Annons:
Etikettövrigt
Läst 1544 ggr
[Göstage]
2019-09-11 15:31

"Kvinnor kan"- även på sjön!

"Under lördagen fick gästerna på Sandhamn bevittna när 130 stycken kvinnor ur seglingsnätverket She Captain lade till med totalt 30 stycken båtar, och fyllde hela Sandhamns östra ponton. Detta var nätverkets tredje årliga Stockholmseskader som har växt från 30 till nu 130 deltagare, vilket gör det till världens största eskader för kvinnor", skriver nätverket i ett pressmeddelande.

De presenterar sig så här på sin hemsida:

"Nätverket She Captain är till för alla båt- och sjöintresserade kvinnor som vill ha inspiration, kunskap och pepp för ett aktivt liv på sjön! Här är alla välkomna oavsett erfarenhets- och kunskapsnivå, någon kanske aldrig satt sin fot ombord och en annan har soloseglat över Atlanten.

Vi finns för dig som redan lever ett aktivt båtliv, för dig som är nyfiken och för dig som vill men ännu inte har vågat dig ut på sjön. Det vi alla har gemensamt är vår kärlek till havet och vår vilja att addera mer jävlar anamma i våra båtliv. Vi vill lära oss mer och skapa möjlighet för nya kliv ut på sjön. Vi vill känna modet växa för att kasta loss själva med båten – och samtidigt ha riktigt jäkla kul!"---

https://shecaptain.se/

Vi viger den här tråden för nyheter och information för ett jämlikt båtliv, och hoppas att några kvinnliga sjöbjörnar tar plats i hytten.

Videon i ingressen kom passande - den är dagsfärsk! 🙂

Annons:
[Jimmy.L]
2019-09-11 15:56
#1

Ja tjejer är duktiga sjöfarare.

[Göstage]
2019-09-11 16:09
#2

#0 Mer om ensamseglaren i ingressen: 77-åriga Jeanne Socrates från Lymington, Hampshire, har avslutat sin non-stopsegling runt jorden i Victoria, Kanada efter 320 dagar till havs, och hon skall därmed ha blivit den äldsta person att genomföra en jordenruntseglats på egen hand. Hon blev den äldsta kvinnan att göra motsvarande prestation redan 2013, men har nu alltså satt totalrekord. Båten hon styrde heter Nereida, och är 11,5 meter lång.

"Vindgudarna har inte varit gynnsamma mot mig", anförtrodde hon media när hon stigit i land. "Jag fick lägga en extra vecka på att undvika två cykloner utanför Hawaii och en på Indiska Oceanen".

Jeanne Socrates började segla tillsammans med sin make 1997 när de gått i pension, och de hann uppleva många olika farvatten tillsammans innan hon blev änka 2003 och då fortsatte seglandet på egen hand. Sin första jordenruntsegling försökte hon sig på 2009, men det blev problem, likaså 2012, men 2013 lyckades hon alltså bättre, och nu har hon gjort det på nytt.

Källa

Jeanne Socrates blogg.

[Göstage]
2019-09-11 16:49
#3

#1 Sannerligen! 

Här är några svenska kvinnliga pionjärer på större fartyg.

Sveriges första utexaminerade kvinnliga kapten i sjöfarten blev Maria Björnstam 1970. Utöver att ha tjänstgjort inom handelsflottan (mestadels som styrman) har hon seglat såväl tremastare som fyrmastad bark på oceanerna, och hon var till sjöss i mer än 40 år.

 Mest omtalad blev hon nog som kapten på den så kallade "sexflotten" Acali över Atlanten 1973. En dokumentär om en återträff för de ombordvarande har nyligen väckt uppmärksamhet, och Björnstam har blivit ett hett intervjuobjekt. Dokumentären kan ses på SVT Play till 17 januari 2020.

