företagen Fortum Ljunga Kraft AB, Bygglim Sverige AB och Inovyn Sverige AB har ett gemensamt ansvar för att utföra vidare undersökningar av området och de dumpade tunnorna.

https://sverigesradio.se/artikel/ansvariga-for-gifttunnor-i-sundsvallsbukten-pekas-ut

Länsstyrelsen Västernorrland bedömer att tre företag är ansvariga att genomföra fortsatta undersökningar av de tunnor med förorenat industriavfall som ...
[Jimmy.L]
9/1/21, 3:38 PM
#38

#37: Akzo Nobel Bygglim har varit med och bekostat den plan på hur gifttunnorna utanför Sundsvall ska saneras. Trots det tänker man inte vara med att bekosta en bärgning av tunnorna och företaget erkänner inte sig delaktiga i dumpningen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/bygglim-tanker-inte-vara-med-och-betala-saneringen

Akzo Nobel Bygglim har varit med och bekostat den plan på hur gifttunnorna utanför Sundsvall ska saneras. Trots det tänker man inte vara med att bekosta en bärgning av tunnorna och företaget erkänner inte sig delaktiga i dumpningen.
[Jimmy.L]
9/7/21, 6:22 PM
#39

Länsstyrelsen i Norrbotten håller just nu på att utveckla ett miljöövervakningsprogram som ska ge oss bättre information om hur till exempel växter mår på havets botten.
https://sverigesradio.se/artikel/lansstyrelsen-snorklar-ska-ta-reda-pa-hur-havsbotten-mar

Länsstyrelsen i Norrbotten håller just nu på att utveckla ett miljöövervakningsprogram som ska ge oss bättre information om hur till exempel växter mår ...
[Göstage]
9/13/21, 10:26 AM
#40

"Bottenvikens pärla" - så kallas ön Malören. Statens Fastighetsverk presenterar ön i ord och bild på sin hemsida. Häng med!

Malörens gamla fyr- och lotsplats är en av landets mest ensliga och säregna platser. Ett annorlunda resmål för den som söker stillhet, naturupplevelser och historiska vingslag.
[Jimmy.L]
11/15/21, 7:35 AM
#41

#37: 23 000 tunnor som innehöll cirka 9 000 kilo kvicksilver sänktes rakt ner i havet under 50- och 60-talen. Frågan om vilka företag som är ansvariga har utretts flera gånger.

Nu planerar Länsstyrelsen för nästa steg: att helt enkelt tvinga företagen att betala.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kvicksilverskandalen-tvangsbetalning-kan-bli-nasta-steg

23 000 tunnor som innehöll cirka 9 000 kilo kvicksilver sänktes rakt ner i havet under 50- och 60-talen. Frågan om vilka företag som är ansvariga har utretts flera gånger. Nu planerar Länsstyrelsen för nästa steg: att helt enkelt tvinga företagen att betala.
Annons:
[Jimmy.L]
1/21/22, 6:40 PM
#42

#41: Nu tas ytterligare ett steg mot att något verkligen ska hända med de cirka 23000 gifttunnor som sedan 1950- och 60-talet ligger på botten i Sundsvallsbukten eftersom länsstyrelsen Västernorrland nu skärper tonen med ett föreläggande för just detta industriavfall.
https://sverigesradio.se/artikel/gifttunnorna-i-sundsvallsbukten-ett-steg-narmare-atgard

Nu tas ytterligare ett steg mot att något verkligen ska hända med de cirka 23000 gifttunnor som sedan 1950- och 60-talet ligger på botten i Sundsvallsbukten ...
[Göstage]
1/22/22, 6:58 AM
#43

#42 Bara att hoppas att det äntligen görs något åt eländet, men…🤔

Fornöga
2/7/23, 2:01 PM
#44

Isförhållandena i Luleå skärgård lämpar sig allt sämre för trafik på isen, vilket gör tillvaron besvärligare vintertid bland annat för öborna på Hindersön.


Re:tired.

Mindre isutbredning och kortare tid då isen är farbar. Johnny Stålarm på Hindersön upplever att klimatet förändrat isarna i Luleå skärgård.
Fornöga
5/3/23, 2:24 PM
#45

Sen vårflod i år kan påverka elpriserna. Just nu sänks vattenmagasinen i Lule älv för att ge plats för vårfloden, när den väl kommer.


Re:tired.

Den ovanligt sena vårfloden kan driva upp elpriserna i landet. – Om det blir dagar med väldigt lite vind så finns en risk att priserna sticker iväg, säger Per Larsson, Vattenfall.
  • Redigerat 5/3/23, 2:24 PM av Fornöga
Fornöga
5/20/23, 2:57 PM
#46

SMHI har utfärdat röd flagg för översvämning längs Torneälven, och motsvarande typ av varning sker sällan mer än vart femtionde år.


Re:tired.

Vårfloden i Torneälven har nått ovanligt höga nivåer på många håll och SMHI har utfärdat en röd varning, vilket är den allvarligaste. Röda varningar på ...
  • Redigerat 5/20/23, 2:58 PM av Fornöga
Fornöga
5/20/23, 10:14 PM
#47

#46 Flygfoton ger en bild av översvämningarnas omfattning.


Re:tired.

Torneälven rinner över. Hus har svämmats över, vägar ligger under vatten och nu kan Övertorneå också tvingas stänga av vattnet. SMHI varnar fortsatt för höga flöden.
  • Redigerat 5/20/23, 10:15 PM av Fornöga
Fornöga
5/23/23, 9:33 AM
#48

#46 ff Översvämningarna längs Torneälven verkar nu ha kulminerat.


Re:tired.

