övrigt

Scandinavian Star, 30 år sedan katastrofen

2020-03-07 08:52 #0 av: Göstage

"Norges Estoniakatastrof" Scandinavian Star är precis som i fallet Estonia i vissa delar ännu ett ouppklarat mysterium och många anhöriga våndas fortfarande över frågan vad det var som hände den  tidiga aprilnatten 1990.

Sverige blev  också en del av historien, då svensk räddningspersonal bekämpade elden och utförde livräddning, och skeppet bogserades ju senare in till Lysekil där det sorgfyllda omhändertagandet av de omkomna skedde. Av de 482 ombordvarande, passagerare och besättning, omkom 159 vid katastrofen. Eftersom katastrofen utspelade sig på svenskt vatten svarade svenska myndigheter för utredningen, och den har kommit att ifrågasättas, då den var saktfärdig och aldrig kom fram till ett fullt trovärdigt resultat.

En dansk pyroman som själv omkom utpekades som vållande, men två av de fyra bränderna inträffade efter att han själv blev brandens offer. Utredningarna har avlöst varandra utan att man kommit fram till det slutgiltiga svaret om det fanns fler pyromaner ombord, något som blev föremål för förnyad diskussion 2017

Det förestående trettioårsminnet sätter åter ljuset på katastrofen, och NRK har idag ett fylligt reportage om det nationella traumat Scandinavian Star.

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/scandinavian-star-_-drapene-pa-danskebaten-1.14874096

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2020-03-07 09:09 #1 av: Jimmy.L

En hemsk händelse.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-03-07 09:14 #2 av: Göstage

Ja, den gången trodde vi nog att det skulle vara den värsta sjökatastrofen i vår del av världen under vår livstid, men nu vet vi ju vad som hände fyra år senare...Ledsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2020-03-23 08:31 #3 av: Göstage

C More sänder en dokumentärserie i sex avsnitt om dramat på Scandinavian Star med början den 2 april. Det första avsnittet visas även på TV4, övriga tyvärr endast på C More.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.