Det upphittas ett och annat längs våra kajer och stränder som anmäls till myndigheterna. Vad sägs till exempel om en 22 meter lång båt? Slarvar man bort en sådan hjälper nog inte några senilsnören...
"Drygt 600 deltagare sprang och simmade över och mellan öarna i Göteborgs skärgård under lördagens upplaga av Öloppet, som enligt arrangörerna är världens största tävling inom den snabbväxande sporten swimrun."---
"Brädmannen" som väckte uppmärksamhet med sitt uppträdande vid paraden på den franska nationaldagen har nu i sitt andra försök lyckats korsa Engelska kanalen på sin flygbräda.
"Fransmannen Franky Zapata har under sitt andra försök lyckats att korsa Engelska kanalen på sin flygande bräda. Han flög över kanalen på omkring 20 minuter, med en genomsnittshastighet på omkring 140 kilometer i timmen och på en höjd mellan 15 och 20 meter. Han lyfte från franska Sangatte vid 08.20 på söndagen och landade i närheten av Dover i Storbritannien."---
#5 Här är Louis i sitt lilla öppna flygplan 1909, med ett par cykelhjul som landningsställ... Frågan är om han ens hade flytväst på sig. Och går han inte med kryckor i början?
#6 Flygpionjärerna var intressanta karaktärer, tror jag. Som flygbaronen Cederström: drop out i skolan, cowboy och vaudevilleartist i Amerika, bonde i Sverige och senare driftig entreprenör innan det var dags att pröva vingarna som Sveriges förste pilot. Verkar ha varit en frisk fläkt!
Lite sent in på säsongen, men nu är den äntligen här - glasskajaken, som kommer att dyka upp vid badplatser och bryggor i Stockholm. I förbifarten plockar man upp skräp som flyter omkring.
I staden Horta på Azorerna långt från närmaste fastland samlas Atlantseglare på Peter Cafe & Sport för att umgås och kanske få lite hjälp av den vänlige barägaren. Verksamheten startades av hans farfar, och det blev också ett postkontor dit post kunde skickas till och från resenärer.
Trots att det numera finns snabbare sätt att kommunicera ligger det fortfarande post och väntar på kommande hämtningar. Flitigaste postanvändare verkar faktiskt vara det svenska skolskeppet T/S Gunilla från Öckerö, som har post lagrad ända fram till 2028...
"Freya, en 5-årig golden retriever, är utbildad sjöräddningshund, pedagogisk tjänstehund i skolan och patrullhund i hemvärnet. Freya och hennes matte Maud Gustavsson blir utkallade vid behov om det finns personer i sjönöd där en hund kan göra nytta. Hon får rycka ut särskilt i mörker, dimma och när det är busväder ute. – Då kan ju hunden arbeta precis som om det var strålande sol egentligen, berättar matte Maud Gustavsson."---
I början på 1800-talet blev danskarna berövade på sin flotta av engelsmännen, och i brist på annat började man tillverka kanonbåtar i olika storlek, inspirerade av den svenske fartygskonstruktören von Chapmans ritningar. Totalt byggdes 250 fartyg och båtar, och de allra minsta kanonförsedda båtarna var kanonjollarna.
År 2013 fick Korsør Produktionshøjskoles varv en förfrågan om att bygga en kopia av en kanonjolle, 2016 satte man igång bygget och i samband med folkemødet nu på lördag skall man avlossa kanonen från den nysjösatta jollen Corsør.
Maritime Danmark ger följande fakta om kanonjollen: "Kanonjollen er 15 meter lang. 3 meter bred. Funktions vægt er ca 13 tons. Besætningen på kanonjollerne har været skiftende fra 16-22 mand. Der er 16 årepladser. Årene er 5,60 meter. Kanonjollen har tre master og får et sejlareal på ca 55 kvadratmeter."
