Övrigt

"Kvinnor kan"- även på sjön!

2019-09-11 15:31 #0 av: Göstage

"Under lördagen fick gästerna på Sandhamn bevittna när 130 stycken kvinnor ur seglingsnätverket She Captain lade till med totalt 30 stycken båtar, och fyllde hela Sandhamns östra ponton. Detta var nätverkets tredje årliga Stockholmseskader som har växt från 30 till nu 130 deltagare, vilket gör det till världens största eskader för kvinnor", skriver nätverket i ett pressmeddelande.

De presenterar sig så här på sin hemsida:

"Nätverket She Captain är till för alla båt- och sjöintresserade kvinnor som vill ha inspiration, kunskap och pepp för ett aktivt liv på sjön! Här är alla välkomna oavsett erfarenhets- och kunskapsnivå, någon kanske aldrig satt sin fot ombord och en annan har soloseglat över Atlanten.

Vi finns för dig som redan lever ett aktivt båtliv, för dig som är nyfiken och för dig som vill men ännu inte har vågat dig ut på sjön. Det vi alla har gemensamt är vår kärlek till havet och vår vilja att addera mer jävlar anamma i våra båtliv. Vi vill lära oss mer och skapa möjlighet för nya kliv ut på sjön. Vi vill känna modet växa för att kasta loss själva med båten – och samtidigt ha riktigt jäkla kul!"---

https://shecaptain.se/

Vi viger den här tråden för nyheter och information för ett jämlikt båtliv, och hoppas att några kvinnliga sjöbjörnar tar plats i hytten.

Videon i ingressen kom passande - den är dagsfärsk! Glad

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-11 15:56 #1 av: Jimmy.L

Ja tjejer är duktiga sjöfarare.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-11 16:09 #2 av: Göstage

#0 Mer om ensamseglaren i ingressen: 77-åriga Jeanne Socrates från Lymington, Hampshire, har avslutat sin non-stopsegling runt jorden i Victoria, Kanada efter 320 dagar till havs, och hon skall därmed ha blivit den äldsta person att genomföra en jordenruntseglats på egen hand. Hon blev den äldsta kvinnan att göra motsvarande prestation redan 2013, men har nu alltså satt totalrekord. Båten hon styrde heter Nereida, och är 11,5 meter lång.

"Vindgudarna har inte varit gynnsamma mot mig", anförtrodde hon media när hon stigit i land. "Jag fick lägga en extra vecka på att undvika två cykloner utanför Hawaii och en på Indiska Oceanen".

Jeanne Socrates började segla tillsammans med sin make 1997 när de gått i pension, och de hann uppleva många olika farvatten tillsammans innan hon blev änka 2003 och då fortsatte seglandet på egen hand. Sin första jordenruntsegling försökte hon sig på 2009, men det blev problem, likaså 2012, men 2013 lyckades hon alltså bättre, och nu har hon gjort det på nytt.

Källa

Jeanne Socrates blogg.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-11 16:49 #3 av: Göstage

#1 Sannerligen! 

Här är några svenska kvinnliga pionjärer på större fartyg.

Sveriges första utexaminerade kvinnliga kapten i sjöfarten blev Maria Björnstam 1970. Utöver att ha tjänstgjort inom handelsflottan (mestadels som styrman) har hon seglat såväl tremastare som fyrmastad bark på oceanerna, och hon var till sjöss i mer än 40 år.

 Mest omtalad blev hon nog som kapten på den så kallade "sexflotten" Acali över Atlanten 1973. En dokumentär om en återträff för de ombordvarande har nyligen väckt uppmärksamhet, och Björnstam har blivit ett hett intervjuobjekt. Dokumentären kan ses på SVT Play till 17 januari 2020.

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/20/45-ar-senare-talar-kaptenen-ut-sanningen-om-sexflotten  

År 1995 blev Satu af Ursin Sveriges första kvinnliga befälhavare i handelsflottan ombord på M/S Nord Transporter.

https://www.sjofart.ax/nyheter/satu-var-forst-hela-sverige

 Karin Stahre-Janson blev 2007, 37 år gammal, den första kvinnliga kaptenen på  ett av de stora kryssningsfartygen, då hon övertog befälet på Monarch of the Seas.

https://www.aftonbladet.se/resa/a/qnQKyz/karin-forst-i-varlden-som-kvinnlig-kapten

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-13 17:35 #4 av: Göstage

Norska Redningsselskapet, motsvarigheten till vårt Sjöräddningssällskap, har under sommaren hållit utbildning för kvinnor under rubriken "Ta roret jenter" och arrangemanget verkar ha blivit uppskattat. Kanske ett initiativ att ta efter?

https://www.redningsselskapet.no/ta-roret-jenter/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-13 17:54 #5 av: Göstage

Bente Aust i Langfjordnes riktigt långt upp i Norge- nästan vid ryska gränsen- bangar inte för att bege sig ut på det mörka havet på egen hand. "Jag gillar det", säger hon.  

Här är hon i ett längre klipp, ett avsnitt av det populära programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu." 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-13 22:20 #6 av: Göstage

#2 Även den yngsta som ensam seglat runt jorden är en kvinna, eller kanske rättare sagt en flicka. Laura Dekker från Nederländerna var 16 år och 4 månader när hon steg i land efter sin resa, som varade i 366 dagar. 

Lauras rekord har dock inte noterats av Guiness rekordbok, eftersom man inte vill uppmuntra ännu yngre seglare att försöka slå hennes rekord. För övrigt försökte hon komma iväg på sin resa redan som 14-åring, men stoppades då av myndigheterna, som ansåg att hon var för ung och borde stanna hemma och gå i skola. Hon tvingades gå till domstol för att få rätten att komma iväg, ett år senare.

Att just Laura blev världsomseglare fanns nog för övrigt i generna - hon föddes i Nya Zeeland när hennes föräldar befann sig på världsomsegling. Om en vecka idag fyller Laura Dekker 24 år. Födelsedagen tillbringas på Nya Zeeland, där hon numera bor i sin båt. Hon lever på konsultuppdrag , är en populär föredragshållare, och var i Sverige för två år sedan inbjuden av Svenska Kryssarklubben.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-14 06:42 #7 av: Jimmy.L

Modigt gjort men helt rätt att inte skriva in henne i något rekord. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.