Torneälvens extrema vårflod tycks ha kulminerat, enligt SMHI. Redan på måndagen sjönk nivåerna på flera håll, och under tisdagsmorgonen pekade det fortsatt i
Annons:
Fornöga
5/26/23, 1:12 PM
#49

#48 SMHI graderar ner varningen för översvämningar i Torneälven.


Re:tired.

Utebassänger har tryckts upp ur marken och källare har förvandlats till inomhuspooler. Men de kraftiga översvämningarna i Tornedalen börjar ebba ut – SMHI:s röda varning är nu gul.
anarki
6/9/23, 6:20 AM
#50
Nu är strömmingssäsongen här.Folk radar upp sig för att fiska längs Svartvikskajen."Var enda gång jag varit här har det varit bra" säger strömmingsfiskaren ...
anarki
6/27/23, 7:46 PM
#51
Den nya regeringen i Finland ska utreda en fast förbindelse mellan Vasa och Umeå, rapporterar Yle Österbotten. Det är inte säkert att utredningen resulterar ...
Fornöga
7/18/23, 7:43 AM
#52

Wasa Segelförenings gästhamn är populär bland utländska seglare, mestadels svenska och tyska.


Re:tired.

anarki
7/19/23, 7:07 AM
#53
I höstas provdök företaget Scandinavian Ocean Minerals efter mineraler från Bottenviken utanför Skellefteå, nu har företaget fått tillstånd att göra undersökningar på ett större område som sträcker sig utanför Sveriges territorialgräns.
Fornöga
7/24/23, 9:05 AM
#54

#35 #36 Även på svensk sida pröva man nya metoder för att lokalt utrota den invasiva vattenpesten, som i vilt tillstånd finns i Nordamerika men som spritts hos oss genom akvarietömningar. Det är Länsstyrelsen i Västerbotten som utför bekämpningen vid Skallön.


Re:tired.

Nu tas ett krafttag mot den invasiva växten vattenpest. I sommar testas tre metoder i naturreservatet Skallön i Västerbotten med juteväv, bottenduk och ...
Fornöga
8/7/23, 8:17 AM
#55

Vasstillväxten är stor i Skärgårdshavet i södra Bottniska viken på finsk sida, och nu skall en ny finsk uppfinning prövas för att skörda och bala bladvassen. I princip har man anpassat en skördetröska med självbindare för att fungera på vattnet. Uppfinnaren ser en potential i att tillvarata och sälja vassen, men det gäller att skapa efterfrågan på den.
Källa.


Re:tired.

  • Redigerat 8/7/23, 10:25 AM av Fornöga
Annons:
anarki
8/17/23, 7:28 PM
#56

En nygammal färjelinje planeras mellan Sundsvall-Vasa.
https://sverigesradio.se/artikel/ny-farjelinje-planeras-mellan-sundsvall-vasa

De planerade stora industriplanerna i Västernorrland har skapat ett behov av en färjelinje mellan Sundsvall och Vasa i Finland.En färjelinje som fanns ...
anarki
8/18/23, 7:44 PM
#57

#56: Visit Vasas vd Max Jansson ser fram i mot en ny linje.

https://svenska.yle.fi/a/7-10040011

anarki
8/20/23, 6:10 AM
#58
De senaste veckorna har en temperatur på 24,3 grader uppmätts i norra Östersjön. Det är den längsta ihållande värmeböljan i området och under den perioden. – Det kan leda till rubbningar i det marina ekosystemet, säger Nicholas Kamenos, föreståndare Umeå marina forskningscentrum.
anarki
8/20/23, 7:30 PM
#59
Det försämrade säkerhetsläget i Sverige ökar behovet för en bro över Kvarken mellan Umeå och Vasa. Det behövs transportleder för såväl militär utrustning ...
Fornöga
8/21/23, 8:21 AM
#60

#59 Men skulle inte en sådan bro riskera att ganska snabbt bli sprängd? 🤔


Re:tired.

anarki
8/21/23, 8:22 AM
#61

#60: Hemvärnet får skydda bron.

Fornöga
8/21/23, 9:50 AM
#62

#61 Min farfar ingick i en landstormsstyrka som skulle försvara en järnvägsbro under första världskriget. Han är dock inte disponibel längre.

tlf020.jpg


Re:tired.

  • Redigerat 8/21/23, 9:52 AM av Fornöga
Annons:
Fornöga
9/19/23, 9:15 PM
#63

#27 m.fl. De två världsarven Kvarken och Höga kusten på varsin sida av Bottniska viken förbereder gemensam förvaltningsplan.

Källa.


Re:tired.

  • Redigerat 9/19/23, 9:16 PM av Fornöga
Fornöga
9/29/23, 7:51 PM
#64

"En 45 meter hög så kallad samhällsmast har uppförts på Storbrändön i Luleå skärgård. Masten stärker samhällsberedskapen och ökar säkerheten bland annat för sjöfarten i området. Den ger bättre täckning och högre kapacitet för mobiltelefoni och bredbandstjänster för människor runt om i skärgården," skriver Aktuell Säkerhet.


Re:tired.

Foto: Luleå kommun Samhällsmasten på Storbrändön är ett samarbete mellan flera aktörer både inom och utanför projektet #fulltäckning. Projektparten MW
anarki
11/21/23, 5:58 PM
#65
  • Redigerat 11/21/23, 5:58 PM av anarki
Fornöga
11/21/23, 8:59 PM
#66

#65 Sorglig utveckling.


Re:tired.

anarki
11/22/23, 6:48 AM
#67

#66: Ja sås den ut är väl den delen av Östersjön så gott som död.

Upp till toppen
Annons: