Mat från havet

Är sillen dum?

2019-04-01 10:13 #0 av: Göstage

En sådan här dag finns det skäl att uppmärksamma den kära Clupea harengus lite extra-  ja sillen alltså.

 Enligt Wikipedia kommer artnamnet harengus från det latinska ordet "arengus" som betyder sandig.  Vidare berättar man att "sill är en av de vanligaste fiskarterna. Den förekommer i stora stim på båda sidor av Atlanten. Den kan bli mer än 50 cm lång och uppnå en vikt av mer än ett halvt kilo, Sillen kan nå en ålder av 25 år men den normala åldern är 10 år. Sillens föda består huvudsakligen av krill, hoppkräftor och mindre fiskar. Sillen är i sin tur bytesdjur för sälar, valar, torsk, andra större fiskar och människor."---

Något svar på om den är "dum" får man dock inte, och googlar man på "april april din dumma sill" så hittar man mest olika varianter på aprilskämt, lyckade och (kanske mest) misslyckade. Men hos Institutet för språk och folkminne dyker det upp en förklaring som går ut på att, vi i likhet med fransmännen, helt enkelt behövde ett rimord till april. De valde makrill och vi sill, och den svenska varianten verkar vara känd åtminstone 1850-talet. Så här står det på hemsidan:

"Uttryck med fisk och sill knutna till aprilskämtandet återfinns i flera länder. Närmast verkar vi ha importerat ramsan ”April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill” från tyskans ”April, April, ich kann dich narren wie ich will”. Din dumma sill är troligen ett svenskt ljudrim till april med motsvarighet i franskans poisson d'avril, ’aprilfisk (makrill)’, som också kommit att beteckna den som blir lurad. Det sista ledet ”jag kan lura dig vart jag vill” har sin förklaring i att aprilskämtet i gamla tider ofta bestod i att man lurade någon att bege sig till en avlägsen plats."---

Ytterligare fiskande på nätet pekar på att sillen kanske var lite extra tacksam som mobbningsoffer just i mitten på 1800-talet. Det här fanns att läsa i SvD 2010 (i en artikel som för övrigt har mycket att berätta om sillen i våra hjärtan):

"Innan sillen gjorde sin klassresa och etablerades i de fina salongerna kunde man i många gamla kokböcker hitta sillrecept i avsnitt som handlar om ”mat för tarflige hushåll”, det vill säga mindre bemedlade familjer. Därav också alla nedsättande uttryck som ”April, april din dumma sill, lipsill, blek som sillmjölke.

Men utan sillen, var hade vi varit? Sill må i forna tider ha varit ett simpelt baslivsmedel, men likväl högt ansedd av sådana som hade förstånd att uppskatta den. Som läkaren Charles Emil Hagdahl, 1800-talets främste kokboksförfattare som skrev: ”Sillen är en fin fisk och man skulle göra mycket väsen av den om den blott vore dyrare”.---

https://www.svd.se/enligt-sillens-lag

Heder åt sillen alltså - den är inte så dum! Åtminstone inte på matbordet.Skämtar

Fotnot: i Östersjön kallas  sillen  strömming norr om Kalmarsund.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 10:44 #1 av: Lona

Intressant!
Sillen är ju inte ensam om att ha hamnat i ett "försvenskat tyskt uttryck", tänker tex på "ont krut förgås inte så lätt" och "snälltåg". (Ja, jag gillar lingvistik ;-) )
En fisk som verkligen gjort en klassresa de senaste decennierna är väl torsk. Från att ha varit en "vardagsfisk" så är det numera snarare en "lyxfisk" medan laxen nog har sjunkit (ha, ha) lite i status?

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-04-01 11:19 #2 av: Göstage

#1 Ja, det krisar väl lite för torsken för tillfället, vilket förstås höjer priserna. Nu är den ju på väg att bli en odlingsfisk i likhet med laxen - blir kanske tillfälle att återkomma till det. 

I år är det, för övrigt Laxens år, vilket vi uppmärksammar i en egen tråd.  Firandet gör den förhoppningsvis lite extra uppmärksammad.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 11:24 #3 av: Göstage

För att återgå till sillen så  var den heller "inte så dum"  för fiskarbefolkningen i Bohuslän när den gick till i överflöd under de stora sillperioderna, varav fyra anses som exceptionella: 1556-1589, 1660-1680, 1747-1809 (även kallad "den stora sillperioden”) och 1877-1906.