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/20/45-ar-senare-talar-kaptenen-ut-sanningen-om-sexflotten  

År 1995 blev Satu af Ursin Sveriges första kvinnliga befälhavare i handelsflottan ombord på M/S Nord Transporter.

https://www.sjofart.ax/nyheter/satu-var-forst-hela-sverige

 Karin Stahre-Janson blev 2007, 37 år gammal, den första kvinnliga kaptenen på  ett av de stora kryssningsfartygen, då hon övertog befälet på Monarch of the Seas.

https://www.aftonbladet.se/resa/a/qnQKyz/karin-forst-i-varlden-som-kvinnlig-kapten

[Göstage]
2019-09-13 17:35
#4

Norska Redningsselskapet, motsvarigheten till vårt Sjöräddningssällskap, har under sommaren hållit utbildning för kvinnor under rubriken "Ta roret jenter" och arrangemanget verkar ha blivit uppskattat. Kanske ett initiativ att ta efter?

https://www.redningsselskapet.no/ta-roret-jenter/

[Göstage]
2019-09-13 17:54
#5

Bente Aust i Langfjordnes riktigt långt upp i Norge- nästan vid ryska gränsen- bangar inte för att bege sig ut på det mörka havet på egen hand. "Jag gillar det", säger hon.  

Här är hon i ett längre klipp, ett avsnitt av det populära programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu."

[Göstage]
2019-09-13 22:20
#6

#2 Även den yngsta som ensam seglat runt jorden är en kvinna, eller kanske rättare sagt en flicka. Laura Dekker från Nederländerna var 16 år och 4 månader när hon steg i land efter sin resa, som varade i 366 dagar. 

Lauras rekord har dock inte noterats av Guiness rekordbok, eftersom man inte vill uppmuntra ännu yngre seglare att försöka slå hennes rekord. För övrigt försökte hon komma iväg på sin resa redan som 14-åring, men stoppades då av myndigheterna, som ansåg att hon var för ung och borde stanna hemma och gå i skola. Hon tvingades gå till domstol för att få rätten att komma iväg, ett år senare.

Att just Laura blev världsomseglare fanns nog för övrigt i generna - hon föddes i Nya Zeeland när hennes föräldar befann sig på världsomsegling. Om en vecka idag fyller Laura Dekker 24 år. Födelsedagen tillbringas på Nya Zeeland, där hon numera bor i sin båt. Hon lever på konsultuppdrag , är en populär föredragshållare, och var i Sverige för två år sedan inbjuden av Svenska Kryssarklubben.

Källa.

Annons:
[Jimmy.L]
2019-09-14 06:42
#7

Modigt gjort men helt rätt att inte skriva in henne i något rekord.

[Göstage]
2019-09-14 22:31
#8

Pamela Mäkelä från Kimito jobbar normalt som överstyrman på Viking Grace, men i somras fick hon chansen att vikariera som befälhavare på Viking Lines fartyg Amorella, och blev därmed rederiets första kvinnliga befälhavare.  Nu sneglar hon på Viking Lines nybygge Viking Glory och kan gärna tänka sig det nya fartyget som en kommande arbetsplats.

"— Som överstyrman har man hand om underhåll på däck, kör vakt på bryggan och planerar däckspersonalens bemanning. Dessutom ansvarar man för planering och lastning av fordonslasten. På Åbolinjen finns det endast en timme tid att lasta fartyget i hamnarna, vilket kräver att allt är färdigt planerat så att det rullar på smidigt. Det händer mycket, vilket jag gillar, säger Mäkelä. Befälhavaren har största ansvaret över fartyget, sköter en hel del pappersjobb och säkerhetsarbete. — Befälhavaren kör till kaj och är med på bryggan vid behov, säger Mäkelä."---

https://news.abounderrattelser.fi/pamela-makela-fran-kimito-ar-viking-lines-forsta-kvinnliga-befalhavare/

[Jimmy.L]
2019-09-26 11:20
#9

Nelly Melin från Mariehamn jobbar som matros på roro-fartyget M/S Gute. Hon utbildade sig vid Ålands sjömansskola och har varit till sjöss sedan 2010. I arbetsuppgifterna ingår lastning och lossning av gods, underhåll av fartyget, förtöjningar och vaktgående, så där i stora drag. – Det bästa med sjöfarten är den oändliga friheten och glädjen havet ger mig och möjligheterna att lära sig något nytt varje dag av olika människor som möts från alla möjliga håll i världen och samhället och det ger livet krydda, säger Nelly Melin.