En holländsk turist på besök i Norge råkade ut för hjärtstillestånd på katamaranfärjan M/S Tyring från Bergen till Nordfjord. Nu hade han otrolig tur i olyckan: ombord befann sig nämligen ett större antal nyutexaminerade läkare på väg till kurs.
De satte igång med HLR, och då det inte gav resultat tillgrep de hjärtstartaren och fick liv i mannen igen. Några minuter senare mötte räddningshelikoptern upp vid färjeläget, och läkaren ombord på den visade sig ha varit lärare för läkaraspiranterna i mars i ämnet akutmedicin!
Han säger att läkarna gjort allt rätt. De hade redan försett honom med nål i armen för tillförsel av medicin intravenöst. "Det är sällan vi behövt göra så lite", konstaterar helikopterläkaren.
Mannen har tillgodogjort sig behandlingen på sjukhuset i Bergen och är snart klar för hemresa. Han kanske skulle passa på att köpa en lott, med den turen?
#14 För 14 dagar sedan åt jag på en uteservering på Kungsgatan i centrala Göteborg. Där försökte en gråtrut norpa pizzan för mig, och den var framme flera gånger, inte bara hos mig utan också hos andra ätande, även på serveringen tvärs över gatan. Servitören bara skakade på huvudet och förklarade att så var det varje dag.
Gråtruten på bilden höll tillsammans med en artfrände till vid en pizzeria på Hönö. Där hade man satt upp en lapp med uppmaningen att inte mata dem. Spikarna på taket hjälpte inte, de satte sig bredvid dem.
Till sitt 150-årsjubileum 2016 lät DFDS bygga världens största fartyg av legoklossar, det tolv meter långa Jubilee Seaways. Efter tre års turnerande i Europa skall nu fartyget plockas ner. Delarna kommer att säljas portionsvis och intäkterna går till välgörande ändamål.
Den 23 september kl. 07.00 är det premiär för årets hummerfiske, kustbornas motsvarighet till älgjakten som det sägs vara. En av de stora frågorna är vad den första hummern kommer att kosta på fiskhamnsaktionen. Förra året blev kilopriset 83.000- det näst högsta, rekordet på 102.000 sattes 2012.
Så här såg det ut på aktionen förra året - nästan mer folk där än när Nobelpristagaren i litteratur brukar tillkännages...
Hittade en hemsida från Oskarshamns sjöfartsförening som verkar trivsam, bland annat med en fartygsblogg som är intressant, bland annat med fin dokumentation som t.ex. här (tryck på "visa").
Så här års varje år råkar hamnkaptenerna i olika gästhamnar ut för samma mysterium: "kvarglömda" båtar, skriver GP i en artikel som (ännu) inte är betalbelagd. Ibland kan det röra sig om båtar i flermiljonklassen. Exemplet Lyran är dock inte i den klassen.
"Lyran, en segelbåt med åtta–nio meter långt skrov, verkar vara en fin båt som någon förtöjt och låst i Fjällbacka och, som det verkar, har lämnat för gott, säger David Enstedt, som är driftsansvarig och hamnkapten i Gästhamnsbolaget, som driver de kommunala småbåtshamnarna i Hamburgsund, Fjällbacka och Grebbestad."---
Fyraåriga katthonan Selma från Gråbo utanför Göteborg tog dansbandsfärjan till Åland men skall snart lyckligen förpassas hem igen efter en mer än månadslång utlandssemester.
#51 Ja, och då hade hon tagit upp en plats på katthemmet som annars hade gått till en hemlös katt. Då hade den katten fått fortsätta gå ute och frysa... ID-märkning och ägarregistrering borde det bli lag på!
Katthemmen i Sverige har mycket begränsade resurser och inga bidrag från det allmänna, gissar att det är likadant på Åland.
#53 Selma har återtagit sin favoritplats i klätterträdet hemma i Gråbo. Slutet gott, allting gott! Fast på Åland är det några som saknar sin nyvunna vän...
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.