Sajten "Njord" skriver om  sillperioderna: "Sillfisket har gjort mången svensk rik och i praktiken skapat de bohuslänska fiskelägena som vi ser dem idag."---

"Under den stora sillperioden förändrades Bohuslän i grunden. Innan dess var det ett fattigt landskap och det hade blivit allt fattigare efter att det blivit svenskt på 1600-talet. Men så dök sillen plötsligt upp i norra Bohuslän på 1740-talet och lite senare utanför Göteborg och Marstrand."---

Sillperioderna innebar också att det Bohuslän vi ser idag delvis formades, när skogar ända fram till havsbandet skövlades och lämnade klippor bara där det tidigare växt träd. 

"År efter år fortsatte sillen strömma in mot kusten i ofantliga mängder och för att kunna ta hand om all fångad sill, började man nu att även framställa tran ur sillen. De större trankokerierna var igång dygnet runt och ur skorstenarna vällde illaluktande svart rök. Från kokerier och från böndernas grumsgödslade åkrar, spreds också en fruktansvärd lukt och allt detta omvälvde det bohuslänska kustlandskapet. I Bohuslän fanns som mest ca 500 trankokerier.

"För att producera tran gick det inte bara åt mycket sill, utan också stora mängder ved för att hålla trangrytorna kokande. Förbrukningen av virke till bostäder, magasin, båtar, bryggor, tunnor, tjära och som bränsle till tran- och saltkokning var enorm och kom att bli dödsstöten för stora delar av de redan tidigare hårt beskattade bohuslänska skogarna. Tran användes bl a som lysolja i tranlampor och för att impregnera kläder och stövlar."---

Källa "Kulturväst", citerad på  Njord. (Kulturvästsidan verkar ha utgått.)

Men det mesta har ett slut, så och sillperioderna, och då förbyttes sötebrödsdagarna i armod för många.

"Olof Lundbeck, som verkade som präst på Klädesholmen, skriver i sina anteckningar efter att ha skildrat tillståndet i skärgården under det stora sillfisket: ”Den som för 25 år sedan såg bohuslänska skärgården och nu åter får se densamma, skall knappast kunna avhålla sig från tårar. Den erbjöd då en präktig anblick. Ur själva havet stego kostsamma murar och pålverk, varpå vilade vidsträckta salterier och trankokerier: längre från stranden såg man rika magasiner och driftiga verkstäder ... 

Man såg stränderna vimla av människor och havet fladdra av segel ... Allt var liv och rörelse, och förtjänsterna räknades i tunnor och gull. Nu ser man av all denna härlighet intet mer än blotta ruinerna: endast här och där finner man en lutande koja, som i likhet med en förfallen gravvård väcker en sorglig känsla även hos den främmande åskådaren. Måtte snart dessa av tusende begråtna och efterlängtade tider återkomma – tider lyckliga så väl för den enskilde, som för hela det kära fäderneslandet.”---

https://popularhistoria.se/sveriges-historia/sillen-gjorde-bohuslan-till-ett-klondyke

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 11:55 #4 av: Göstage

#0 Ett annat välkänt fiskrelaterat uttryck är "då är jag skapt som en nors" som för att uttrycka en omöjlighet, ungefär som "då skall jag ta ner månen". Enligt SAOB dök det upp hos Topelius 1853, och tre år senare återgavs det även av Blanche.

Det intressanta är att norsen också varit en symbol för dumhet, belagt i skrift redan på 1600-talet. Så hade nors bara rimmat på månadsnamnet är det väl inte omöjligt att det varit den och inte sillen som använts för att håna den lurade  en dag som denna...

Källa SAOB

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 13:17 #5 av: Jimmy.L

Intressant, men den är lite av en kändis, hört många turister som vill smaka på sillen när dom besöker Sverige.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-01 13:22 #6 av: Göstage

#5 För att inte tala om surströmmingen, som varit obligatorisk i "Allt för Sverige" en räcka av år...Kräks

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 13:30 #7 av: Jimmy.L

Den kan man skippa.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-01 13:39 #8 av: Göstage

#0 På finska lär det ropas "aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle", som på svenska  sägs betyda "april april, ät sill och drick lervatten till".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-02 17:57 #9 av: Göstage

På självaste Nationaldagen firas Sillens Dag 2019 på Klädesholmen med ett fullmatat program.   Sillens dag genomförs till förmån för Sjöräddningssällskapet, som förra året fick ta emot en check på hela 124 200 kronor.

http://www.saltosill.se/sillens-dag-och-arets-sill__1053

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-02 18:12 #10 av: Jimmy.L

Strömmingsnot vid Frönäs. (Gålö Stockholm).