https://www.sjofart.ax/nyheter/oandlig-frihet-ar-basta

[Jimmy.L]
2019-09-26 12:42
#10

Skåningen Karna Elamzon Viberg är inte så ofta hemma i Sverige, ledigheterna ägnas mest i hemmet i Mexico City. Till utbildningen är Elamzon Viberg sjökapten från Högskolan på Åland och karriären till sjöss inledde hon ombord på Bores roro-faryyg M/S Auto Baltic. Numera är Karna Elamzon Viberg 1:a styrman ombord på Norwegian Cruise Lines fartyg vilket betyder att hon är vaktgående styrman och därmed ”in charge of the ship”, alltså ansvarig för fartyget. #WorldMaritimeDay

https://www.sjofart.ax/nyheter/hemma-alaska-och-mexico

[Jimmy.L]
2019-09-26 12:43
#11

Maskiningenjör Linnea Gustafsson är ursprungligen från Sverige men bor numera på Åland där hon också utbildade sig; först vid Ålands sjömansskola och sedan vid Högskolan på Åland, maskinteknik. Efter och före examen har Gustafsson jobbat som bland annat reparatör, motorman och lätt matros. Nu är hon nyligen hemkommen från Argos Froyanes som är ett brittiskt-norskt fiskerederi men hoppar in på M/S Eckerö. I hennes dagliga arbetsuppgifter ingår övervakning och underhåll av driften. 

https://www.sjofart.ax/nyheter/linnea-trivs-pa-fisketralare

[Jimmy.L]
2019-09-26 12:45
#12

Andremaskinisten på Godby Shippings fartyg M/S Mistral heter Michaela Snöborgs och bor i Eckerö på Åland. Hon är ingenjör i maskinteknik från Högskolan på Åland. Sitt första motormansjobb hade hon på M/S Birka Stockholm år 2013, efter det har hon också jobbat på Eckerö, Rosella och Baltica.

https://www.sjofart.ax/nyheter/sjojobb-ar-livsstil

[Göstage]
2019-09-26 13:39
#13

Finland och Åland verkar ligga långt framme i fråga om kvinnliga befäl inom handelssjöfart och färjetrafik.

Annons:
[Jimmy.L]
2019-09-26 13:44
#14

Åland har ju en stark tradition när det gäller sjöfart.

[Göstage]
2019-09-27 11:41
#15

Igår var det Världssjöfartens dag, och årets tema är ”Empowering women in the maritime sector”. I samband med det intervjuas Cajsa Jersler Fransson från Wista i Sjöfartstidningen. WISTA ett globalt nätverk och står för  "Women’s International Shipping and Trading Association".

"Cajsa Jersler Fransson säger att redarna i Sverige vill anställa fler kvinnor. – Där har vi inget motstånd, säger hon, men tillägger: – Trots allt vi har jobbat med sedan #lättaankar lanserades märker vi däremot ingen skillnad ombord, vilket är väldigt frustrerande. Vi får fortfarande in rapporter om saker som händer ombord. Vi måste bli bättre och vi måste framför allt få till att arbetsmiljölagen gäller till sjöss också."---

https://www.sjofartstidningen.se/kvinnotema-pa-varldssjofartens-dag/

Självklart positivt att rekryteringsarbetet av kvinnor inom sjöfarten fungerar, men så trist att läsa om att det finns mycket att önska om likabehandling  när kvinnorna väl är ombord…😕

[Göstage]
2019-12-15 13:24
#16

_"Under 3,5 år har Linda Lindenau seglat jorden runt, nu när hon har nått sitt mål kan hon titulera sig världsomseglare. Med sig har hon haft kvinnor med olika kunskaper om segling, totalt har de varit 250 stycken som har följt med i olika etapper.
_

– Vi måste låta alla växa upp med tron att de kan göra precis vad de vill, säger Linda Lindenau."---

"Linda märker att seglatser ofta har en stärkande effekt på kvinnorna. Att göra saker som de aldrig gjort tidigare, att våga. När Linda seglar har hon plats för upp till sex kvinnor på båten, endast kvinnor.

– Varje steg ökar på självförtroendet och modet. Att styra en 14 ton tung båt ger en känsla av att stå stadigt. Och jag tror att man mår väldigt bra av att respektera sin lust."---

https://www.aftonbladet.se/resa/a/aw0rV2/hon-har-seglat-jorden-runt--med-250-kvinnor

Imponerande! 👍

[Jimmy.L]
2019-12-15 13:28
#17

#16 Ja verkligen.

[Göstage]
2020-07-01 18:20
#18

"Lisbeth Stensson, 60, är ett bevis på att det aldrig är för sent att sadla om i karriären.

Vid 58 års ålder blev hon kockmatros och nu jobbar hon på lastfartyget M/S Sofia, och tillbringar veckorna ute till havs.

– Det är det här jag har velat hela livet."---

https://www.expressen.se/gt/lisbeth-blev-matros-som-58-aring-drom/

Härligt!

[Jimmy.L]
2020-07-01 18:32
#19

👍

[Göstage]
2020-07-21 12:01
#20

96,5% av Norges yrkesfiskare är män. Anna Sofia, 18, är ett undantag.

"För henne var valet att bli yrkesfiskare enkelt.

Jag är uppvuxen i en fiskarfamilj. Både min far, farbror och farfar är fiskare. Jag har rensat tunga, jobbat på kajen och ombord på båten. Det är ett hårt jobb, men det får man bereda sig på."---

https://www.nrk.no/nordland/anna-sofie-fra-lofoten-er-norges-yngste-kvinnelige-fisker-1.15094470

Annons:
[Jimmy.L]
2020-08-28 20:44
[Jimmy.L]
2020-09-15 06:46
#22

Sofia Hilton är den enda kvinnan i världen som driver en certifierad Kiteskola för surfentusiaster.

Verksamheten tog sina första stapplande steg redan när Sofia lämnade Stockholm och gjorde Öland till sitt nya hem.

– Det är fantastiskt kul att lära ut. Det är härligt att se glädjen hos en person som gör sina första åk, säger hon.

https://www.expressen.se/kvallsposten/sofia-startade-surfingskola-som-forsta-kvinna-i-varlden-/

[Jimmy.L]
2020-12-04 19:39
#23

Under hela sitt liv har Elise Karoline Haugen, 28, levt på olika båtar.

Men för fyra år sedan bestämde hon sig för att köpa en egen – och flytta in.

– Det är ett äventyr. Man är alltid ute på någon grej, säger Elise.

https://www.expressen.se/kvallsposten/elise-28-seglar-ensam-skrev-tenta-fran-baten/

Under hela sitt liv har Elise Karoline Haugen, 28, levt på olika båtar. Men för fyra år sedan bestämde hon sig för att köpa en egen – och flytta in.
[Jimmy.L]
2020-12-12 14:19
#24

Pernilla Johansson ledsnade på coronan och ville göra något roligt, så hon köpte en surfingbräda och gav sig ut på en turné i jakt på de bästa surfvågorna.
Efter att bara ha testat surfa på semesterresor så möter hon nu betydligt kallare väderlek på Smitingens badplats utanför Härnösand.
"Vågorna i Härnösand är nog nästan de bästa", säger Pernilla Johansson, efter att ha surfat runt nästan hela landet.

https://sverigesradio.se/artikel/7623007

Pernilla Johansson ledsnade på coronan och ville göra något roligt, så hon köpte en surfingbräda och gav sig ut på en turné i jakt på de bästa surfvågorna. Efter ...
[Göstage]
2020-12-12 16:36
#25

#24 Vad är väl Hawaii mot Härnosand? 👍😉

[Göstage]
2020-12-24 10:42
#26

Ronja är beredd att ge landbacken på båten. (Betalartikel.)