Lördag den 8 juni, från kl 11.00 drar vi strömmingsnot vid Frönäs. I år har vi extra service! Gårdscafeet flyttar ner till bryggan. Där finns hemgjorda smörgåsar, kaffebröd, kaffe/te, läsk mm till försäljning. Föredrar du din egna kaffekorg, så går det som vanligt utmärkt. Medtag plastpåse att bära hem strömmingen i. Kläder efter väder. Obs! Parkering endast på anvisade platser.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-18 15:45 #11 av: Göstage

På fredag är det inte bara jordgubbehögtiden - då regerar sillen och nubben i många sällskap. Själv nöjer jag mig med nubben...

Det här är Expressens förklaring från 2010 till hur sillen och nubben kunde bli ett så älskat par.  

"Sillen var länge fattigmanskost i vårt land. Men denna delikata lilla fisk har på senare tid flyttat in i finrummen.
Sillens, som är världens vanligaste fisk, har en märklig historia.
I början av 1800-talet försvann den plötsligt och var borta i över 50 år. Puts väck.

Men så en vinterdag 1877 passerade en ångare på den bohuslänska kusten ett stim som var så tjockt att sillen kastades upp på fördäck. Sillen hade återvänt till västkusten, Havet kokade av denna delikatess och nu började en ny sillperiod, som skulle vara i nästan 30 år.

Sillens återkomst lade grunden till den bohuslänska konservindustrin och en sillkultur som snabbt skulle spridas över landet. Det skapades en ny sort: storsillen. Genom att krydda den nya sillen fick man en helt ny produkt - kryddsillen. De första produkterna av kryddsillen presenterades redan 1889. Det var små sillbitar i lagom gaffelstorlek, sådana som vi alla känner igen från midsommarens middagsbord.

Samtidigt som den nya sillperioden pågick för fullt vid slutet av 1800-talet blev Bohusläns klippiga kust på modet. Badortskulturen på västkusten lockade folk.
Sommargästerna kom för att njuta av sol och salta bad. Alltfler restauranger och pensionat öppnades och "sill och nubbe" blev en del av den svenska restaurangkulturen."---

https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/myternas-magiska-natt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-21 07:44 #12 av: Jimmy.L

Sill är inte bara bra mat på midsommarbordet, forskning visar att den är bra för hjärnan och en av de mest miljövänliga fiskar du kan äta. Om den inte är från Östersjön.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lista-fyra-saker-du-inte-visste-om-sill

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-21 08:51 #13 av: Taggeman

#12 Ja äter man den från Östersjön får man en bokstavskombination.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2019-06-21 08:54 #14 av: Jimmy.L

Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-21 11:15 #15 av: Record

Inte får vi glömma Anders Falk vilken var en sk. Sillpatron här på västkusten i slutet på 1800-talet.

Framför allt kring Orust västkust gjorde många fattiga fiskare glada, när de fick lov att uppföra en sjöbod i strandkanten genom Falkiska Donationen.

På senare tid, fram till 1960 --> 70 kostade ett årsarrende 15.--kr vilket jag tyckte var billigt och där börjar min historia med en sjöbod + båt. I dag kostar det 6000.-- kr för Bod och 3000.-- för brygga. Till en kommun som har hål i fickorna.

Anmäl
2019-06-21 11:24 #16 av: Göstage

#15 Blev så klart nyfiken på Anders Falk, denne hallänning till ursprunget som  hade rykte om sig att "vara snäll, noggrann, sparsam och att måna om yrkesfiskarna på Stocken". Hittade en artikel om honom i Bohusläningen som -peppar peppar- inte är betalartikel.

"Han åkte till Bohuslän för att tjäna pengar på 1700-talet. Det gjorde han framgångsrikt inom salteri- och trankokerirörelsen på Orust. 1795 hade han avancerat till platschef på trankokeriet Båtevik i Hälleviksstrand. 1806 blev han bokhållare på ett salteri i Mollösund och sägs också ha bedrivit transporter från fisksalteriet på Orust till Göteborg.

Men sillperioden tog slut och därmed sillfisket på Bohuskusten. Många blev fattiga, men inte Falk till vilken pengarna strömmade in också från salteriet, som ju kunde salta ner även andra fiskarter än sill."---

https://www.bohuslaningen.se/nyheter/orust/äldrehemmet-som-blev-turistparadis-1.4131588

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-21 11:47 #17 av: Record

Bra Göstage, har en hel bok om denne Stockenbo och dess administration i prästgården, där jag var välkommen, att tillträda en bod och arrende. Har forskat på senare tid efter om det var en skriven donation i detalj. hoppas på ett ja.

Ett handslag på den tiden var nog det de gällde. Man kunde lita på dem.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.