Ronja Brunström är tunhamnare i trettonde generationen, med skinn på näsan och fallenhet för att styra och ställa. Nu är hon redo för ett yrke utanför Tunhamn, som ligger i den yttre skärgården sydväst om Kimitoön. För Ronja Brunström hägrar en vardag till sjöss. Den här julen firar hon ändå tillsammans med mor och far, farmor och farfar, de fyra fast bosatta på holmen.
[Göstage]
2021-01-06 08:07
#27

Nu är det tillåtet för ryska kvinnor att bli sjökapten.

Annons:
[Jimmy.L]
2021-01-08 15:09
#28

Långdistansimmaren Anna-Carin Nordin som i somras simmade över 300 kilometer runt Öland har nu blivit nominerad till ”Världens bästa kvinnliga open water prestation 2020”.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/hon-kan-utses-till-varldens-basta

Långdistansimmaren Anna-Carin Nordin som i somras simmade över 300 kilometer runt Öland har nu blivit nominerad till ”Världens bästa kvinnliga open water prestation 2020”.
[Jimmy.L]
2021-02-09 06:24
#29

#28: Anna-Carin Nordin har simmat långa och många sträckor runt om i världen. Men det var inte förrän hon skulle ge sig på det svenska vattnen som hon för första gången hamnade i trubbel. Simningen kom att kosta henne 2 000 kronor i böter.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/simmade-oland-runt-i-somras-nu-far-hon-boter

Anna-Carin Nordin har simmat långa och många sträckor runt om i världen. Men det var inte förrän hon skulle ge sig på det svenska vattnen som hon för första gången hamnade i trubbel. Simningen kom att kosta henne 2 000 kronor i böter.
[Göstage]
2021-02-09 06:52
#30

#29 De böterna borde pappa stå för:

"Hennes pappa som hjälpt till under resans gång hade försökt få ett specialtillstånd för att gå i land där men fått nej."---

[Jimmy.L]
2021-02-09 07:03
#31

#30: Ja det är han som har slarvat med att kolla upp vad som gäller.

[Jimmy.L]
2021-02-20 19:13
#32

Nybörjare och veteraner är välkomna att fiska med Fjällorna, målet är att fler kvinnor ska intressera sig för fiske.

"Jag fick arga blickar på mig när jag började med fiske, 'vad ska du komma hit för, det är ju mest killar som fiskar'", säger Åsa Fredriksson som är en av dem som styrt ihop träffen.

https://sverigesradio.se/artikel/foreningen-fjallorna-samlar-fiskeintresserade-kvinnor

Nybörjare och veteraner är välkomna att fiska med Fjällorna, målet är att fler kvinnor ska intressera sig för fiske. "Jag fick arga blickar på mig ...
[Jimmy.L]
2021-02-22 17:44
#33

Internationella kvinnonätverket Wista utför i samarbete med IMO en kartläggning av könsfördelningen i den globala sjöfarten.

https://www.sjofartstidningen.se/andelen-kvinnor-i-sjofart-kartlaggs/

Sjöfartsnyheter från den svenska och nordiska shippingindustrin
[Jimmy.L]
2021-06-17 16:40
#34

Snart öppnar Skärgårdsmuseet i Stavsnäs för säsongen och i år hyllas några av de kvinnor som betytt extra mycket för skärgårdsborna.
https://www.mitti.se/nyheter/skargardens-kvinnor-hyllas-i-ny-utstallning/repufi!WcxPniLnJnEpIjpZ991FA/

Annons:
[Göstage]
2021-06-17 17:06
#35

#34 👍

[Jimmy.L]
2021-07-21 20:18
#36

Under två dagar går tio mammor och döttrar och lär sig att köra familjernas båtar. Teori varvas med praktiska övningar på Hamburgö.
https://sverigesradio.se/artikel/tio-kvinnor-ville-lara-sig-kora-bat-utan-man

Under två dagar går tio mammor och döttrar och lär sig att köra familjernas båtar. Teori varvas med praktiska övningar på Hamburgö. Enligt instruktören ...
[Göstage]
2021-08-28 09:29
#37

När Vilde Oskarson sökte jobb som fiskare föreslogs hon att diska och laga mat ombord - den frågan tror hon inte många killar skulle få. Idag är hon dock fiskare med samma villkor som andra, men hon anser att det skulle behövas en lagändring i Norge som gör det lättare för tjejer att bli fiskare, och att många män skulle behöva ompröva sina attityder kring tjejer på fiskebåtar.

Nesten ingen kvinner jobbar på havet. No vil regjeringa gjere det lettare. Fiskar Vilde Oskarson har opplevd kor vanskeleg det kan vere.
[Göstage]
2021-09-02 10:53
#38

Tjörntjejen Lina går sista året på Öckerö Seglande gymnasieskola, vilket inte hindrat henne att samtidigt ge sig på ett stort projekt: att tillsammans med sin far få en segelbåt som byggdes för tjugo år sedan men aldrig kom i sjön att äntligen hamna i sitt rätta element, och allt med en nollbudget.

"De skrev om projektet på sociala medier och efterfrågade sånt som folk inte längre behövde och som kunde användas till projektet.

– Det var ett otroligt gensvar, och vi fick jättefina båttillbehör, färg och delar av en rigg, säger Lina och tillägger att de hittills bara behövt lägga pengar på transport av båten från trädgården i Utby till Tjörn."---

"Själv kommer hon med sin flytande bostad ha förutsättningar till nya äventyr och vyer.

– Jag får allt som finns i en lägenhet till mycket lägre pris, plus havsutsikt, havstomt och möjligheten att kunna byta utsikt när jag vill, säger hon nöjt och rösten mjuknar.

– Jag är så tacksam över denna båt. Pappa har alltid velat bo vid havet, nu fattar jag vad han pratar om. Det där att alltid kunna blicka över havet och veta att man kan ge sig iväg."

För Lina Bloom Wrenne handlade det främst om frihet när hon tog beslutet att bygga om en segelbåt till bostad. Frihet från lån eller höga lägenhetshyror och
[Södra_Stockholm]
2022-09-20 19:41
#39

22-åriga Alva Steinvall från Mortorp utanför Kalmar ska ut på sitt livs strapats: en seglats över Atlanten. Båtens besättning består enbart av tjejer – ett gäng kompisar:
https://sverigesradio.se/artikel/alva-fran-kalmar-ska-segla-over-atlanten

22-åriga Alva Steinvall från Mortorp utanför Kalmar ska ut på sitt livs strapats: en seglats över Atlanten. Båtens besättning består enbart av tjejer – ...
Fornöga
2022-09-20 20:02
#40

#39 Vågat!


Re:tired.

anarki
2023-03-30 12:47
#41
Lyxiga seglingar med bara tjejer ombord – det är skepparen Karin af Forselles plan för att få vilken tjej som helst såld på livet till sjöss.
Annons:
anarki
2023-05-02 17:56
#42

234 dagar tog det innan den kvinnliga skepparen Neuschäfer korsade mållinjen i jorden runt.
https://www.hamnen.se/artiklar/segel/historiskt-i-golden-globe-race-kirsten-neuschafer-forsta-kvinnliga-vinnaren/

En historisk dag inom havskappseglingen! Efter 234 dagar till sjöss är Kirsten Neuschäfer den första kvinnliga skepparen någonsin att vinna ett lopp runt jorden
Fornöga
2023-05-05 20:58
Fornöga
2023-05-11 07:29
#44

Kvinnliga förebilder finner man ombord på vår tids fartyg- men vilka var föregångarna?

Länk.


Re:tired.

De mest kända kvinnorna som seglade på haven –⁠⁠⁠ vad upplevde de, vilka prestationer hade de och vart seglade de?
  • Redigerat 2023-05-11 07:33 av Fornöga
anarki
2023-08-05 19:23
#45
Även om det har regnat en hel del den senaste tiden klagar inte båtägaren Jenny Gustavsson, som också sitter med i Örebro läns seglarförbund.Jenny, som ...
Upp till toppen
Annons: